Feyenoord door trio discutabele penalty’s onderuit tegen Wolfsberger AC

29 oktober 2020 20:45

Feyenoord door trio discutabele penalty’s onderuit tegen Wolfsberger AC; image source: Pro Shots

Onder barre weersomstandigheden heeft Feyenoord een bizarre 1-4 nederlaag geleden tegen Wolfsberger AC. De ploeg uit het kleine Zuid-Oostenrijkse wintersportdorp won in De Kuip mede dankzij liefst drie strafschoppen, die stuk voor stuk zeer discutabel waren. Arbiter Jovanovic was hierdoor de absolute hoofdrolspeler van de avond. Voor Feyenoord scoorde Steven Berghuis.

Feyenoord begon uiterst zwak aan de wedstrijd. Al na dertien minuten stond Wolfsberger AC op een 0-2 voorsprong. Beide doelpunten vielen uit penalty’s, nadat zowel Eric Botteghin als Bart Nieuwkoop een domme overtreding op middenvelder Christopher Wernitznig leken te maken. In beide gevallen werd de Oostenrijker op knullige wijze van achter gehaakt, al had zeker het tweede geval veel weg van een schwalbe. Helaas was er geen VAR aanwezig om in te grijpen. De strafschoppen werden beide benut door oud FC Twente-speler Michael Liendl: één in de linker- en één in de rechterhoek.

Het eerste gevaar voor Feyenoord volgde pas in de 18e minuut. Uit een corner van Orkun Kökcü kopte Bryan Linssen goed in, maar zijn kopbal werd door een Oostenrijkse verdediger van de doellijn gehaald. De volgende mogelijkheid was voor Steven Berghuis, die vanaf een meter of 18 mocht aanleggen voor een vrije trap. De bal had voldoende vaart, maar miste de kruising op een halve meter. Vlak voor rust kreeg Bryan Linssen nog een aardige kans na een prachtige lange bal van Jens Toornstra. Zijn vizier stond niet op scherp, waardoor de bal hoog over het doel van Kofler verdween. Al met al bracht Feyenoord veel te weinig in de eerste helft en riep het de 0-2 ruststand min of meer over zichzelf af.

De eerste kans na rust was voor de Oostenrijkers. Uit een corner van Liendl kon Lochoshvili van dichtbij inkoppen, maar gelukkig voor Feyenoord ging zijn kopbal over de goal van Bijlow. De eerste mogelijkheid voor Feyenoord was wel raak. Orkun Kökcü stuurde de ingevallen Luciano Narsingh aan de rechterkant weg, die de bal vervolgens teruglegde op de inlopende Steven Berghuis. Met een hard en zuiver schot bracht hij Feyenoord terug in wedstrijd.

Nog geen minuut later had Bryan Linssen een uitgelezen kans op de 2-2, maar hij schoot recht op doelman Kofler. De rebound van Geertruida belandde via een been van een verdediger op de paal. Ook uit een vrije trap één minuut later kwam Geertruida in scoringspositie, maar dit keer ging zijn kopbal rakelings voorlangs. Ook Linssen kreeg een gigantische kopkans, maar opnieuw werd er niet doeltreffend afgerond. Zo creëerde Feyenoord in de eerste tien minuten na rust een enorme hoeveelheid aan kansen, maar leidde het niet tot de 2-2 en zoals altijd valt het doelpunt dan aan de andere kant. Uit een counter waarbij de rechtsbuiten van Wolfsberger vrije doorgang kreeg, kon Michael Liendl uiteindelijk makkelijk zijn derde van de avond binnenschuiven.

Alsof het nog niet genoeg was, besloot scheidsrechter Jovanovic de bal voor de derde keer op de stip te leggen en opnieuw was er niets aan de hand. Bijlow stompte een voorzet weg, maar de Servische arbiter zag hier wonderbaarlijk genoeg een overtreding in. Spits Joveljic pakte het cadeautje vanaf 11 meter uit: 1-4. Zo werd het de grote Jovanovic-show in De Kuip, want voor een duidelijke overtreding op Kökcü werd geen penalty gegeven.

En zo ging de wedstrijd uit als een nachtkaars. In de slotfase vielen er geen kansen meer te noteren, waardoor Feyenoord een uiterst teleurstellende 1-4 nederlaag leed. Donderdag 5 november heeft Feyenoord kans op revanche. De Rotterdammers spelen dan opnieuw een thuiswedstrijd in de Europa League. Dit keer is CSKA Moskou om 21:00 uur de tegenstander in De Kuip.