Transparent
Inloggen
Sluiten

Historisch gezien een gelijk opgaand duel, maar laatste zege was bijna zeven jaar geleden

25 januari 2019 14:00

Zondag wacht voor Feyenoord een van de meest beladen wedstrijden van het jaar, thuis tegen Ajax. Een wedstrijd die historisch gezien erg gelijk op gaat. Van de 79 eerder gespeelde competitiewedstrijden tegen Ajax in De Kuip werden er 27 gewonnen en 28 verloren. De overige 24 wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Het doelsaldo is met 151-150 net in het voordeel van Feyenoord.

Waar Feyenoord een zeer moeizaam seizoen kent, loopt het bij de Amsterdammers juist uitstekend. Ajax is met PSV vol in de strijd om de landstitel en wist 15 van de 18 competitiewedstrijden dit seizoen te winnen. Vorig weekend speelde het in eigen huis nog met 4-4 gelijk tegen sc Heerenveen.

In de historie wist Feyenoord enkele keren in doelpuntrijke wedstrijden te winnen van Ajax. In het seizoen 1956/1957 was de ploeg met 7-3 te sterk, terwijl in het seizoen 1960/1961 zelfs met 9-5 werd gewonnen. Dat is nog altijd het meest doelpuntrijke duel in de historie van de Eredivisie. De grootste overwinning tegen Ajax werd behaald in het seizoen 1964/1965. Feyenoord was toen met 9-4 veel te sterk voor de Amsterdammers.

De laatste seizoenen heeft Feyenoord veel meer moeite met Ajax. De laatste competitiezege was bijna zeven jaar geleden. Op 29 januari 2012 won Feyenoord mede dankzij drie doelpunten van John Guidetti met 4-2. Afgelopen seizoen werd met 1-4 verloren. Jens Toornstra maakte toen het enige doelpunt van Feyenoord.

Voor Kenneth Vermeer is het duel extra pikant. De doelman is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax en werd in 2014 door Feyenoord overgenomen van de Amsterdammers. Ook Yassin Ayoub speelde enkele jaren in de jeugdopleiding van Ajax. Aan de kant van Ajax heeft reserve doelman Kostas Lamprou weer een verleden bij Feyenoord. Hij speelde enkele seizoenen in de jeugd van Feyenoord en kwam uiteindelijk tot 14 competitiewedstrijden in het eerste elftal.


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws