Transparent
Inloggen
Sluiten

Jaap Stam: 'Hoe Feyenoord nu speelt is niet mijn soort voetbal'

4 februari 2020 09:53 - NRC.nl
Foto: Pro Shots

Jaap Stam: "Hoe Feyenoord nu speelt is niet mijn soort voetbal"; image source: Pro Shots

Jaap Stam vind niet dat hij bij Feyenoord tekortgeschoten is. Dat geeft hij aan in een uitgebreid interview met NRC. "Als coach ben je afhankelijk van de mensen om je heen, van wie je verwacht dat ze hun afspraken nakomen", aldus Stam. "En van de spelers. Ik dacht dat ik met een groep zou gaan werken die er direct stond. Dat was niet zo. Een ander zal zeggen: Dick haalt allemaal punten, dus ze zijn wél goed genoeg. Maar hij heeft er ook profijt van dat spelers nu wel fit zijn. Zijn instapmoment was totaal anders."

Stam vindt het hartstikke mooi voor de club dat ze nu op een derde plaats staan. "Alleen, hoe ze nu spelen is niet mijn soort voetbal", zo geeft hij aan. "Ik wil het liefst hoog druk zetten, agressief vooruit. Nu zie je dat ze inzakken, op balverlies van de tegenstander wachten en dan naar voren gaan – een wezenlijk verschil."

De Kampenaar heeft ook geleerd van zijn periode in De Kuip. "Ik moet kritischer zijn op het instapmoment. En dat ik vooraf een duidelijk beeld moet hebben van waar een club heen wil, hoe de lijnen lopen, met wie je gaat samenwerken, hoe die mensen over voetbal denken. Alleen dán weet je wat je kan verwachten", zegt hij daarover. "Misschien moet ik een volgende keer eisen dat afspraken op papier worden gezet, met een handtekening eronder. En dat als die afspraken niet nagekomen worden, het consequenties heeft."

Meer op NRC.nl
Tags

stam instapmoment balverlies inzakken kampenaar kuip nakomen nrc tekortgeschoten

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Als het niet gaat zoals je wilt, moet het maar gaan zoals het kan. Het gaat om de punten. Als dat gepaard gaat met mooi voetbal, dan is dat fijn. Zo niet, als er maar gewonnen wordt. Ik ben blij met Dick Advocaat en dat was ik echt niet met Jaap Stam.
+5/-0

4 jaar geleden
Het was ook zijn houding, ik had verwacht dat hij wel cool zou blijven maar met de week werd hij nerveuzer en maakt op het eind een uitgebluste indruk hij wist het allemaal ook niet meer.
+2/-0

4 jaar geleden
Stam heeft tekort geschoten inderdaad maar het echte verwijt moet richting degene die hem aangesteld hebben, zij hadden de mogelijkheden en onmogelijkheden van de trainer Stam beter moeten onderkennen.
Vooraf en dus niet tijdens.
+3/-0

 
4 jaar geleden
En dat was dus van Geel...
+1/-0

 
4 jaar geleden
Klopt ze zochten een ervaren trainer....
+1/-0

Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
Ben het wel eens met stam.

Ik wou stam ook om te kijken of Feyenoord ook aanvallend voetbal op de mat kon leggen. Maar daar heeft Feyenoord het materiaal blijkbaar niet voor... Helaas. Daarom rendeert Advocaat wel en Stam niet.

Stam had ook het nadeel dat men er gaandeweg het seizoen achter moest komen dat de zo opgehemelde jeugd het niveau niet had...

Een fout van de TD.

Al mag stam wel ook wat meer uren stoppen om tactisch beter te worden.

Het is verder prima dat je Stam hebt geprobeerd. Je hebt namelijk precies kunnen zien wie het niveau had in de selectie en wie niet.

Advocaat is enkel zeer efficiënt om toch rendement te persen uit matige spelers. Vooral kan hij verdedigend met zijn strategie veel verbloemen. Voorin verbloemt hij ook veel wat betreft techniek bij spelers.

Je moet nu door selecteren tot je spelers hebt die wel een hoger niveau speelstijl aan kunnen.

Toornsta, Botteghin, Senesi van de huidige spelers vielen door de mand. Larsson op werk lust en snelheid op de flank. Jorgensen en haps zijn gewoon te kwetsbaar.
+1/-1

 
4 jaar geleden
Tot op zekere hoogte heeft hij ook wel een punt. Laten we voor hem hopen dat hij buiten datgene wat hij hier aangeeft ook voor zichzelf en zijn eigen werkwijze iets geleerd heeft van zijn periode bij Feyenoord.

Want buiten de 'randvoorwaarden' heeft hij zelf ook gewoon gefaald, en aangetoond dat zijn visie zo bekrompen is dat hij heel slecht om kan gaan met omstandigheden die niet binnen zijn kader van handelen/functioneren vallen.

Je hebt niet alles in de hand, en een échte toptrainer heeft niet alleen een visie maar ook voldoende 'bagage' om om te kunnen gaan met situaties/periodes die de grenzen van je visie oprekken.

Je daar koppig tegen blijven verzetten of de handdoek in de ring gooien, getuigt niet van grote kwaliteiten maar van middelmatigheid.

Feyenoord heeft mijn inziens nog altijd een trainer nodig met een dergelijke visie als Stam, meer nog dan een behoudende, realistische trainer als Advocaat. Maar in die zin zijn het twee uitersten, en zal in eerste instantie de Feyenoord organisatie in technische zin op de schop moeten alvorens een trainer met zo'n werkwijze kans van slagen heeft in de Kuip.

En dan nog kan er gedurende een seizoen van alles gebeuren, en is het aan een trainer om daarmee om te gaan. Stam heeft aangetoond dat hij in deze fase van zijn loopbaan dat niet te kunnen. En hij beseft dat zelf niet, en wijst alleen maar naar die omstandigheden.

Het is alsof je de regen de schuld geeft van je natte pak, terwijl je een paraplu bij je hebt maar niet uitklapt.
+3/-0

 
Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
Eens.

Stam had een paar belangrijke zaken niet in zijn bagage als coach.
Hij wist wel hoe hij wou spelen maar gebruikte er spelers voor die dat niet konden uitvoeren.
Je kan namelijk niet hoog druk zetten met Botteghin en van der Heijden of Senesi in je centrum. Die zijn veeel en veeel te traag.

Met deze opstelling had ik het namelijk nog wel willen zien toen hij begon:
Vermeer
Narsingh Tapia Burger Haps
Karsdorp Fer/van der Heijden Berghuis/Kokcu
Toornstra/Berghuis Larsson Sinisterra

Jorgensen was altijd geblesseerd... En Toornstra was aan het begin ook geblesseerd. Mocht burger slecht verdedigen gebruik je fer en tapia in je centrum. Fer had als verdediger ook minder hoeven lopen zodat hij wel eerder hele wedstrijden aan kon.
Met deze opstelling had stam spelers die de juiste kwaliteiten hadden om uit te voeren wat hij verwachtte van zijn speel stijl. Maar Stam heeft dat nooit getest...

Stam had geen oog (door gebrek aan ervaring) welke spelers goed genoeg zijn voor het beoogde Feyenoord niveau (zie kelly). En welke spelers op welke positie mss beter konden renderen in zijn visie.

Ook tactisch kon hij het spel niet lezen in wedstrijden om goeie tactische omzettingen te doen.

Ik ben het eens dat we met een ervaren coach uiteindelijk weer zo aanvallend moeten spelen al willen we in europa verder komen. Het moet een hybride coach zijn zo spelen in de competitie als advocaat en gio (zeer effectief om punten te pakken en in belangrijke wedstrijden top wedstrijden schakelen naar de meer aanvallende stijl) en aanvallend spelen in europa.

Maar een selectie op bouwen die dat kunnen uitvoeren gaat je nog 2 a 3 seizoenen kosten.

En laten we aub niet weer in diezelfde vallen trappen...

Dus niet gaan denken dat onze jeugd goed genoeg is...

Of domme aankopen doen...

En niet gaan denken dat botteghin en Senesi opeens goed zijn. Die kunnen niet met ruimte in de rug spelen. Dus mocht er een gekke club komen die daar meer geld voor Senesi geeft dan je hebt betaald meteen doen!

Je kan in 1 seizoen met weinig geld en door door te selecteren al een kampioenschap waardig team neer zetten.

Deze behouden:
Bijlow, Fer(contract verlengen), Karsdorp (weer huren), Ozyakup (optie tot koop lichten), Berghuis en mss haps (is nu ook niet te verkopen oor het bedrag wat je er voor bood) binnen boord houden als geraamte van het nieuwe Feyenoord. De rest is voor mooie bedragen te koop. (sinisterra heeft nog maar een 1 jarig contract na dit seizoen dus verlengen of verkopen. larsson heeft ook nog maar een 1 jarig contract na dit seizoen. Botteghin, van der heijden, tapia en ie lopen uit hun contract/huur periode).

Mijn suggesties om het team volgend seizoen al te versterken zijn:
Transfervrije: Elia, Kalou, Kokorin, van Ginkel, Donk, Chong.
Huur: Riedewald of Terence Kongolo

Mocht Jorgensen, Toornstra, Kokcu vertrekken ook halen transfervrije, van Wolfswinkel, De Guzman en huur Turuc.

Let op mijn woorden met dat team maak je het 020 heeel erg lastig voor de titel en kan je potten breken in europa voor weinig geld.

Kan Advocaat nog het laatste uit die oudjes knijpen voor de nieuwe coach het stokje over neemt en de jeugd heeft kunnen rijpen bij huur en in jong Feyenoord om het over te nemen van de oudere spelers.
+1/-0

4 jaar geleden
Wat een idioot! Het lag niet aan hem, maar aan de mensen om hem heen? Hoe kan het dan dat Feyenoord sinds de aanstelling van Advocaat vrijwel niets meer verliest met nog altijd dezelfde mensen er omheen? Niet zijn soort voetbal!? Wat is zijn soort voetbal dan? Tegen beter weten in vasthouden aan een systeem waarvoor je de selectie niet hebt? Wat ben ik blij dat Feyenoord af is van deze loser...
+2/-0

4 jaar geleden
Iemand die Kelly de nieuwe Xavi vindt heeft voorgoed alle geloofwaardigheid verloren.
+4/-0

reactie verwijderd

4 jaar geleden
Stam heeft nu natuurlijk wel mooi kletsen. Toen het er op aan kwam hield hij vol aan een lijn die doodgewoon vaag bleek en aan spelers die onder zijn leiding totaal de kluts kwijt raakten. Treft natuurlijk wel een verwijt die hem aannamen, een coach zonder krediet, zonder ervaring, dat kon niet goed gaan. Neem van mij aan : kijk altijd naar een trainer die een visie heeft en zich niet laten gek laat maken. Daarmee krijg je vrijwel elke selectie aan het moven. Maar ook dit, laten we alsjeblieft ons niet blind staren op het niveau van onze jeugd, dat lijkt de boodschap van Advocaat en ik ben het daarmee eens. Een paar aardige jeugdelftallen hebben zegt gewoon geen moer over of je als club aan de top kunt meedraaien. Onze jeugd is zwak matig, ons eerste elftal is matig goed, ga je dat mixen dan krijgt je niet veel meer dan matig matig.
+1/-0

4 jaar geleden
Jaap is niet zo van de zelfreflectie.
+2/-0

4 jaar geleden
Stam heeft volkomen gelijk, voetbal van Feyenoord is momenteel niet aan te gluren. Alleen op resultaat gericht lelijk en laf voetbal.
Stam kreeg geen enkele medewerking en voor Dickertje Dap wordt in pure wanhoop door het bestuur van Feyenoord de rode loper uitgelegd.
Van al dat emotionele gedoe van "vrienden van Feyenoord" en nostalgie van 50 jaar geleden koop je helemaal niets. Het wordt hoog tijd dat Feyenoord als een bedrijf wordt geleid en niet als een vriendenclupje.
+1/-4

 
4 jaar geleden
Wat een gelul, stam kreeg alle meewerking die er was, had een veto op aankopen en wilde perse toppers als Lian Kelly binnenhalen.

Daarnaast kregen prutsers als Ié al het vertrouwen en werd een topper in spé als Senesi niet opgesteld. Als je zo vaak op je bek gaat tegen nikszeggende tegenstanders ben je gewoon af en kan je beter zwijgen.
+4/-0

4 jaar geleden
Natuurlijk Japie, thuis gelijk spelen tegen degradanten met open voetbal en een puntje pakken uit bij Emmen en vernederd worden door Fortuna is zoveel leuker.


Al je het zo fucking slecht heb gedaan moet je gewoon zwijgen.
+4/-0

 
4 jaar geleden
Klopt maar wederom het fucking NRC geeft hem een podium. NRC is op oorlogspad?
+1/-0

4 jaar geleden
Denk dat Japie beter even niets kan zeggen..
Ik zal niet zeggen dat hij wel of geen goede trainer is.
Maar als je 12e staat en zelf de handdoek gooit, terwijl je toch inspraak in aankopen gehad hebt, moet je gewoon je mond houden!!
Of het nou wel of niet goed is, staat feyenoord gewoon 3e... dan moet je als Japie gewoon even slikken en je mond houden!!
Nogmaals niets tegen Jaap..
+1/-0

4 jaar geleden
Hahag erg grappig die trainers denken echt dat ze belangrijk zijn. Zijn visie wat is dat druk naar voren punt naar achter mafketel. Je hebt 11 voetballers op het veld en jij maar brullen langs het veld. Welnee als het in een groep niet loopt en er is geen klik met de trainer dan houdt het gewoon op. Verschil met Rick die zegt gewoon na mij de zondvloed wil nu winnen en niet volgend jaar ...Natuurlijk speelt hij behouden maar als we behoudend 2 of eerste worden zal mijn reet roesten...
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane ake atletico bijbehorend carranza dumfries dutch enz figuren frimpong gakpo geertruida hancko ivanusec kloese koeman kraaij kuip middenveldert mil mls nederland oranje priske romano santi simons socrates stengs wehave