Feyenoord boekt zakelijke overwinning op FC Groningen

8 november 2020 16:22

Feyenoord boekt zakelijke overwinning op FC Groningen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen zondagmiddag met 2-0 gewonnen. Na een 0-0 ruststand opende Lutsharel Geertruida in de tweede helft de score met een kopbal. Vijf minuten voor tijd bracht Berghuis Feyenoord op 2-0 uit een strafschop. Het was een weinig opwindende wedstrijd waarin het spel van Feyenoord bij vlagen erg slordig was. Desondanks werd de overwinning in de tweede helft vrij eenvoudig over de streep getrokken.

Bij Feyenoord moest Justin Bijlow in de warming-up afhaken met een lichte blessure, waardoor Nick Marsman onder de lat stond. Verder bleef de basisopstelling ongewijzigd ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen CSKA Moskou; ongetwijfeld met als doel dat de Rotterdammers de goede lijn van donderdagavond zouden doortrekken naar deze zondagmiddag. Het eerste kwartier was echter vrij slaapverwekkend, gezien het weinige aantal kansen. Feyenoord werd in de 17e minuut even wakker geschud, toen FC Groningen een drietal achtereenvolgende kansen onbenut liet. Zo kon Marsman een verdwaalde voorzet van Gudmundsson ternauwernood uit zijn doel kon houden, redde de doelman op een inzet van Balk van dichtbij en schoot Gudmundsson uit een counter hard over.

Deze drie waarschuwingsschoten van de mannen uit het noorden waren niet genoeg om de ploeg van Advocaat echt bij de les te krijgen. Feyenoord bleef stuntelen, verloor veel duels en was slordig in de passing. FC Groningen was simpelweg een stuk feller in de duels en kreeg daardoor ook halverwege de eerste helft een goede kans. Feyenoord kwam goed weg toen FC Groningen-spits Remco Balk snoeihard op de lat volleerde. Pas in de 41e minuut kon Feyenoord het eerste schot op doel lossen en meteen was het raak. Diemers schoot goed binnen na een mooie aanval over links via Toornstra en Malacia. De VAR stak hier - zoals vaker de afgelopen weken - echter een stokje voor en keurde het doelpunt af vanwege hinderlijk buitenspel van Linssen. De Feyenoord-spits zou FC Groningen-doelman Padt in de weg hebben gelopen. De rust werd hierdoor met een 0-0 tussenstand bereikt.

In de tweede helft dwong FC Groningen de Rotterdammers vrijwel gelijk tot opperste staat van paraatheid, want al na 20 seconden was Messaoudi dicht bij de 0-1. Zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied verdween centimeters langs de goede kant van de paal. Bij de eerste kans voor Feyenoord in de tweede helft was het wél raak: uit een goed genomen hoekschop van Berghuis kon Geertruida van een meter of vijf in de korte hoek binnenkoppen. Zo wist de verdediger net als afgelopen donderdag te scoren.

Net voor er een uur was gespeeld moest Sergio Padt zich strekken om een mooi boogbal van Haps onschadelijk te maken. Een kleine tien minuten later werd Padt wel verslagen, maar dit keer bracht de buitenkant van de paal redding op een harde pegel van Malacia. Zo kreeg Feyenoord gaandeweg de tweede helft meer de overhand in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd leek de ingevallen Teixeira de 2-0 binnen te koppen, maar na Padt en de paal bracht dit keer oud-Feyenoorder Mo el Hankouri redding op de doellijn.

Uiteindelijk viel de verdiende 2-0 in de 84e minuut, toen Steven Berghuis een penalty genadeloos hard en overtuigend in de rechterbovenhoek knalde. De penalty werd gegeven omdat Haps de bal bij de tweede paal voor het intikken had, maar op het moment suprême werd gehaakt door Dankerlui. De verdediger moest met een rode kaart van het veld. Vlak voor tijd kreeg Kökcü nog een uitgelezen kans om de score te vergroten, maar opnieuw lag Padt in de weg. De eindstand bleef hierdoor steken op 2-0. Over twee weken hervat Feyenoord de competitie - na de interlandbreak - met een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.