Transparent
Inloggen
Sluiten

Vrienden van de Kuip biedt 15 miljoen euro voor aandelen stadion

14 september 2019 11:21 - NRC.nl
Foto: Pro Shots

Vrienden van de Kuip biedt 15 miljoen euro voor aandelen stadion; image source: Pro Shots

De Vrienden van de Kuip heeft een fors bod uitgebracht op aandelen van de Kuip. Dat weet de NRC te melden. Er is liefst 15 miljoen euro geboden plus veertig jaar gratis zitplaatsen voor aandelen van amateurvereniging Sportclub Feyenoord, die een meerderheidsbelang hebben. Om Feyenoord City door te kunnen zetten, moeten alle aandelen worden verkocht. De Vrienden van de Kuip hoopt dit te kunnen voorkomen door zelf de aandelen over te nemen. Zij zijn van mening dat de Kuip beter renoveerd kan worden tegen lagere kosten.

Stadion Feijenoord NV, het stadionbedrijf dat nu de Kuip exploiteert, heeft Sportclub Feyenoord gevraagd de aandelen te verkopen. Dit zou een vereiste zijn om investeerders naar het nieuwe stadion te trekken en zou ook ter bescherming zijn van het nieuwe stadion tegen eventuele vijandige overnames. Het bestuur van de Sportclub zou de aandelen willen verkopen. Omdat de financiële situatie van de Kuip echter te slecht is, kan het stadionbedrijf de aandelen niet zelf overnemen. Om die reden is een nieuwe bv opgericht, De Kromme Zandweg. Die bv wordt bestuurd door bestuursleden van Sportclub Feyenoord. Op moment als de aandelen zouden zijn overgenomen door de bv zou het worden omgezet in een stichting.

De Kromme Zandweg zou eerder 11 miljoen euro geboden hebben voor de aandelen van de Sportclub. Secretair Cees Ultee van Sportclub Feyenoord geeft tegenover het NRC echter aan dat er niets van klopt. Hij wil echter niet aangeven wat er dan wel geboden is. Aanstaande maandag beslissen leden van de Sportclub wat er met de aandelen gaat gebeuren. Sportclub Feyenoord bezit 53 procent van de aandelen van de Kuip. De Vrienden van de Kuip heeft al aangegeven naar de rechter te stappen indien de aandelen worden verkocht aan De Kromme Zandweg.

Meer op NRC.nl


Tags

kuip sportclub nrc stadionbedrijf amateurvereniging bescherming bestuur rechter secretair ultee

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden
Wat een amateurs...
+2/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Ik vind de rol van de vrienden van de Kuip, net als van GKL in de zaak van de belastingfraude en de peperdure leningen die hij Feyenoord verstrekte, de club en passant daarmee bijna de nek omdraaide, waar hij van de opbrengst geniet in Zwitserland en de VS, zoals GKL zelf in het NRC zegt NIET FRIS. Geen woorden maar daden. Het nieuwe stadion zal er komen.
+3/-0

9 maanden geleden
Alsof de hoogte van het bod het enige criterium zou zijn. Worden die aandelen straks gekocht door een hedgefonds.
+1/-0

9 maanden geleden
Het lijkt me voor de sportclub verkopen aan "De kromme zandweg" of niet verkopen. Waarom ze aan een andere partij verkopen?
+1/-0

9 maanden geleden
Het zou mij niets verbazen als Jorien van den Herik voorzitter is van De Vrienden van de Kuip. Komt het uiteindelijk toch allemaal goed met de club als er weer echte vakmanschap aan het roer staat !
+1/-3

9 maanden geleden
Snappen jullie het nog?
+1/-0

 
9 maanden geleden
Ja.

De directie van stadion NV wil de aandelen van de Kuip in handen krijgen, omdat dit een voorwaarde is binnen het proces om de plannen voor Feyenoord City rond te krijgen. Maar omdat stadion NV er financieel slecht voor staat, is BV de Kromme Zandweg in het leven geroepen.

Wanneer De Kromme Zandweg (en daarmee Stadion NV, de bestuurders zijn dezelfde) het meerderheidsbelang in handen krijgt wat nu in het bezit is van Sportclub Feyenoord, hoeft het met verdere stappen minder rekening te houden met de Sportclub (en haar leden) en tal van kleinere aandeelhouders. Die kleinere aandeelhouders hebben zich nu verenigd in Vrienden van de Kuip omdat zij:

- vinden dat zij te weinig gekend worden in de plannen voor Feyenoord City.
- hun belang/aandeel in de Kuip voor hun gevoel wordt genegeerd en straks misschien wel weinig tot niets meer waard is.

Ik vind het lastig om te oordelen of dit klopt, maar het feit dat er zoveel onrust en onvrede bestaat omtrent dit hele dossier wat al ontzettend lang doorettert geeft mijn inziens aan dat de publieke opinie ontzettend slecht gemanaged wordt. De voorstanders van een nieuw stadion werken in dat opzicht eigenlijk al vanaf het begin met een bepaalde arrogantie dat wat zij doen het juiste is en dat iedereen die kritisch is de moeite van het serieus nemen niet waard is.

Dat past mijn inziens niet bij de club en bij een dergelijke groot project. Zo ben je alleen maar bezig het draagvlak voor dit project af te breken, en daarmee schiet je jezelf in de voet uiteindelijk.
+2/-0

 
9 maanden geleden
Anderzijds mag het niet zo zijn dat belangrijke ontwikkelingen voor de BVO door de amateurtak worden gedwarsboomd.
+1/-0

 
9 maanden geleden
Volgens mij is het meerderheidsbelang ooit bij de amateurtak ondergebracht (en niet bij de BVO) om de continuiteit te waarborgen en het risico uit te sluiten dat je bij financieel wanbeleid het stadion 'verliest'. Je bent minder overgeleverd aan 'passanten' die het voor het zeggen hebben, aangezien binnen de amateurtak (een vereniging) de leden uiteindelijk het voor het zeggen hebben.

De bedoeling was dat de NV Stadion het meerderheidsbelang in handen zou krijgen, maar omdat dit 'bedrijf' zich al in financieel zwaar bevindt kon dat niet. Daarom is er een aparte BV opgericht, met dezelfde bestuurders als Stadion NV. Dezelfde figuren dus die de exploitatie van het stadion al niet rondkrijgen en zich in de schulden hebben gestoken.

Wie zegt dat ze beter omspringen met de verantwoordelijkheid van het meerderheidsbelang in de Kuip?
+1/-0

 
9 maanden geleden
Er is onderzoek gedaan naar de exploitatie van het nieuwe stadion. Het lijkt mij uitgesloten dat het financiële beheer niet goed gedaan wordt, tenzij er van onjuiste cijfers uitgegaan is in de ramingen.
+1/-0

9 maanden geleden
En die 'vrienden' zijn dus ook de club 'Stadion op Zuid'. Wat een ellendige soap is dit aan het worden zeg.
Ga verdomme nou gewoon eens communiceren lief Feyenoord!!
+1/-0

9 maanden geleden
Ik bied 15 euro.
+1/-0

9 maanden geleden
Waarom zou de sportclub hieraan moeten verdienen?
+1/-0


Feyenoord E-zine

Meer dan 25.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane afmaker ahmed ahmedov anthony beek benig bestlander brandon chobyong corona dribbel elia fer feyenoordtransfermarkt filip gemeente gepikt han hanegem heerenveen jeugdcontract kkd kokcu kopsterke kuip linssen lulring paspoort ramesoe