Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Remise in Arnhem, voorsprong op AZ blijft gelijk

11 maart 2019 09:51
Foto: Pro Shots

COLUMN: Remise in Arnhem, voorsprong op AZ blijft gelijk; image source: Pro Shots

Beste Feyenoord-vrienden,

Zondagmiddag moest Feyenoord weer eens op de “reguliere” tijd van 14.30 uur in het Gelredome aantreden tegen Vitesse. De club die in de jaren negentig van de vorige eeuw werd geleid door de ongemeen ambitieuze Karel Aalbers. Deze bestuurder slaagde er niet alleen in Vitesse van de ondergang te redden, maar wist de club ook nog eens op te stuwen van een bescheiden Eerste Divisieclub tot een serieuze subtopper. Hij trachtte in zijn megalomanie in 1996 de andere Eredivisieclubs tegen Jorien van den Herik op te zetten toen onze “Stalin aan de Maas” zich verzette tegen de plannen van toenmalig KNVB-preses Jos Staatsen om iets nieuws te beginnen”, te weten een eigen tv-sportzender waarbij de rechten buiten de clubs om aan Sport 7 waren verkocht. Die strijd tussen twee grote ego’s werd royaal in het voordeel van Jorien beslist. “Keizer Karel” dirigeerde Vitesse wel van het bescheiden Monnikenhuizen naar het met veel meer ambiance omgeven Gelredome.

De eerste jaren wist Feyenoord daar voetballend geen voet aan de grond te krijgen en Aalbers beloofde zijn geënthousiasmeerde supporters in een doldrieste vlaag van overmoed zelfs de club te zullen laten doorgroeien tot het kaliber Manchester United.. Dat kon hij uiteraard niet waarmaken en niet zo gek lang daarna kwam hij zelfs ten val door ingrijpen van hoofdsponsor NUON vanwege boekhoudkundige fraude. En of dat nog niet genoeg was werd de onttroonde voetbalvorst door de strafrechter voorwaardelijk veroordeeld wegens fiscale fraude. Na een succesvolle periode tot 2002 waarin de club zelfs de bijnaam FC Hollywood aan de Rijn verwierf en met spelers als Nikos Machlas, Dejan Curovic, Marko Perovic en Sander Westerveld binnen de lijnen trad viel Vitesse ver terug zonder inmiddels ook maar één prijs te hebben gewonnen. Met hulp van bevriende sponsors bleef de club echter ten tweede male behouden voor de ondergang en wist zich zelfs in redelijkheid wederom te verheffen tot een stabiele subtopper. Tot nu toe heeft Vitesse wel pas één prijs in de verder lege schatkamer staan, te weten de KNVB-beker van 2017, gewonnen onder leiding van Henk Fräser. Verder heeft Vitesse nog steeds de twijfelachtige eer de grootste nederlaag uit de geschiedenis van de Eredivisie te hebben opgelopen. Op 19 mei 1972 verloren de Arnhemmers in Amsterdam met 12-1 van Ajax.

In het seizoen 1997-1998 betrok Vitesse dus het Gelredome, een stadion waar niet alleen een dak overheen kan worden geschoven maar dat ook in tegenstelling tot de Arena van een uitschuifbaar veld werd voorzien, zodat tijdens wedstrijden de pollen niet om je oren vliegen zoals wel lange tijd in de Arena gebeurde. Het zou tot 15 januari 2006 duren eer Feyenoord zijn eerste overwinning boekte in het Gelderse stadion, gelegen aan de zuidkant van de Rijn. Maar veel eerder, te weten op 13 december 1998, zou Feyenoord al wel een keer ter plekke de morele winnaar zijn met een remise van 1-1. Die wedstrijd viel in de voorlaatste kampioensjaargang 1998-1999 en Vitesse zou in de titelstrijd lange tijd de enige echte concurrent zijn van Feyenoord. Kort voor tijd scoorden de Arnhemmers de 1-0 en het publiek maakte zich juichend op voor een ware zegepraal met zwaaiende sjaals en petjes. Het bleek prematuur want bij het scheiden van de markt kende de onvergetelijke Roelof Luinge een terechte vrije trap toe aan de Maasstedelingen. Het befaamde kanon JP van Gastel, die ik destijds wel de “Kleine Koeman” noemde vanwege zijn geweldige traptechniek waarmee hij Ronald Koeman naar de kroon stak, positioneerde zich naast Peter van Vossen, die de bal naar de Brabander toe tikte. JP drukte vervolgens van ver buiten de zestien één van zijn meest historische pegels af die topkeeper Westerveld volkomen verraste (1-1).
https://www.youtube.com/watch?v=YxYIOkNVysU

En daarmee viel de reeds gewaande Arnhemse zege in duigen en bleef Feyenoord met ongewijzigde voorsprong jegens Vitesse aan de leiding in de Eredivisie, op weg naar de veertiende landstitel.

Gisteren moest Feyenoord dus onder heel andere omstandigheden spelen in het Gelredome. Het hoogst haalbare is nu nog consolidatie van de derde plaats, die rechtstreeks recht geeft op de voorronde Europa League. Met enig cynisme zou men zich kunnen afvragen waarom dat zo belangrijk is, gezien de afgang die wij in het huidige seizoen hebben beleefd over de Nederlandse grens heen. Een 4-0 zeperd tegen AS Trencin. Maar hopelijk kan Jaap Stam meer adrenaline spuiten in de selectie van het komende seizoen dan Gio kennelijk kon bewerkstelligen, zodat “anonieme” clubs als deze uit Slowakije ons niet meer zo pijnlijk gaan verrassen.

Feyenoord wist in Arnhem de op slag van rust verkregen en verdiende voorsprong in het tweede bedrijf helaas niet vast te houden, zodat niet meer afstand van AZ kon worden genomen in de onderlinge strijd om die derde plaats. We zijn mede daardoor nog lang niet van de Alkmaarse kaasdragers af, maar hebben wel het voordeel de ploeg van John van de Brom nog in De Kuip te ontvangen. Voor wat dat waard is.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

vitesse gelredome arnhem remise aalbers arena arnhemmers column eer eredivisie fraude jorien karel knvb koeman ondergang rijn subtopper westerveld aantreden adrenaline arnhemse befaamde beloofde bestuurder betrok boekhoudkundige brabander brom consolidatie curovic cynisme dak dejan dirigeerde divisieclub doldrieste duigen eeuw ego fiscale fraser gastel geenthousiasmeerde gelderse gewaande gio herik hollywood hoofdsponsor juichend kaasdragers kaliber kampioensjaargang kanon keizer kroon kuip landstitel luinge maas maasstedelingen machlas marko megalomanie monnikenhuizen nikos nuon omgeven ongemeen ongewijzigde onttroonde onvergetelijke overmoed pegels perovic petjes pollen positioneerde prematuur preses redelijkheid roelof schatkamer sjaals slaagde slowakije sponsors sportzender spuiten staatsen stalin stam strafrechter stuwen tikte titelstrijd trachtte trencin twijfelachtige uitschuifbaar val verheffen verkregen verwierf verzette vlaag voetbalvorst voorronde vossen waarmaken yxyioknvysu zegepraal zeperd zuidkant zwaaiende

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden
Gisteren een bij vlagen redelijk spelend Feyenoord gezien, grootste dissonant voor mij was Jordi Clasie.
Wat is er in hemelsnaam aan de hand met deze zo nuttige goede speler van weleer.
+2/-0

5 jaar geleden
Voor rust prima ( moet 0-3 staan). Na rust met Nicolai erin wordt je middenveld weer overlopen. Gio is hardleers!
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.796 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane alireza biden danall democraten geertruida gimenez hancko harris jahanbakhsh kennedy kloese lopez nieuwkoop nomination oostenrijk primary priske read slot smal socrates stengs system trump tsoungui ueda willykment wingbacks zerrouki