Feyenoord vaak problemen met sc Heerenveen, laatste thuisoverwinning in 2014

3 april 2019 14:15

Feyenoord zal het donderdagavond moeten opnemen tegen sc Heerenveen, de nummer tien van de Eredivisie. De Friezen kennen een zeer wisselvallig seizoen en dat is ook terug te zien op de ranglijst. Negen wedstrijden werden gewonnen, negen keer eindigde het in een gelijkspel en ook negen keer werd er verloren. Qua gescoorde doelpunten staan de Friezen op de derde plek, maar er zijn maar vier clubs met meer tegendoelpunten.

Feyenoord heeft het vaak lastig tegen Heerenveen. Van de vorige 26 thuiswedstrijden voor de Eredivisie liep het namelijk 12 keer tegen puntverlies aan. 10 keer was er geen winnaar en 2 keer waren de Friezen te sterk. Feyenoord wist uiteindelijk 14 thuiswedstrijden van de Friezen te winnen. De afgelopen vier seizoenen lukte het de ploeg van Giovanni van Bronckhorst echter niet om te winnen. In 2015 won Feyenoord in eigen huis wel van sc Heerenveen voor de play-offs, maar gingen de Friezen na strafschoppen alsnog door.

De grootste overwinning werd in het seizoen 2002/2003 behaald. Mede dankzij een onvervalste hattrick van Pierre van Hooijdonk won Feyenoord die avond met 5-0. Ook Robin van Persie kwam toen tot scoren. Het meest spectaculaire duel vond op 3 december 2006 plaats. De Friezen kwamen toen op voorsprong, maar vlak voor rust kwam Feyenoord via een doelpunt van Stein Huysegems op gelijke hoogte. Na rust kwam Feyenoord al snel op voorsprong via diezelfde Huysegems en leek Theo Lucius vanaf de strafschopstip het duel te beslissen. In een tijdsbestek van enkele minuten wist Heerenveen echter twee keer te scoren, maar vijf minuten voor tijd bezorgde Jonathan de Guzman Feyenoord alsnog de winst.

In de selectie van sc Heerenveen zitten meerdere spelers met een verleden bij Feyenoord. Rodney Kongolo speelde in de jeugd van Feyenoord, maar vertrok op 16-jarige leeftijd naar Manchester City. Afgelopen zomer werd hij door de Friezen gekocht. Ook Lucas Woudenberg is afkomstig uit de jeugdopleiding van de Rotterdammers. Hij kwam tot het eerste elftal, maar wist nooit volledig door te breken. Uiteindelijk speelde hij 14 wedstrijden voor Feyenoord. Ook doelman Warner Hahn stond bij Feyenoord onder contract. Hij speelde echter nooit een officieel duel.

Voor Sam Larsson en Jeremiah St. Juste zal de tegenstander van donderdag speciaal zijn, omdat zij beiden in 2017 de overstap maakten van sc Heerenveen naar Feyenoord. St. Juste zal vanwege een blessure echter niet in actie komen.