Transparent
Inloggen
Sluiten

Mark Koevermans: 'Voor de toekomst moet er wat gebeuren'

27 december 2020 16:39 - RTV Rijnmond
Foto: Pro Shots

Mark Koevermans: "Voor de toekomst moet er wat gebeuren"; image source: Pro Shots

In een zeer uitgebreid gesprek met RTV Rijnmond ging algemeen directeur Mark Koevermans onder meer in op de coronasituatie en de gevolgen die dat voor Feyenoord heeft. "Bij een begroting met Europa League voetbal hadden wij normaal gesproken qua omzet 70 miljoen gedraaid. Dat is nu uiteindelijk op 58 miljoen uitgekomen. We hebben kunnen besparen omdat alle medewerkers een offer hebben gebracht. Petje af daarvoor. Maar het was ook pure noodzaak", aldus Koevermans. "Het is nooit leuk om dit te moeten vragen aan je medewerkers, maar kijk wat er gebeurt met Blijdorp, Ahoy of het Luxor Theater. Een derde van de bezetting weg. Wij hebben elkaar nodig en dit is een tijdelijke situatie. Al gaat dat tijdelijk nu een beetje lang duren. We zijn er nog niet met deze besparingen, maar dit seizoen kunnen we goed afmaken."

Vanwege de financiële klappen neemt het eigen vermogen echter snel af. "We kunnen niet het hele gat dichten, wat we tekort komen omdat we zonder publiek voetballen. Daar zal aan het eind van het seizoen een operationeel verlies uit komen. Maar we moeten ook de boel draaiende houden. We willen met 300 man uit de crisis komen. We willen een goed elftal op de been houden en om de prijzen spelen in Nederland. Anders is de patiënt toch nog overleden, terwijl wij er alles aan gedaan hebben", zo geeft hij aan. "We hebben nu nog een miljoen of 18 aan eigen vermogen. Daar hebben we aan het begin van seizoen ook op begroot. Zelfs als we ook van de zomer niemand verkopen, iets waar ik niet van uit ga, blijven we binnen de kaders van ons eigen vermogen. Maar de bodem raakt in zicht. Voor de toekomst moet er wat gebeuren."

Een gedwongen verkoop van spelers is absoluut niet aan de orde. "Dit seizoen kunnen we goed afmaken. Maar er komt een uitdaging aan als we zonder publiek moeten blijven voetballen. Dit seizoen hebben we de belangrijkste contracten in de zomer kunnen verlengen en we kunnen het seizoen ook met deze selectie afmaken", zegt hij daarover. "Ik ben wel eerlijk, onze filosofie is dat wij spelers zelf opleiden, beter maken om prijzen te winnen en dan verkopen. Daar kunnen wij de grootste stappen nog in maken. Dus bij de juiste prijs, is een speler van Feyenoord altijd te koop."

Ook gaat de algemeen directeur in op de geruchten over een externe investeerder. Het is geen uitgemaakte zaak dat dat deze gaat komen. Zo zal een investeerder akkoord moeten gaan met de voorwaarden van de club. Gebeurt dit niet zal Feyenoord verder gaan zoals het nu ook gaat. "Dan moeten we het heel erg van onze jeugdopleiding hebben. Van scouting van jonge talenten in Scandinavië en Oost-Europa. Alleen gaat het dan weer 2 tot 4 jaar duren voor we een team opgebouwd hebben en alle problemen opgelost hebben waar we nu mee te maken hebben", reageert Koevermans daarop. "Uiteindelijk valt of staat het met hoeveel geld wij kunnen investeren, zoals in elk bedrijf. Het zou het proces heel erg versnellen als het ons lukt. Ajax is een viertal stappen verder dan wij zijn en op de lange termijn worden de club met het meeste geld het vaakst kampioen. Zo is het in onze business. Dus wij zullen mee moeten, of we willen of niet, maar wel op een verantwoorde manier."

De eventuele komst van een nieuw stadion is ook al vele jaren een discussiepunt binnen de club. In september volgend jaar zal Feyenoord definitief de beslissing nemen of dit wel of niet komt. "We hebben bewust gekozen voor enkel nieuwbouw en wij vinden dat we dat goed moeten afmaken. Ik wil dat wij kunnen zeggen dat we er alles aan gedaan hebben om te bepalen of het kan, of niet. Het zou fantastisch zijn als het lukt, maar dan wel onder de voorwaarden zoals die geschetst zijn", zo geeft Koevermans aan. "Vooral de businesscase, die gaan we nog een keer helemaal berekenen. Er moet echt een upward in zitten voor Feyenoord, nog iets beter dan hoe het nu op tafel ligt. De 25,4 miljoen is het minimum en daar moet naar boven toe nog rek in zitten. Dat is een harde eis van ons. We hebben nog tien maanden de tijd en die tijd hebben we ook hard nodig. Daarnaast zijn we er nog niet met de bouwkosten en is de financiering nog niet rond. Alleen dán gaan we het doen. Het moet echt goed zijn voor Feyenoord. Ik hoop dat mensen het vertrouwen hebben dat wij dit alleen doen als dat zo is. Wij zullen dan ook uitleggen waarom wij ‘ja’ zeggen. Geloof me, we nemen geen onverantwoorde risico’s."

Meer op RTV Rijnmond
Tags

koevermans ahoy begroot berekenen besparen besparingen blijdorp bodem bouwkosten business businesscase coronasituatie discussiepunt draaiende financiering geschetst kaders luxor minimum nederland nieuwbouw offer onverantwoorde oost operationeel overleden patient rek rijnmond scandinavie uitgekomen upward vaakst versnellen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 weken geleden
Helder verhaal van Koevermans.
De Corona crisis hakt er in dat wordt steeds duidelijker.

Lijkt er wel op dat er tegenwoordig beter nagedacht wordt binnen Feyenoord waar ze naar toe willen en hoe ze daar willen komen.
Zelf opleiden, goed scouten en doorverkopen is de basis en de belangrijkste levensader voor Feyenoord.

Het investeerders verhaal lijkt mij dat dit het niet gaat worden, de naar mijn mening, terechte voorwaarden die Feyenoord stelt zullen partijen eerder afschrikken dan aanmoedigen om er in te stappen.

Nieuwbouw stadion gaat moeilijk worden, maar goed dat horen we ook al jaren.
+1/-0

5 weken geleden
Het stadion en Feyenoord. Ooit de club van geen woorden maar daden. Rotterdam de stad van aanpakkers. En nu? Alleen maar woorden. Al jaren lang.
+1/-0

4 weken geleden
Geen wonder dat ze er nog niet zijn met de bouwkosten , geen enkel bouwbedrijf kan uit of wil zich vastleggen op het huidige zeer lage bedrag wat telkens genoemd wordt. Tenzij men op voorhand tientallen miljoenen euro's wil afschrijven / toeleggen op het project , zo graag moet je de opdracht dan willen hebben. Gezien de locatie zijn alle ingrediënten wel aanwezig voor een zeer forse budgetoverschrijding.
+1/-0Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 25.202 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane advocaat arnesen berghuis bestlander danall diemers eredivisie fer galatasaray hanegem haps hassel heerenveen johnston jorgensen kokcu linksbuiten linssen narsingh pec pratto ramesoe rommel ron senesi toornstra troost twente vente