Transparent
Inloggen
Sluiten

Casper van Eijck: 'Maar drie dagen quarantaine is echt onjuist'

15 oktober 2020 11:00 - Algemeen Dagblad
Foto: Pro Shots

Casper van Eijck: "Maar drie dagen quarantaine is echt onjuist"; image source: Pro Shots

In gesprek met het Algemeen Dagblad geeft Feyenoord-clubarts Casper van Eijck aan niet te spreken te zijn over de coronakoers van de KNVB. "Als je er eentje vangt, om het maar zo te noemen, dan moet je die meteen in quarantaine plaatsen. Weg bij de andere spelers", aldus Van Eijck. "Heel vaak hebben spelers die positief zijn nog nergens last van, ze zijn ook nog niet besmettelijk. Maar dat zijn ze wel kort daarna. De KNVB zegt over die gevallen: drie dagen quarantaine. Maar dat is echt onjuist. Bij ons blijven ze er tien dagen uit. Pas als het risico dat ze anderen besmetten is geweken, mogen ze terugkeren."

Ook bij Feyenoord waren er besmettingen. "Voor de wedstrijd tegen Willem II hadden wij drie spelers die positief testten. Een van die jongens heeft een vader die les geeft, die heeft het opgelopen en als je dan nog thuis woont, is het eigenlijk niet te voorkomen dat het wordt overgedragen", zo geeft hij aan. "Die andere twee spelers zijn zo goed als zeker niet door díe speler besmet, dat kunnen we allemaal achterhalen. Ze lopen het op in de privésfeer. Dat is eigenlijk niet te voorkomen. Maar plaats ze in quarantaine en de rest kan door."

Van Eijck roept ook al maanden dat testen zorgt voor schijnveiligheid. "Kijk, als mensen naar een teststraat komen, dan zijn ze ziek. Dan zijn ze ook besmettelijk en dragen ze heel veel virus bij zich, om het simpel te zeggen. De KNVB heeft het maar over het testen van spelers, maar het gaat vooral om mensen duidelijk maken waar ze op moeten letten", zegt hij daarover. "Hou nou die 1,5 meter afstand, schud geen handen en was je handen met regelmaat. Dat voorkomt besmettingen, testen niet. De KNVB had al lang coronafunctionarissen moeten aanstellen die dat controleren bij de clubs. Dáár gaat het fout, dáár is de winst te behalen."

Het onderzoek van Van Eijck naar de besmettingskansen in het betaald voetbal is voorlopig stil komen te leggen, De eerste resultaten zagen er wel heel goed uit. "We zijn bij burgemeester Aboutaleb geweest en ook die was heel erg enthousiast", aldus de clubarts. "Die man moest eigenlijk aan knoppen draaien zonder dat hij een handleiding had. Voor die handleiding wilden wij zorgen. Maar wij snappen ook wel dat onder de huidige omstandigheden het onderzoek even in de koelkast moet worden geplaatst. Eerst moeten de besmettingscijfers weer omlaag. Als de curve is afgevlakt, hopen we verder te kunnen."
Tags

eijck quarantaine knvb casper onjuist besmettelijk besmettingen clubarts handleiding aboutaleb achterhalen afgevlakt besmet besmetten besmettingscijfers besmettingskansen controleren coronafunctionarissen coronakoers curve geweken knoppen koelkast les overgedragen privesfeer schijnveiligheid schud teststraat testten vangt woont

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.
Feyenoord E-zine

Meer dan 25.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane advocaat alireza arne arnesen bane berghuis bozenik diemers hanegem hartjes hassel jansen koolwijk kuijt marciano north onzichtbaar pratto ramesoe senesi slot sporar teixeira til toornstra topverdediger trauner vakkiek willykment