Onverzettelijk Feyenoord pakt winst in spektakelstuk in Zwolle

16 februari 2020 19:02

Onverzettelijk Feyenoord pakt winst in spektakelstuk in Zwolle; image source: Pro Shots

In een doelpuntrijk gevecht tegen PEC Zwolle heeft Feyenoord zich naar drie punten geknokt. Na een uiterst zwakke start, waarin het op 2-0 achterstand kwam, stond er na 93 minuten een 3-4 stand op het scorebord. In het door de elementen geteisterde Zwolle kwamen de Rotterdamse doelpunten van Steven Berghuis (2), Leroy Fer en Robert Bozenik, die hiermee zijn eerste Eredivisie-treffer maakte voor Feyenoord.

Feyenoord begon in het winderige Zwolle uitermate zwak aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle. Na slordig balverlies van Jens Toornstra belandde een voorzet van Van Duinen onfortuinlijk op de arm van de inglijdende Senesi, waardoor arbiter Gözübüyük al binnen 5 minuten naar de penaltystip wees bij Justin Bijlow. De Zwolse strafschop werd onberispelijk ingeschoten door Lennart Thy, hard in de linker bovenhoek.

Wankelend van de vlugge 1-0 achterstand en onder druk van een persistent PEC bleef de beginfase van de wedstrijd moeilijk voor Feyenoord. Vijf minuten na de eerste tegentreffer moesten de Rotterdammers de tweede al incasseren. Malacia werd, net als Toornstra bij de 1-0, op scherpte afgetroefd waardoor PEC de ruimte kreeg om gevaarlijk te worden. Vrij op de kop van het zestienmetergebied was het Mike van Duinen die kon schieten. Zijn uithaal werd van richting veranderd door Ié, waardoor de Rotterdamse doelbewaker Bijlow kansloos was.

Ook na de 2-0 ging het Feyenoord bepaald niet voor de wind. Mede door de Zwolse storm naar voren was van gedegen Rotterdams positiespel nauwelijks sprake. Feyenoord mocht van geluk spreken dat het na 25 minuten niet op een 3-0 achterstand kwam, toen Thy uit een levensgevaarlijke counter net te weinig kracht kon zetten om een voorzet van Hamer binnen te glijden. Ondertussen had PEC-goalie Zetterer het - ondanks de hevige wind in het Mac3Park-stadion - rustig aan zijn zijde van het veld.

Het zou de stilte voor de storm zijn in het zestienmetergebied van de Zwolse doelman. Uit het niets viel de aansluitingstreffer van Feyenoord. Een afgemeten voorzet van Steven Berghuis werd bij de tweede paal binnen gekopt door Leroy Fer, die daarmee net als afgelopen donderdag met het hoofd wist te scoren. De man van de assist, Steven Berghuis, zorgde enkele minuten later voor gevaar, maar zijn harde schot werd gekeerd door Zetterer. Het scorebord gaf een 2-1 tussenstand weer toen het rustsignaal klonk.

Vlak voor rust viel Luis Sinisterra overigens geblesseerd uit met een ogenschijnlijk vervelende knieblessure. De Colombiaan werd in de tweede helft vervangen door Robert Bozenik. Ook Lutsharel Geertruida bleef in de kleedkamer achter, zijn plek werd ingenomen door Rick Karsdorp.

Onder begeleiding van een flinke hoosbui begon Feyenoord agressief aan de tweede helft, met een stroom aan kansen als resultaat. Zo miste Bozenik een flinke kans op de gelijkmaker, na goed doorzetten van Fer. Een minuut later was het wél raak via Berghuis. De aanvoerder kwam vanaf rechts naar binnen en verschalkte doelman Zetterer met een fraaie boogbal. De doelman van PEC ging hierbij, ondanks de invloed van de wind, niet vrijuit.

Waar de 2-3 aanstaande leek in de Rotterdamse stroomversnelling, was het PEC dat bij de eerste mogelijkheid het tij keerde en weer de voorsprong nam. Een voorzet van Kenneth Paal bereikte Lennart Thy in de zestien, die Senesi en Ié met één beweging kinderlijk eenvoudig in de luren kon leggen, om vervolgens ook Bijlow het nakijken te geven. Even later schoot de Duitser ook de 4-2 binnen, maar deze treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Vervolgens was het woord weer aan Feyenoord, want lang duurde de achterstand voor de Rotterdammers niet. Met zijn tweede doelpunt van de middag - ditmaal een schuiver die binnenkant paal binnen gleed - bracht Steven Berghuis zijn ploeg weer naast PEC: 3-3. De wedstrijd in Zwolle werd daarmee een gevecht. Een gevecht tussen voetballers en de elementen. Een gevecht met hevige wind en stevige hoosbuien. Maar vooral een gevecht tussen Rotterdamse onverzettelijkheid en Zwols optimisme. De wedstrijd transformeerde in een waar spektakelstuk.

Na tachtig minuten spelen kreeg Feyenoord de volgende kans, uit een vrije trap die werd teruggelegd door Berghuis. Toornstra miste de bal in kansrijke positie echter volledig. Ook een schot van Orkun Kökcü had niet de gewenste precisie. De wedstrijd leek hiermee op een gelijkspel af te stevenen, maar in de 88e minuut bracht de ingevallen Robert Bozenik hier verandering in. Na weggestuurd te zijn door Orkun Kökcü kon de jonge Slowaakse spits uithalen vanaf een meter of 20. Via het been van Bram van Polen verdween de bal tegen de touwen, en zette Bozenik de Rotterdammers voor de eerste keer deze wedstrijd op voorsprong.

Deze voorsprong zou niet meer uit handen worden gegeven en dus wist Feyenoord opnieuw een overwinning te boeken. Het gaat hiermee weer over PSV heen en heeft een achterstand van nog maar vier punten op nummer twee AZ. Volgende week zaterdag speelt Feyenoord om 19:45 uur de volgende competitiewedstrijd, thuis tegen Fortuna Sittard.