Feyenoord ontsnapt tegen Heracles en zet reuzenstap richting Europees voetbal

13 april 2019 22:36

Feyenoord ontsnapt tegen Heracles en zet reuzenstap richting Europees voetbal; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo winnend af weten te sluiten. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was met 2-1 te sterk. Steven Berghuis maakte beide Feyenoord doelpunten, terwijl Nicolai Jørgensen een rode kaart kreeg.

Feyenoord begon aanvankelijk goed aan de wedstrijd. Via Jordy Clasie kreeg het ook de eerste grote kans van de wedstrijd. Het bleef ook de betere ploeg en kreeg voldoende kansen om tot scoren te komen. Het was vaak echter ook erg slordig in de passing, waardoor Heracles er enkele keren gevaarlijk uit kon komen.

Uiteindelijk zou Feyenoord na ruim een half uur de volkomen terechte voorsprong pakken. Na een uitstekende assist van Nicolai Jørgensen kwam Steven Berghuis alleen voor doelman Blaswich en de aanvaller wist de 1-0 binnen te werken. Uiteindelijk zou dat ook de ruststand blijken.

Direct na rust kwam Heracles veel feller uit de startblokken en zette het direct druk op de defensie van Feyenoord. De tweede helft was nog geen twee minuten bezig tot de gelijkmaker in het doel lag, nadat de defensie van Feyenoord een zeer zwakke indruk maakte.

Feyenoord leek het even helemaal kwijt. Heracles drong met regelmaat aan. Net op het moment dat Feyenoord weer beter in de wedstrijd kwamen en ook zelf weer tot kansen kwam, gooide een actie van Jørgensen de wedstrijd op zijn kop. De Deen trapte na nadat verdediger Breukers een blok zette tegen hem. Scheidsrechter Kamphuis zag het niet, maar de VAR greep in, waardoor Jørgensen met rood van het veld werd gestuurd.

Direct na de rode kaart kreeg Heracles een opgelegde kans, maar dankzij een fantastische redding van Kenneth Vermeer bleef de stand gelijk. Dat bleef zo tot tien minuten voor tijd. Feyenoord kreeg een hoekschop en bij die corner werd Eric Botteghin onderuit getrokken in het strafschopgebied. Kamphuis floot voor de volkomen terechte strafschop en die werd door Berghuis hard binnen geschoten.

Nog geen minuut na de voorsprong werd Heracles opnieuw gevaarlijk, maar invaller Dalmau raakte voor open doel de bal verkeerd, waardoor zijn kopbal over het doel ging. De Spaanse aanvaller van Heracles ontsnapte in de laatste minuut bovendien aan een rode kaart toen hij met zijn knie in duel ging met Vermeer en slechts de gele kaart kreeg.

Diep in blessuretijd kreeg Sam Larsson de uitgelezen kans om het duel te beslissen, maar zijn schot ging niet ver genoeg richting de hoek, waardoor het ook in de laatste minuten nog spannend bleef. In de allerlaatste seconden kon Feyenoord nog een keer gevaarlijk oprukken, maar de pass van Tonny Vilhena op Berghuis was niet goed genoeg.

De overwinning van Feyenoord kwam echter niet meer ingevaar en een 2-1 winst was het eindresultaat. Een dubbele overwinning voor de ploeg, omdat AZ eerder op de avond diep in blessuretijd in Alkmaar verloor van ADO Den Haag. Met nog vier wedstrijden te gaan is de voorsprong op AZ vier punten met Feyenoord - AZ volgende week op het programma. Indien Feyenoord die wedstrijd ook weet te winnen, kan Europees voetbal de club nauwelijks nog ontgaan.