Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Het is geen komkommertijd bij Feyenoord

3 juni 2019 11:00
Foto: Pro Shots

COLUMN: Het is geen komkommertijd bij Feyenoord; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Ajax onder 19 kon dus toch gewoon kampioen worden op eigen terrein. Weliswaar zonder publiek, maar de straf was geheel volgens de verwachting en overeenkomstig die na het mishandelingsdrama jegens de toentertijd nog zeer jeugdige Robin van Persie ronduit een gotspe. Bij mijn juridische competenties neemt strafrecht slechts een bescheiden plaats in en zeker het tuchtrecht van de NVB. Maar in zijn algemeenheid kan worden vastgesteld dat het recidive incident op De Toekomst onder dezelfde jurisdictie valt als de za(a)k(en) rondom het afgestoken vuurwerk in De Kuip. Indien men op al deze zaken het vergelijkend straf- en tuchtrecht loslaat staat de sanctie die Ajax voor het veel zwaardere incident op de Toekomst kreeg in geen verhouding tot die welke Feyenoord werd opgelegd voor een weliswaar ontoelaatbaar, maar getoetst aan het redelijkheids- en evenredigheidsbeginsel relatief onschuldig “delict”. Het meest onrechtvaardige was nog dat met een wedstrijd zonder publiek ook de Feyenoord-aanhang werd gestraft, terwijl die nu juist het slachtoffer was geworden van de agressie van het thuispubliek. Te idioot voor woorden. In polemieken over zulke kwesties zal men het zelden eens worden maar zo denk ik er in ieder geval over.

Het is voor mij vandaag overigens even schakelen waar het over voetbal gaat, want als lid van het democratisch gekozen en hoogst bevoegde orgaan van Neerlands veruit grootste vakbond, te weten het FNV-ledenparlement, alsmede als lid van de pensioencommissie van datzelfde LP, heb ik sinds afgelopen vrijdag te maken met een naderende climax in de landelijke pensioen- en AOW-discussie. Welke Nederland nu al een decennium bezig houdt. Een dossier bovendien dat álle generaties aangaat, niet in het minst de nog werkende generaties die nu aanvullend pensioen (= uitgesteld loon) opbouwen. Afgelopen vrijdag vonden al vanuit het thuisfront een telefonische en later op de dag een reguliere (spoed)vergadering in het Centraal Vakbondshuis in Utrecht plaats naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen. Vanavond en morgenavond draait de vergadercarrousel op volle toeren door en zal er ook ongetwijfeld een raadgevend (constitutief) referendum voor alle aangesloten vakbondsleden plaatsvinden over de AOW als volksverzekering en over wat ooit het beste (aanvullende) pensioenstelsel ter wereld was. Aangezien ik nu een column over voetbal in het algemeen en over Feyenoord in het bijzonder schrijf zal ik er verder niet op ingaan. In de kranten en andere media komt het thema bovendien tot in den treuren aan bod.

Ondanks dat de meeste spelers en stafleden waarschijnlijk met vakantie zijn is er allesbehalve sprake van komkommertijd in en rond De Kuip. Indien dat wel het geval zou zijn, ware dat diep treurig want er moeten bergen worden verzet. Het is echter wel de vraag of er momenteel constructief wordt gewerkt in de clubburelen. Want voor zover Van Geel nog actief bezig is zal hij ongetwijfeld met een dubbel gemoed aan de slag zijn. Hij moet zijn opvolger inwerken zoals dat heet. Interim-technisch directeur Sjaak Troost dus. Ik zou zeggen, maak een heldere instructie met daarbij je mobiele nummer voor eventuele nadere uitleg of aanwijzingen en neem voor de rest van je dienstverband en in samenspraak met de hoogste clubleiding betaald buitengewoon verlof op. En laat je vervolgens uitzwaaien, met dank voor bewezen diensten. Dan kan oer-Feyenoorder Sjaak onbespied, zonder de onwillekeurig toch gefrustreerde en wellicht zelfs enigszins rancuneuze vertrekkende man, zijn gang gaan. Raadgevers en clubkenners blijven in overvloed beschikbaar. En de praktijk is de beste leermeester.

De interim-TD is niet te benijden. Een beetje dezelfde situatie als die Leo Beenhakker eerder aantrof. Een naar internationale verhoudingen bezien nagenoeg lege portemonnee. Alleen was Leo natuurlijk een uitgenaste, uiterst gewiekste en sluwe kenner van de voetballerij. Puttend uit een enorm netwerk. Die man is over de hele wereld actief geweest. Is ook zeer vlot van de tongriem gesneden. Spreekt de nodige talen, waaronder vloeiend Spaans, toch de tweede westerse wereldtaal. Dat zijn competenties die Sjaak vooralsnog node moet missen.

Ik houd met vele andere supporters mijn hart vast. Heb oprecht getwijfeld of ik met mijn vanaf 12 augustus alweer 72 jaren en op 140 kilometer van de Kuip wonend nog wel zou verlengen. Fox is toch een prima alternatief met tegenwoordig die flatscreen bioscoopschermen in huis. Maar ja, ook bij mij kruipt het rood-wit-zwarte bloed waar het niet kan gaan. Dus meld ook ik mij straks weer voor het nieuwe seizoen. In de hoop op veel wedstrijden op een redelijk aanvangstijdstip en zo weinig mogelijk kwart-voor-negen-duels. En uiteraard in de hoop op heel veel overwinningen en zo weinig mogelijk uitglijders. Over prijzen zal ik het maar niet hebben. Dat is de Olympische goden verzoeken.

Alvast allen een prettige zomervakantie toegewenst, waar ook ter wereld.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

column komkommertijd kuip aow competenties leo pensioen tuchtrecht aangaat aanhang aantrof aanwijzingen agressie algemeenheid allesbehalve beenhakker benijden bergen bevoegde bioscoopschermen bloed climax clubburelen clubkenners constitutief decennium delict democratisch dienstverband dossier evenredigheidsbeginsel flatscreen fnv fox gemoed gesneden getoetst gewiekste goden gotspe idioot instructie inwerken jeugdige jurisdictie kenner kilometer kruipt ledenparlement leermeester loon loslaat meld mishandelingsdrama nadere naderende nederland neerlands node nvb oer onbespied onschuldig ontoelaatbaar onwillekeurig opbouwen overeenkomstig overvloed pensioencommissie pensioenstelsel persie polemieken portemonnee puttend raadgevend raadgevers rancuneuze recidive redelijkheids referendum sanctie slachtoffer sluwe spoed strafrecht talen telefonische terrein thema thuisfront toegewenst toeren tongriem treuren treurig troost uitglijders utrecht vakbond vakbondshuis vakbondsleden vergadercarrousel vergelijkend verhouding verlof vertrekkende verzet vlot volksverzekering vuurwerk wereldtaal werkende westerse wonend zomervakantie zwaardere

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


4 jaar geleden
Ajax speelt dat in mijn ogen heel slim. Er is altijd wel iemand met een Ajaxverleden, die deel uitmaakt van een willekeurig bestuursorgaan van de knvb. v.Praag treedt af, Slob stapt in een andere bestuursfunctie de voetbalbond binnen. Zo hebben ze dus altijd iemand kort bij het vuur, die de belangen van die club behartigt.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Volgens mij is de directeur betaald voetbal van de KNVB een ex Feyenoorder, ergens doet hij het dan niet helemaal goed lijkt mij.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Dat klopt, maar de opmerking die ik maakte gaat over een periode van jaren en jaren. Ajax zorgt ervoor dat er altijd een oud bestuurslid in een van de besturen zit. Dat kunnen andere clubs niet zeggen De hele competitie wordt omgegooid. Je kan er voor of tegen zijn, maar ik heb mijn bedenkingen of dit ook was gebeurd bij een andere club dan Ajax.
+1/-0

 
Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
Klopt we moeten hier veel slimmer worden. En trouwens wie vind Gudde nou een echt krachtige leider? Die danst nu ook gewoon naar de pijpen van 020. Ze weten precies wie ze wel of niet die functies in de knvb geven en kunnen beinvloeden.
+1/-0

 
4 jaar geleden
Helemaal mee eens. Toen Gerbrands van PSV voorgedragen werd als directeur van de eredivisie, was er snel opstand vanuit Amsterdam en het werd gauw in de prullenmand gegooid. Wiewas zijn opvolger???? Ja juist Jaakke van Ajax.
+1/-0

4 jaar geleden
De straf voor de club Ajax met betrekking tot de ongeregeldheden op de Toekomst vorig weekend staat inderdaad in geen verhouding tot de straffen die Feyenoord opgelegd krijgt als supporters vuurwerk afsteken in de Kuip.

Je zou zeggen dat op het aanvallen van de familie van Feyenoord spelers wel een wat zwaardere sanctie staat, zeker aangezien dit ook niet voor het eerst is dat het op de Toekomst uit de hand loopt. Dat moet dan een jeugdcomplex zijn wat geschikt is voor wedstrijden in de eerste divisie (Jong Ajax), wat zou er gebeuren als ADO Den Haag degradeert en die 'supporters' op maandagavond uit tegen Jong Ajax moeten...

De behoefte om hier snel tot een oplossing te komen heeft denk ik niet meegeholpen aan een 'rechtvaardige' strafmaat.

Feyenoord O19 is geen slachtoffer, het team had gewoon moeten winnen. Vorig weekend al, toen er nog wel supporters mochten komen. Maar of het voetbal hier beter uitgekomen is? -Ik denk het niet. De KNVB heeft de kans niet gegrepen keihard op te treden tegen een club die haar zaken niet voor elkaar heeft en dit indicent ook nog eens bagatelliseerd. De reactie van van der Sar was een ronduit genante, maar kennelijk onderschrijft de KNVB tuchtcommissie deze, gezien de strafmaat.
+1/-0

4 jaar geleden
Veel hangt van de hoofdtrainer af. Wat gaat Jaap Stam doen? Feyenoord heeft een goede selectie met veel mogelijkheden. Gaat Stam iemand als Verdonk de kans geven? Van Bronckhorst heeft in ieder geval absoluut niet het maximale uit de spelersgroep gehaald.
+1/-0

 
Feyenoordopnummer1 (geschorst)
4 jaar geleden (gewijzigd)
We hebben geen goeie selectie. Er is complete disbalans in de selectie groep. Van Geel zorgde daar telkens voor. Sommige spelers hebben gewoon het gewenste niveau niet en andere zijn juist weer wel top niveau. We hebben een trage defencie die moeizaam opbouwt. Backs zijn steeds geblesseerd 0 creativiteit op het middenveld en geen snelheid op de vleugels terwijl we 4-3-3 spelen.
Je zag de problemen als Feyenoord het spel moest maken. Dan kunnen we tegen kleine goed georganiseerde ploegen gewoon verliezen door gebrek aan creativiteit en visie in het spel om tegenstanders kapot te spelen.
En klopt was het ook niet eens met sommige spelers keuzes van Gio en vond het veld spel allerbelabbertst.
+2/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 27.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane advocaat afbrandt arena cate eredivisie eringa gimenez kern kloese knvb kroes middenveldert minteh mislintat ono overmars paixao pier praag rvc side slot staken steijn voorhand voorzitten willykment yoda zerrouki