Transparent
Inloggen
Sluiten

Pierre van Hooijdonk: 'Een overname is geen keuze, maar bittere noodzaak'

23 juli 2019 09:18 - Algemeen Dagblad
Foto: Pro Shots

Pierre van Hooijdonk: "Een overname is geen keuze, maar bittere noodzaak"; image source: Pro Shots

In gesprek met het Algemeen Dagblad geeft Pierre van Hooijdonk aan dat het een goede zet is als Feyenoord in zee gaat met een investeringsmaatschappij. Een jaar geleden opperde hij zelf nog dat een sjeik met heel veel dollars naar Feyenoord moest komen. "Maar wie komt maakt in feite natuurlijk niet zoveel uit. Het gaat erom dát er iemand geld pompt in Feyenoord", aldus Van Hooijdonk. "Als Feyenoord-supporter weet je nu jaarlijks één ding bijna zeker en dat is dat je club geen kampioen wordt. In die zin heeft de club nu dus amper een keuze. De enige manier om de kloof met Ajax en PSV te dichten is heel veel geld in de club te steken. Een overname is een uitstekende zaak."

Clubicoon John de Wolf is wat meer terughoudend over de mogelijke komst van een Amerikaanse investeringsmaatschappij. "Ik zie heus wel dat er in de Kuip veel moet gebeuren om weer in het spoor te komen van Ajax en PSV. Alleen wel onder strikte voorwaarden, wat mij betreft", zo geeft hij aan. "De belangrijkste? Feyenoord moet de regie in eigen hand houden. En ik denk dat zo'n constructie best kan. Liverpool en Wolverhampton Wanderers worden ook financieel gerund door buitenlandse partijen. Desondanks is aan de identiteit en beleidsvoering van die clubs nooit getornd. Clubmensen beslissen wat er gebeurt. Dat moet bij Feyenoord ook zo blijven."

Volgens Van Hooijdonk is het naïef om te denken dat een buitenlandse partij niet mee wil praten. "Stoer roepen dat het 'tot hier en niet verder is', slaat nergens op", zegt hij daarover. "Als je accepteert dat een partij in jouw club investeert, moet je accepteren dat je concessies zult moeten doen. Ook wanneer zo'n partij over de aanstellingen van mensen gaat, ja."

De voormalig spits gaat verder: "Stel nou eens dat zo'n partij - ik noem maar wat geks - Guardiola of Mourinho voor de groep zet en vervolgens ben je als club succesvol. Zouden heel veel fans daar dan bezwaar tegen hebben? Het is heel simpel: Als je het goed vindt dat Feyenoord elk jaar maximaal derde wordt in de eredivisie, moet je alles lekker zo laten. Wil je dat Feyenoord structureel om de prijzen meespeelt, dan moet er fundamenteel iets veranderen. Ik zou voor die tweede optie kiezen. Een overname is geen keuze. Het is bittere noodzaak."


Tags

hooijdonk overname bittere investeringsmaatschappij aanstellingen accepteert beleidsvoering bezwaar clubmensen constructie dollars eredivisie feite fundamenteel geks gerund getornd guardiola identiteit investeert kloof kuip liverpool meespeelt mourinho naief opperde sjeik spoor stoer strikte terughoudend wanderers wolf wolverhampton

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


9 maanden geleden
Geld pompen? Waarom zou iemand dat doen?
+1/-0

 
9 maanden geleden
Geld pompen om het wit te wassen , hoeveel zwart geld denk jij dat die grote investeringsmaatschappijen tot hun beschikking hebben door hun criminele connecties ? Het is een vrij makkelijke weg , ook in Nederland. De Nederlandse financiele waakhonden gaan echt niet in Amerika checken of men daar wel correct aan de miljoenen dollars is gekomen.

Of dit bij de clubcultuur hoort die de nieuwe Feyenoord leiding voor ogen heeft ? 100% zeker weten !
+1/-1

 
9 maanden geleden
Dat wil dus zeggen dat alle topclubs criminele organisaties zijn, tja ook een visie
+1/-0

 
9 maanden geleden
Ik zou het anders formuleren. Dan zou ik zeggen dat een aantal topclubs gebruik maken van organisaties / maatschappijen die gevoed en groot zijn geworden door crimineel geld.

Een van de uitzonderingen daarop is Real Madrid , het speeltje van de Spaanse koning zoals we allemaal weten.
Mij persoonlijk maakt het niet uit dat er geld wordt verdient over het lijk van andere personen,want ik ben niet iemand die daarover mag oordelen.
+1/-0

9 maanden geleden
Pierre heeft natuurlijk groot gelijk. Alle Europese topploegen worden ondersteund door commerciële (investerings) bedrijven. Met liefde werk en oud papier zal je nooit verder komen dan een lokale subtopper. Wel als een mooie cultclub natuurlijk. Als je daarvoor kiest moet je ook niet zeiken als je weer eens verliest van de Graafschap of geveegd wordt door AZ. Natuurlijk moet je je identiteit bewaken. Maar kijk naar Liverpool, na het winnen van de CL hoorde je geen supporter piepen dat er in de Board mede beslissingen worden genomen door investeerders. Meestal zijn de belangen hetzelfde. Natuurlijk moet je vooraf zekerheden vaststellen maar ik heb daarbij alle vertrouwen in Toon.
+2/-0

 
9 maanden geleden
Klopt als een bus. Feyenoord hangt aaneen van oude sentimenten. Kies je daarvoor oké maar houdt dan rekening met een type dorps-voetbal of café-club. Prima. Met leuke uitstapjes voor het gezin, de postkoets, trekker-trek, en pannenkoeken toe. Wil je meedoen met de grote jongens, voor het succes gaan, dan moet je gewoon in zee gaan met een grote investeringsmaatschappij, met bedrijfskapitaal, een gedegen infrastructuur en een plan van aanpak. Dat je dan moet toelaten dat de Mourinho's komen en de Messi's, het zij zo, de tijd dat je op Ome Ko kon rekenen die lachend een middagje meevoetbalde en het hélemaal niet erg vond om te verliezen van FC Bal op Dak is dan echt voorbij.
+2/-0

 
9 maanden geleden
Precies!Als een club als Feyenoord eeuwig om de derde plek zou gaan strijden kom je in een neerwaartse spiraal terecht bv supporters die het laten afweten vooral komende jonge supporters zijn belangrijk ook zakenlui moeten blijven komen,niet alleen met een nieuw stadion kom je er.
Maar doe je het niet dan niet zeuren over middelmaat spelers en Feyenoord tallenten die de Kuip uit lopen,helaas is dit de realiteit.
+3/-0

9 maanden geleden (gewijzigd)
Tuurlijk hangt presteren ook samen met hoeveel geld je als club te besteden hebt.

Maar ben er van overtuigd dat als je een goed spelers beleid hanteerd je ook aan de nodige miljoenen kunt komen. Een investerngsmaatschappij wil rendment zien. Dat is weer totaal anders als sommige rijke hobbyisten die een club kopen en er veel geld in pompen om het te laten slagen.

Als je genoeg rendement behaald en ook nog meer te besteden krijgt aan spelers budget zonder je in de schulden te steken (wat dus begrotings technisch verantwoord en haalbaar is na de investering). Prima maar het kost je ook geld aan de investeerders om ze rendement te betalen. Daarom is het goed om het geld (tegen voorwaarden) wat zo'n investerings maatschappij mee breng te gebruiken om de inhaalslag te maken met de concurrentie maar moet je wel als dit eenmaal is gelukt de mogelijkheid inbouwen ze zo gunstig mogelijk weer uit te kopen.
+1/-2

9 maanden geleden
Zolang de investeerders minder dan 50% van de aandelen krijgen is dit inderdaad een goede en noodzakelijke deal, mits je meer wil dan een 3e plaats. En voor de rest komen er nu allemaal cowboy verhalen in de media van journalisten die denken te weten wat de mogelijke deal met de Amerikanen gaat worden. Dat is heel veel eigen invulling en meestal verkeerd.
+4/-0

9 maanden geleden
De oplossing ligt op het veld. De keuzes die de trainer maakt en hoe de spelers het uitvoeren. Ontwikkelen spelers zich goed, dan zijn ze te verkopen voor 20 miljoen Euro.
Op die manier moet het geld binnen komen.
+1/-0

Feyenoord E-zine

Meer dan 25.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!Laatste nieuws
Tagcloud

advocaat anderlecht arnesen bazoer bekerfinale besmettingen bestlander corona dirkteur elia feyenoordopnummer fosu herik immuun inhoud janmaat jong jorien karsdorp luckassen mensah narsingh nederland ongeschikt optiek promes ramesoe renderen roma toornstra