Transparent
Inloggen
Sluiten

[Update] Hugo de Jonge: 'Niet verstandig om nu te experimenteren met meer publiek in de stadions'

11 september 2020 14:59 - NOS.nl
Foto: Pro Shots

[Update] Hugo de Jonge: "Niet verstandig om nu te experimenteren met meer publiek in de stadions"; image source: Pro Shots

Vanaf oktober zal in Nederland geëxperimenteerd gaan worden met meer toeschouwers in de stadions. Dat gaf interim-directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV donderdagavond aan bij Langs de Lijn en Omstreken. Het kabinet zou bovendien achter het experiment staan. "We gaan testen bij verschillende clubs in de eredivisie en de eerste divisie en in verschillende stadions. We gaan kijken wat er kan", aldus De Jong. "Of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten. Op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje. Zoals nu in het OV."

Voor het betaald voetbal is het noodzakelijk dat er snel meer toeschouwers in de stadions mogen zijn. "We zijn tot de conclusie gekomen dat je het nieuwe normaal niet lang kan volhouden. Vroeg of laat, natuurlijk gefaseerd, moeten we terug naar het oude normaal. Of het nu topsport is of cultuur, dit soort sectoren blijven dan niet overeind", zo gaf hij aan. "Je moet terug naar volle stadions, volle podia en volle concertzalen. Anders valt of het cultuur of het betaald voetbal om. Als je een jaar zonder publiek speelt en er komt geen enkele vorm van steun, is er over een jaar geen betaald voetbal in Nederland. Hoe sneller je met meer publiek kan spelen, hoe minder afhankelijk we zijn van Haagse steun."

Als vanaf januari de stadions weer volledig gevuld mogen zijn, zal de sector het volgens De Jong gaan redden. "Hebben we na januari nog steeds met beperkt publiek zal een heel aanzienlijk aantal clubs gebruik moeten maken van het loket in Den Haag", zei hij daarover.

Update 11-09 14:59: In een reactie aan de NOS laat minister Hugo de Jonge weten niet achter de uitspraken van Jan de Jong te staan om vanaf oktober te gaan experimenteren met meer publiek. "Wij hebben goede afspraken met de KNVB. Dit is niet de situatie om af te wijken van de lijn. Dat moeten we niet doen", aldus De Jonge.

De Jonge voegde daar aan toe dat er later wellicht wel mogelijkheden komen om meer publiek toe te laten. "Maar dat moet wel verantwoord zijn, het moet stap voor stap en het moet ook een gezamenlijk besluit zijn", zo gaf hij aan.

Volgens de minister is ook de KNVB niet voor het doen van experimenten met meer toeschouwers in oktober.

Meer op NOS.nl
Tags

jong toeschouwers eredivisie knvb minister nederland concertzalen experiment experimenten gefaseerd haagse kabinet loket mondkapje nos omstreken podia sectoren vakken voegde volhouden wijken

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


10 maanden geleden (gewijzigd)
Dat hele corona beleid is er 1 van onbegrijpelijke en tegenstrijdige regelgeving. In het OV mag je dus wel op minder dan 1,5m reizen maar niet in 'n stadion voetbal kijken??? !!! In supermarkten wordt al maanden niet meer gecontroleerd om de 1,5m handhaving ... Deze overheid denkt dus vooral eerst aan zijn eigen portemonnee dan dat het de samenleving/bedrijfsleven op weg helpt d.m.v. 'n consequent beleid.
+1/-0Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 25.077 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane afrika afrondende arne arnesen berghuis boer bozenik feyenoordtm frankrijk geertruida hall hanegem haps holmgren kerk kokcu marcus marwijk molde nederland oranje pedersen ramesoe senesi slot vasquez ven weghorst willykment