Rotterdamse derby eindigt in gelijkspel

18 oktober 2020 14:08

Rotterdamse derby eindigt in gelijkspel; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de thuiswedstrijd tegen Sparta niet in winst om kunnen zetten. In een lege Kuip eindigde het Rotterdamse onderonsje in een teleurstellend 1-1 gelijkspel. De doelpunten kwamen op naam van Ridgeciano Haps en Lennart Thy. De wedstrijd stond in het teken van de plotseling overleden Feyenoord-supporter Eric Nijdam. De fanatieke supporter en schoonzoon van Willem van Hanegem kwam door een hartaanval om het leven.

Feyenoord begon een stuk beter aan de wedstrijd dan twee weken terug tegen Willem II. In balbezit was de ploeg van Dick Advocaat een stuk sterker en er was meer drang naar voren. Dit goede spel vertaalde zich in de elfde minuut tot de eerste grote kans. Van dichtbij vond Mark Diemers de voeten van Van Leer na een mooie uitgespeelde aanval. De rebound werd door Berghuis wild over geschoten. Na het eerste kwartier richtte Sparta zich iets op en moest Feyenoord het vooral hebben van corners en afstandsschoten. De ploeg uit Rotterdam-West graafde zich in en probeerde middels een 5-3-2 formatie de boel achterin dicht te timmeren. De beste mogelijkheid voor rust kwam dan ook uit een vrije trap van Berghuis, maar zijn inzet miste precisie. Desondanks ging Feyenoord niet met lege handen de kleedkamer in, doordat het in de 44e minuut via Ridgeciano Haps toch nog op 1-0 kwam. De linksback werd aan de linkerkant van het strafschopgebied door Steven Berghuis in stelling gebracht, kapte verdediger Fortes vervolgens simpel uit en schoot de bal met rechts, door de benen van Tom Beugelsdijk, achter doelman Van Leer.

Na de rust kwam Sparta in de 52e minuut vanaf de stip op gelijke hoogte. Een lichte overtreding van Spajic werd in eerste instantie als vrije trap beoordeeld door arbiter Blom, maar na ingrijpen van de VAR werd de bal op de stip gelegd. De overtreding bleek op de rand van het strafschopgebied te zijn begaan. De penalty die dus alsnog volgde werd benut door Lennart Thy.

Na de gelijkmaker bleef het spel op en neer golven zonder grote kansen. Halverwege de tweede helft moest Leroy Fer met een hamstringblessure het veld verlaten. Een flinke aderlating voor Feyenoord met het toch al zo drukke programma voor de boeg. Fer werd vervangen door Lutsharel Geertruida. In de 72e minuut greep Dick Advocaat in door Nicolai Jorgensen in te brengen voor Bryan Linssen, om zo meer dreiging voor de goal te creëren. Ook George Johnston kwam in het veld. De Schot verving Mark Diemers, waardoor Ridgeciano Haps linksbuiten ging spelen.

Het slotoffensief van Feyenoord werd ingeluid door een kopbal van Spajic, die rakelings langs de verkeerde kant van de paal ging. Een klein kwartier later bleek echter dat dit de enige opleving van Feyenoord was in een zeer teleurstellende slotfase. De ploeg van Fraser hield eenvoudig stand en dus bleef de score steken op 1-1.

Aanstaande donderdag begint Feyenoord in Kroatië aan een nieuw Europa League avontuur. Om 21:00 uur trapt het af tegen Dinamo Zagreb, de ongeslagen koploper van de Kroatische Nogometna Liga. Zondag 26 oktober wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.