Transparent
Inloggen
Sluiten

Jeugdspelers Feyenoord slaan de noodklok: 'Wij zijn volledig voorbijgestreefd'

23 november 2019 07:49 - Algemeen Dagblad
Foto: Pro Shots

Jeugdspelers Feyenoord slaan de noodklok: "Wij zijn volledig voorbijgestreefd"; image source: Pro Shots

In een groot artikel in het Algemeen Dagblad wordt uitgehaald naar het niveau van de jeugdopleiding van Feyenoord. Talenten en andere betrokkenen doen echter anoniem hun verhaal. Volgens een hoog aangeschreven jeugdvoetballer doet hij dat gezien zijn persoonlijke toekomst in de voetballerij en bij Feyenoord en doelt hij daarbij op eventuele straffen. "Ik stoor mij, en met mij heel veel anderen, aan de dagelijkse gang van zaken op Varkenoord", zo geeft hij aan. "Ik vertel dit, zodat de buitenwereld het weet en de jeugdspelers en de welwillende medewerkers bij de jeugdopleiding eindelijk vooruit kunnen."

Willem van Hanegem had eerder kritiek op het functioneren van Dirk Kuyt en Cor Adriaanse. Zo zou Kuyt trainingen schrappen om zelf te kunnen voetballen, terwijl Adriaanse vooral schreeuwt en scheldt. Volgens een andere speler was die kritiek terecht en welkom. "Adriaanse roept nu voortdurend 'zal mijn schuld wel weer zijn', als er iets misgaat", zegt hij daarover. Er wordt vanuit Varkenoord bovendien ook aangegeven dat sinds de column van Van Hanegem geen enkele training meer is geschrapt.

Jeugdspelers zien ook het verschil hoe professioneel het er bij Ajax en PSV aan toe gaat in vergelijking met bij Feyenoord. "Die clubs speelden wij vroeger van de mat, daar is niets meer van over. Wij zijn volledig voorbijgestreefd", zo geeft weer een andere speler aan. Vorig seizoen wist Feyenoord onder 19 nog wel twee keer van Ajax te winnen. "Voetballend waren zij toen al beter. Factoren als een slecht veld, veel thuispubliek en het terughalen Kökçü, Burger en Geertruida speelden een grote rol in die resultaten."

De trainingen onder Kuyt en Adriaanse zijn volgens een speler elke keer precies hetzelfde. "Het begint met een warming-up onder leiding van looptrainer Rick Cost. Daarna doen we een pass- en trapvorm. Dan een positiespel en een partijspel als afsluiting. Dat klinkt normaal, maar als spelers voelen we dat we alleen beter worden van de warming-up", zegt hij daarover. "Daar zit de uitdaging en de vernieuwing, we merken daar dat we fysiek stappen maken. Soms komt er ook een bal bij, dat is de enige technische vorm die wij op de training doen. Ja, de looptrainer die ons techniek wil bijbrengen, terwijl de trainers daar dus geen inspanning aan leveren."

Ook een andere speler bevestigt die verhalen. "Technisch en tactisch doen wij niks op trainingen", geeft hij aan. "Nou, alleen voor een belangrijke wedstrijd. Dan moeten wij in formatie staan, doen alsof de bal naar een 'virtuele rechtsback' wordt gespeeld en dan in die richting lopen om die virtuele tegenstander onder druk te zetten. Het slaat allemaal nergens op wat wij doen."

Feyenoord heeft tegenover het AD wel gereageerd op het artikel. "Het is jammer dat de journalist het voor dit artikel niet nodig achtte naar de Academy te komen om van ervaren mensen als Stanley Brard, Dirk Kuyt of manager Raymond van Meenen te vernemen wat de filosofie van Feyenoords jeugdopleiding is", zo wordt aangegeven. "Zeker ook omdat de schrijver er ook niet bij kon zijn, toen we twee maanden geleden sportjournalisten hebben uitgenodigd voor een rondleiding op Varkenoord en daarbij uitgebreid hebben verteld waarom we doen wat we doen, waar we in geloven en ook waar we onszelf nog denken te kunnen verbeteren."

De verklaring gaat verder: "Na toezending van het artikel, met de vraag of Feyenoord er nog op wilde reageren, hebben wij de journalist een uitgebreid interview aangeboden met Dirk Kuyt en Stanley Brard, zodat ook hun kant een nette plaats zou kunnen krijgen in het verhaal ten opzichte van de anonieme bronnen. Deze interviews zouden dan volgende week kunnen plaatsvinden, maar het AD wenste de publicatie voor dit wederhoor niet uit te stellen. Dat stelt teleur."

De redactie van het AD voegt in een voetnoot toe dat er wel degelijk iemand van de krant aanwezig was bij de genoemde rondleiding op Varkenoord, maar dat door omstandigheden Mikos Gouka, de schrijver van het artikel, niet aanwezig kon zijn. Eerdere verzoeken om Dirk Kuyt te interviewen over zijn aanpak als trainer hebben vorig seizoen nergens toe geleid.




Tags

kuyt adriaanse varkenoord brard hanegem noodklok academy burger column geertruida gouka kokcu meenen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Lekker joh. Ik mis een duidelijk verhaal van TWEE kanten. Dit is van een paar gefrustreerde jeugdspelers dus één kant van het verhaal. En als die journalist wordt uitgenodigd....................schittert hij door afwezigheid!!! WEGGOOIER FIRST CLASS
+1/-0

 
4 jaar geleden
Verwacht niet dat dit verhaal van de kant van Feyenoord bevestig wordt, sterker nog men is gisterenavond al in een krampachtige verdediging geschoten.
Laat onverlet dat de prestaties van de jeugdteams gewoon ver achterblijven ten opzichte van de huidige top teams, als je dat wil ontkennen prima maar dat is een vorm van struisvogel politiek naar mijn mening.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Nee het gaat mij er om, dat dit een stuk is dat op allee fronten niet voldoet aan een JOURNALISTIEK stuk. Riooljournalistiek. Los van of er waarheid in zit.
Die AD pik ( een collega van mij) had dit stuk pas mogen plaatsten als beide partijen aan het woord waren geweest. Daarom vind ik dit een prullaria. Kan zo uit de duim gezogen zijn bij wijze van spreken.
+2/-0

 
4 jaar geleden
Dus als in een stuk geen hoor en weder hoor verleent kan worden dan is het een slecht stuk...hmgmhmet die manier zat Nixon nog steeds in het witte huis
+1/-0

4 jaar geleden
Shocking maar het zou zomaar waar kunnen zijn. Grootscholten is eruit gewerkt door de oudgedienden, dat verhaal kan 2 kanten hebben: of Grootscholten had niet de kwaliteit (lees ook wel eens dat hij overal mislukt) of de oude hap wil niet vernieuwen en we kachelen achteruit. Op zijn minst zorgelijk dit soort verhalen, want het nodigt nieuwe talenten niet uit om voor ons te kiezen.
+1/-0

4 jaar geleden
Dit is een juist stukje journalistiek werk. Dat Feyenoord niet heeft gereageerd of volgens hun onvoldoende zegt niet over de inhoud en dat hij klopt kan je iedere week horen en zien..Hopelijk worden ze wakker ben benieuwd wat die puwe punker gaat doen wordt tijd dat hij iets uitlegt aan de supporters...
+2/-0

 
4 jaar geleden
Juist stukje??? Jij hoort twee partijen aan het woord? ( Regel 1 school voor de journalistiek). Het AD een ban geven als mediapartner.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Ze hebben het geprobeerd maar ze reageren zelf niet. Daarbij als feyenoord supporter maakt mij geen moer uit. Dat het zo is kan niemand ontkennen..
+1/-0

 
4 jaar geleden
dat ontken ik niet, maar het gaat op de manier waarop: Story, Weekend, Privé gehalte. Je kan lullen over de Telegraaf, maar die zijn wel een echte mediapartner en laten wel beide partijen aan het woord.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Ik ben blij dat er nog media bestaan die niet via één of ander partnerschap aan de leiband van de club-woordvoerder lopen. Dat hele hoor- en wederhoor argument is totaal niet relevant, wanneer de insteek van het artikel is om betrokkenen aan het woord te laten die misstanden aan de kaak willen stellen.

Een reactie van (in dit geval) de club doet niets af en voegt niets toe aan de ervaring van de betrokkenen op basis waarvan dit verhaal tot stand is gekomen. Het zijn die betrokkenen die de jeugdopleiding van Feyenoord zien afglijden; dat is hun verhaal en hoe zij het zien/beleven.

En als je dan toch zo graag hebt dat journalisten feiten checken of iets door met hoor en wederhoor; wie de prestaties van de jeugdelftallen van Feyenoord ziet, het aantal spelers dat de afgelopen jaren is doorgebroken en hoeveel spelers er uitgenodigd worden voor Oranje kun je niet anders dan concluderen dat Varkenoord niet op de goede weg is.

Lijkt mij een aardig gegeven wat genoeg fundering ('een haakje') biedt om over de ervaringen van betrokkenen te berichten.
+1/-0

4 jaar geleden
Het werd al eerder gezegd, maar als zelfs de jeugdspelers het zeggen zal het wel waar zijn, heeft de trainer Kuijt toch wel een deukje opgelopen.
+1/-0

4 jaar geleden
The proof of the pudding is in the eating, en die smaakt vooralsnog helemaal nergens naar. Er is weliswaar geen wederhoor gepleegd, maar dat er iets mis is met de laatste fase van de jeugdopleiding (de 019) mag nu toch wel gesteld worden.
En dat het zo ongeveer in de lijn is zoals door de anonieme bronnen verteld wordt, is toch ook evident.

Ik zo deze kritiek axiomatisch aannemen. (=Juist, maar open voor enige weerlegging)
+1/-0

4 jaar geleden
Zie de prestaties van Geertruida en Malacia gisteren, dan klopt het allemaal gewoon.
+1/-0

4 jaar geleden
Wat een kanten klare onzin ze blijven maar onrust stoken de PERS.tegen Feyenoord.zou er een mogelijkheid zijn dat de Pers is gaat praten met Wim.Jansen hoofd van alle van Heel Feyenoord lijkt mij heel verstandig dat eens te gaan doen.en hoop dat de Ajax pers.... eens op houd met het natrappen. zij genieten hier van 020.en niet te vergeten J.Derkssen is ook zo,n natrapper over Feyenoord succes.
+2/-0


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.356 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane administratieve bayern blind danall gaal geloofwaardigheid gemeente gravenberch hancko herik intensiteit jorien kloese knvb kokcu kroes kuip madrid middenveldert milambo miljard praag renovatie rvc sobat volkslied willykment woningbouw yoda