Feyenoord door defensief gestuntel uitgeschakeld in Europa League

12 december 2019 22:57

Feyenoord door defensief gestuntel uitgeschakeld in Europa League; image source: Pro Shots

Voor Feyenoord zit het Europese seizoen er op. De ploeg van Dick Advocaat verloor op bezoek bij FC Porto met 3-2, terwijl het een overwinning nodig had om nog kans te maken. Al was Feyenoord achteraf gezien bij een overwinning ook uitgeschakeld vanwege het resultaat tussen Rangers FC en Young Boys. Eric Botteghin en Sam Larsson zorgden voor de treffers van Feyenoord.

Feyenoord begon goed aan het duel en was ook veelvuldig aan bal. Via een vrije trap van Steven Berghuis kreeg het ook de eerste kans, maar die kon door de doelman worden gekeerd. Aan de andere kant was het bij de eerste poging wel meteen raak. Nick Marsman ging flink in de fout bij een op het oog makkelijk te stoppen bal, waarna Porto op voorsprong kwam. Ruim een minuut later was het opnieuw raak. Dit keer ging Tyrell Malacia flink in de fout en werkte de bal knullig in eigen doel.

Na ruim een kwartier spelen leek de uitschakeling voor Feyenoord al een feit. De ploeg wist zich echter knap te herstellen. Eric Botteghin maakte enkele minuten later al de aansluitingstreffer door de bal na een hoekschop binnen te komen. Sam Larsson zorgde niet veel later voor de gelijkmaker met een knap schot in de verre hoek.

Het spel bleef maar op en neer golven. Halverwege de eerste helft leek Feyenoord te ontsnappen na een vrij merkwaarde handsbal van Luis Sinisterra in het eigen strafschopgebied. De scheidsrechter miste het echter en Feyenoord had geluk dat er in de groepsfase van de Europa League nog geen VAR aanwezig is. Daarbij mochten Botteghin en Berghuis ook nog blij zijn dat ze voor hun overtredingen slechts de gele kaart kregen. Porto was tussendoor wel alsnog op voorsprong gekomen. Opnieuw werd er geprofiteerd van een fout van Marsman.

Na rust was het vooral de thuisploeg die aandrong. Het eerste gevaar van Feyenoord volgde na ruim een uur toen een afstandsschot van Orkun Kökcü net naas het doel ging. Het leek voor Feyenoord wel het teken te zijn om vol te vechten voor de laatste kans. Enkele minuten later was het Jens Toornstra die dicht bij de gelijkmaker was toen hij de paal raakte. Daarna was het invaller Luciano Narsingh die de 3-3 op zijn schoen had, maar zijn inzet kon door de doelman worden gekeerd.

In de wetenschap dat het nog twee goals nodig had om kans te maken op overwinteren in de Europa League leek het geloof langzaam weg te ebben bij de ploeg. Er werd nauwelijks nog gevaar gecreëerd en toen Young Boys in de laatste minuut op bezoek bij Rangers FC op gelijke hoogte wist te komen was de uitschakeling definitief. Het is inmiddels al vijf jaar geleden dat Feyenoord Europees gezien wel wist te overwinteren.