Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Verdiend of niet, het is wel de achtste competitienederlaag van dit seizoen

1 april 2019 07:29
Foto: Pro Shots

COLUMN: Verdiend of niet, het is wel de achtste competitienederlaag van dit seizoen; image source: Pro Shots

En wéér ging het mis met ons dierbare Feyenoord. En ditmaal wel bijzonder pijnlijk. En citroenzuur. Een 2-0 achterstand weg werken en dan in de laatste seconde van de extra blessuretijd alsnog de bietenbrug opgaan. Een kopie van de nederlaag van Oranje tegen de Duitsers. Alleen stond het toen bij de rust 2-0 voor de tegenstander en nu 1-0. Het past allemaal naadloos in dit rampenseizoen, dat in de afgelopen zomer zo goed begon in Eindhoven met het winnen van de vierde Johan Cruijff-schaal (voorheen Supercup) in de clubgeschiedenis. Maar meteen daarna werden wij uit de droom geholpen tegen degradatiekandidaat De Graafschap. En behoudens een enkele uitschieter is het er daarna niet beter op geworden. Aan die 6-2 tegen Ajax wil ik persoonlijk niet meer herinnerd worden, daar werd later met de KNVB-beker accuzuur overheen gegoten. Iedereen moet daar maar van vinden wat men wil. Gelukkig werd er geen DVD van uitgegeven. Die informatiedrager is natuurlijk ook wel royaal achterhaald door YouTube en andere sociale media.

Misschien had Gio het als coach al eerder voor gezien moeten houden, want hij (b)lijkt het tij niet meer te kunnen keren. De derde plaats is inmiddels ook weg gegeven aan een club met slechts iets meer een derde van de begroting van Feyenoord. Het is werkelijk te triest voor woorden. Feyenoord begon best wel redelijk aan de wedstrijd in de Nieuwe Galgenwaard maar Larsson en Van Persie (gleed op het moment suprême uit) verprutsten beiden een opgelegde kans en dan weet je eigenlijk al dat het heel moeilijk gaat worden. Zo ging het bijvoorbeeld ook in de bekerwedstrijd tegen Ajax. Zelf de kansen verknald en dan vallen de goals wel aan de andere kant. Inmiddels heeft Feyenoord al een karrenvracht aan tegendoelpunten moeten incasseren, zelfs eentje meer dan het bescheiden FC Groningen, waar trouwens ook van werd verloren. Je zou toch denken: Gio is verdediger geweest in de absolute top van de voetbalwereld (FC Barcelona) en zou dus heel goed kunnen weten hoe je een verdediging moet organiseren, maar statistisch zie je daar niets van terug. Integendeel, onze defensie is verworden tot een gatenkaas en lekkend vergiet tegelijk. En Vermeer die in Eindhoven nog uitblonk tegen PSV zag er ook al slecht uit zondagmiddag. En dan wordt het wel heel moeilijk om het achterin op slot te houden, te meer daar Botteghin gezien de tussenstand werd ingewisseld voor Steven Berghuis. Een ingreep die vrijwel meteen positief resultaat opleverde. Helaas bleek een tweede doelpunt na die aansluittreffer bij het scheiden van de markt niet genoeg voor een gelijkspel.

Tja, FC Utrecht uit. Dat is voor geen enkele club bij voorbaat een eitje. De belangrijkste erflater van de fusieclub, het voormalige DOS, won op 28 oktober 1956 al eens met 4-0 van Feyenoord en als kind meende ik het van de radio niet goed verstaan te hebben. Maar het klopte wel degelijk. En op 5 januari 1958 werd het zelfs 6-2, na nota bene eerst met 0-2 te hebben voor gestaan. Maar ja, dat seizoen werd Door Oefening Sterk wel landskampioen met Tonny van der Linden, Hans Kraay sr en Frans de Munck in de ploeg. Toch leed Feyenoord op 17 maart 1968 wat mij betreft de pijnlijkste nederlaag tegen DOS. Feyenoord had dat seizoen vijf punten boven Ajax gestaan (nog met de oude telling van 2 punten voor een zege). Als staaltje van prematuur werden er toen stickers uitgegeven met de tekst: “Niets meer aan te doen, Feyenoord kampioen!” Daar gingen we later dat seizoen natuurlijk weer flink mee voor schut, net als jaren later met die vermaledijde DVD van twee zeges op Ajax in één seizoen.

Van DOS was in het seizoen 1967/1968 thuis ook royaal met 5-0 gewonnen, maar helaas vond er toen na afloop een incident plaats dat nog een rol zou spelen bij de return later dat seizoen. Sommige spelers van DOS maakte amok en er werd zelfs een voetbalschoen door een ruit van de kleedkamer gegooid. Toen Feyenoord dan ook in het nog prille voorjaar van 1968 zijn titelkansen moest verdedigen tegen een optimaal geladen DOS liet het zich danig de kaas van het brood eten en droop de trots van Zuid met 2-0 af uit Het Sticht. De latere Feyenoorder Henk Wery vervulde daarbij een glansrol voor de Utrechtenaren. Twee jaar nadien smolt DOS met Elinkwijk en Velox samen tot de profclub FC Utrecht. De nieuwe fusieclub zou Feyenoord ook nog wel af en toe de voet dwars zetten, maar de weegschaal slaat anno 2019 bij de onderlinge duels royaal door in het voordeel van Feyenoord. Zo niet vandaag dus, al was de nederlaag wel tamelijk ongelukkig. Maar ja, geluk of ongeluk telt niet mee voor het uiteindelijke resultaat en Feyenoord is nu in uitzonderlijk zwaar weer beland. Staat op 3 punten achterstand van AZ met ook een minder goed doelsaldo. We kunnen er alleen nog maar het beste van hopen de komende zeven wedstrijden. Ter relativering: de kansloze wijze waarop wij aan het begin van dit seizoen tegen een Slowaakse nobody uit de voorronden van het EL-toernooi werden geknikkerd leert ons nog maar weer eens dat het veilig stellen van de derde plaats allesbehalve een garantie is voor (een succesvolle) deelname aan het Europese toernooi van de tweede garnituur.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

column dvd fusieclub gio utrecht aansluittreffer accuzuur allesbehalve amok anno barcelona beland berghuis bietenbrug botteghin brood citroenzuur clubgeschiedenis danig degradatiekandidaat ditmaal droop eitje elinkwijk erflater galgenwaard garantie garnituur gatenkaas gegoten geknikkerd glansrol gleed graafschap groningen hans informatiedrager ingewisseld integendeel kaas karrenvracht kind knvb kopie kraay larsson lekkend linden munck naadloos nadien nobody nota oefening ongeluk oranje persie pijnlijkste prematuur prille rampenseizoen relativering ruit schut slot smolt staaltje sticht stickers supercup supreme tekst telling titelkansen uitblonk uitschieter uitzonderlijk utrechtenaren velox vergiet verknald vermaledijde vermeer verprutsten verstaan verworden voetbalschoen voorjaar weegschaal wery

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Ik wil niet negatief zijn, Maar als ze zo blijven spelen, komen er nog meer.
Het mag niet uitmaken, of je uit of thuis speelt. Zeker op dit niveau.
Van af nu iedere wedstrijd er op vliegen en laat zien, dat er tegen Feyenoord geen eer te behalen valt.
+1/-0

5 jaar geleden
Nu het, weer eens, mis gaat met de resultaten komen de verhalen over verziekte sfeer tussen spelersgroep onderling en ook tussen spelersgroep en technische staf in de publiciteit.
Of het op waarheid berust kunnen alleen de direct betrokkenen aangeven, niet verkeerd dan ook om man en paard te noemen en wellicht betekent dit wel een vervroegd afscheid van personen.
Hoe dan ook zal Feyenoord als eenheid de laatste competitieduels moeten ingaan anders wordt zelfs de 4e positie nog lastig haalbaar.
+1/-0

Feyenoordopnummer1 (geschorst)
5 jaar geleden (gewijzigd)
Er zijn nog 7 wedstrijden te spelen toch?

Ik zou als ik Feyenoord was intern gio op non actief stellen en van gastel en landzaad ieder 3 wedstrijden de kans geven om hoofd coach te zijn met spelers die je van plan bent volgend seizoen te houden.

Kunnen ze laten zien of ze het trainers vak in de vingers hebben. Presteren ze slecht mogen ze mee weg met gio aan het eind van het seizoen aangezien ze deze wanprestatie mede hebben laten gebeuren naast gio.

Geen gebruik meer maken van, botteghin, van Beek, martina, nieuwkoop (heeft al kansen gehad en moet worden verhuurt)

Onderstaande spelers kan je blijven inzetten anders kan je helemaal geen chocola meer van maken.
Sinisterra testen of het wat is zo niet weg doen. Van der heijden op deze leeftijd ook zien te verkopen maar kan mss nog nuttig invallen in verdedeging of het middenveld. Larsson enkel nog op 10 eens testen Als buiten speler weten we het nu wel ik zie hem liever ook weer vertrekken voor minimaal de aankoop prijs. Toornstra zou je op deze leeftijd eigenlijk ook moeten verkopen maar is wel nuttig multi inzetbaar. Test toornstra eens als rechts back bij afwezigheid st juste. st juste is wel een prima speler maar te vaak geblesseerd ook verkopen zeker als je er 12 mil voor krijgt. haps mag ook verkocht worden maar krijg je nu nooit meer 6 mil voor... jorgensen wil mss weg maar krijg je ook geen 17 mil meer voor en van Persie stopt. Al hoop ik dat hij door gaat. Hem kan je blijven inzetten omdat hij zijn carrière mss vervolgt bij Feyenoord als trainer. Vilhena zou ik willen behouden maar vertrekt op zeker ook liever naar een goeie club en helemaal als het spel zo blijft. Ayoub kan je ook verkopen maar geef die eens wat wedstrijden de kans. Verdonk zou je op het middenveld als verdedigende middenvelder kunnen testen.

Van Gastel en Landzaat mogen laten zien waar ze toe in staat zijn als hoofd coach. Verliezen doen we toch al. De best presterende coach mag de nacompetitie voor europees voetbal (als we daar in komen) leiden.

Enkel landzaad en van gastel deze opdrachten meegeven.
Ieder mag 3 wedstrijden coachen en moet beginnen met inpassen jeugd.
Centrum van de verdediging verjongen en er burger en geertruida 7 wedstrijden als koppel testen.
Geef kokcu meer kansen op het middenveld (minimaal iedere wedstrijd 20 min laten invallen) en toure links op je vleugel kansen geven en hem ook minimaal iedere wedstrijd 20 minuten laten invallen. Malacia ook iedere wedstrijd minimaal 20 minuten als links back laten invallen.
+1/-0

 
5 jaar geleden
Als ik zie wie jij allemaal wilt verkopen dan blijft er volgend seizoen een jeugdteam over voor de competitie.
Gezien de te verwachten geringe opbrengsten is aankoop van nieuwe spelers alleen mogelijk in dezelfde kwaliteit als we nu al hebben.
Geen echte verbetering dus.
+1/-0

 
Feyenoordopnummer1 (geschorst)
5 jaar geleden (gewijzigd)
Ik heb daar wel een idee over. Het word een tussen jaar maar je werkt ieder jaar structureel naar een beter team door door te selecteren. Met de huidige spelers weet je zo langzamerhand of ze het gewenste niveau hebben. Hebben ze het gewenste niveau niet of niet het potentieel dat te halen er afscheid van nemen.

Er zijn transfervrije mogelijkheden beschikbaar die je volgend seizoen kan aantrekken binnen je salaris budget. Deze spelers geef je geen extra teken geld. Daarvoor in de plaats beloof je ze 1/3 van hun toekomstige opbrengst bij een transfer.

Proberen chong, lang, adekanye te paaien (als ze einde contract zijn) naar feyenoord te komen. In de gaten houden of heracles kuwas zijn optie ligt zo niet hem ook benaderen.

Krijg je volgend seizoen dit team:

Doel: vermeer, bijlow.
Rb: huur janmaat, geertruida (zie zelf wildschut, ook transfervrij als potentieel prima rechts back)
Rcv: donk, tapia (of hem verkopen maar stam krijgt er mss meer uit)
Lcv: huur pieters, burger (mss kan je bmi ook huren in plaats van pieters)
Lb: haps, drenthe, malacia (bij verkoop haps)
Cdm: vilhena, fer (huur clasie als vilhena word verkocht)
Rm: afellay, maher, kokcu (als afellay medische keuring niet door komt)
Lm: berghuis, ayoub (chery halen als 1 van die 2 vertrekt)
Rva: boussoufa, Narsingh
Spits: jorgensen, assaidi
Lva: chong, lang, adekanye, kuwas (lukken die allemaal niet chery en kishna transfervrij halen)

Best een redelijk team. Zeker gelijkwaardig aan het huidige team en kost je niks. Je houd het transfer geld over van je verkopen voor eventuele echte versterkingen als stengs van drongelen/hoogma of voor zeer gering bedrag terugkeer karsdorp.

Je lost de huidige problemen op. Creativiteit op het middenveld en snelheid op je vleugels.
Je centrale verdedigers hebben zelfs voldoende snelheid. Is enkel gokken of het nieuwe centrum in de verdedeging goed genoeg is. Maar ja veel slechter dan nu zou een prestatie van formaat zijn...
+1/-0

 
5 jaar geleden
Zat net even naar Feyenoord tv te kijken met Willem van Hanegem als gast, deze man zou een functie binnen De technische staf van Feyenoord moeten krijgen, hij ziet het spelletje als geen ander.
Heeft niets met jouw reactie te maken maar ik moest het even kwijt.
+1/-0

 
Feyenoordopnummer1 (geschorst)
5 jaar geleden
info over willem is altijd welkom. Ik zie Willem van Hanegem graag in de rvc als controle op het eerste. En wim janssen in de rvc als controle op de jeugd opleiding.
+1/-0

5 jaar geleden
De hele technische staf moet gewoon eruit. Van Gastel wordt sowieso door niemand serieus genomen. GvB heeft nog nooit een speler beter gemaakt en braakt alleen maar clichés uit. Moet Clasie altijd spelen van Southampton of zo?
Wat een slechte coach.
+2/-0

5 jaar geleden
Goodbye Gio je hebt allang de regie niet meer. Stap op , bitte
+1/-0

5 jaar geleden
Er is maar 1 oplossing: Gio moet zo snel mogelijk weg bij de selectie. Die chemie is totaal verdwenen. Het is de enige manier om weer de boel op de rails te krijgen.
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.500 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane biden bullaude dahl democraten geertruida gimenez hancko heerenveen jahanbakhsh jansen kennedy kloese kraaij kuip lopez nieuwkoop nomination primary priske roma sebaoui smal socrates stengs transferroom traore trump walemark zerrouki