Feyenoord bezorgt Advocaat doelpuntrijk verjaardagscadeau

27 september 2020 14:10

Feyenoord bezorgt Advocaat doelpuntrijk verjaardagscadeau; image source: Pro Shots

Op zijn 73e verjaardag mocht trainer Dick Advocaat zondagmiddag een 4-2 overwinning op ADO Den Haag bijschrijven. In een moeizame wedstrijd, waarin de gasten goed weerstand boden, trok Feyenoord de zege in de tweede helft naar zich toe. Doelpuntenmakers voor de Rotterdammers waren Lutsharel Geertruida, Marcos Senesi, Luciano Narsingh en Steven Berghuis.

Het zou een makkelijke middag moeten worden voor Feyenoord, maar het jonge ADO Den Haag liet vanaf de start van de wedstrijd weten niet als makke lammetjes naar de volgende verliespartij te willen worden geleid. Het begin van de wedstrijd was vurig, met wat mogelijkheden over en weer. Verrassend genoeg namen de Hagenezen na tien minuten spelen zelfs de leiding in De Kuip. Een dieptepass van Kees de Boer werd volledig verkeerd ingeschat door Lutsharel Geertruida, waardoor Jonas Arweiler oog-in-oog met Justin Bijlow kwam. De Duitse spits schoof de bal koelbloedig voorbij Bijlow en zorgde zo voor de eerste Eredivisietreffer van ADO Den Haag.

Het eerste echte gevaar van Feyenoord kwam in de 20e minuut, toen Linssen hard op de vuisten van Koopmans schoot. Als een wolf in schaapskleren bleef ADO echter voor gevaar zorgen. Zo voorkwam Bijlow met een knappe reflex de 0-2 van Besuijen en moest de sluitpost eveneens handelend optreden op een inzet van Bourard.

Toch was daar in de 27e minuut, eigenlijk uit het niets, de gelijkmaker voor Feyenoord. ADO-goalie Koopmans kon in eerste instantie nog redden op een schot van Berghuis, maar op de inzet uit de daaropvolgende corner moest de 27-jarige Brabander het antwoord schuldig blijven. Met een krachtige kopbal richting de tweede paal maakte Geertruida zijn eerdere fout goed. Feyenoord behield na deze goal het initiatief en kreeg nog twee aardige kansen voor rust. Een kopbal van Linssen verdween rakelings voorlangs en ook Senesi probeerde de bal met zijn hoofd in het doel te krijgen. Van dichtbij kopte de Argentijn naast.

Na de theepauze had Feyenoord de wedstrijd beter onder controle. De explosieve uitbraken van ADO werden in een vroegtijdig stadium ontmanteld en de Rotterdammers hadden zelf meer rust aan de bal. Met name invaller Teixeira speelde hierin een positieve rol. Toch waren kansen nog steeds spaarzaam en was het wachten op een actie die de wedstrijd zou openbreken. Die actie kwam er in de 57e minuut. Nadat een corner slecht werd weggewerkt door de Haagse defensie kwam de bal voor de voeten van Senesi, die niet twijfelde en de bal met een ouderwetse omhaal fantastisch over Koopmans krulde.

Gaandeweg de tweede helft werd ADO toch weer dreigender en in de 67e minuut kregen de geel-groenen een uitgelezen kans om weer langszij te komen, toen Bijlow Arweiler omlaag haalde. Bijlow stopte de zwakke penalty van Arweiler en leek Feyenoord in de race te houden. Het spel werd een minuut later echter stilgelegd door de VAR, die constateerde dat de doelman te snel van de lijn was gekomen. De tweede penalty werd wel benut door Pinas: 2-2. Lang kon ADO niet genieten van de voorsprong, want Feyenoord toonde veerkracht door binnen twee minuten weer op voorsprong te komen. Een knap uitgespeelde aanval over links werd via Haps en Berghuis afgerond door de ingevallen Narsingh. Hij verschalkte Koopmans met een bekeken schuiver in de rechterhoek.

De beslissing viel uiteindelijk in de 84e minuut. Teixeira leek een prima actie af te ronden met een schot op doel, ware het niet dat de bal met de hand werd gekeerd door verdediger Pinas. Na lang overleg met VAR Blom, die zijn twijfels had, besloot Higler om bij zijn standpunt te blijven. De penalty werd kiezelhard in het dak van het doel geschoten door aanvoerder Berghuis. Hiermee was het verzet van ADO gebroken en kon Feyenoord de wedstrijd makkelijk uitspelen. Volgende week zondag speelt Feyenoord om 14:30 uur in Tilburg tegen Willem II.