Transparent
Inloggen
Sluiten

COLUMN: Feyenoord weer als vanouds DE “Angstgegner” voor PSV

2 december 2018 23:32

Beste Feyenoord-vrienden,

Het was achteraf bezien toch nog “a narrow escape”, maar dat zijn we straks weer snel vergeten. Wat blijft is voor mij de ultieme voldoening PSV weer klop te hebben gegeven. En dat voor de tweede keer dit seizoen, want eerder troefden wij de Zwartrokken af in het kader van de Johan Cruijff-schaal. Nota bene in Eindhoven, de “trionfo ultimo” Het is zeker geen toeval dat het dit seizoen altoos ongenaakbare PSV wel tot twee keer toe struikelt over Feyenoord. Onze dierbare club is al sinds jaar en dag DE Angstgegner bij uitstek voor PSV. Zoals PSV dat is voor Ajax. En Ajax voor Feyenoord. Ook dit seizoen treedt die oude voetbalwet van onze Eredivisie weer in optima forma in werking. Feyenoord wint twee keer van PSV, PSV wint overtuigend van Ajax en Ajax ook weer (helaas) overtuigend van Feyenoord. Toegegeven, dit zijn de heenwedstrijden wat de competitie betreft, de terugwedstrijden kunnen natuurlijk heel anders uitpakken.

Feyenoord pakte PSV weer ouderwets bij de lurven. Be Brabanders kregen in die eerste helft geen enkele uitgespeelde kans, behalve na een verdedigingsfout die Lozano met een schot dat rakelings voorlangs ging bijna afstrafte. De beide doelpunten waren natuurlijk beauty’s en er gleed een nostalgisch gevoel van triomf door mij heen dat mooie zeges in herinnering bracht zoals de 3-1 zege in het seizoen 1998-1999 dat ons mede de weg baande naar de titel en ook de 3-1 overwinning in 2011, die onze zoete wraak was voor de historische 10-0 nederlaag eerder dat seizoen en waarmee PSV de titel gretig werd ontfutseld. Dat die club uit de residentieloze daar optimaal van profiteerde was natuurlijk niet echt de bedoeling geweest, maar kon toch de pret van de ultieme revanche niet drukken.

Zo’n wedstrijd had het vanmiddag ook zo maar weer kunnen worden, maar helaas viel op slag van rust Nicolaas Jorgensen uit en dat bleek een enorme aderlating. Want de overigens wel rappe Vente kan in de verste verte niet het niveau van balvasthouder Jorgensen benaderen, laat staan aanraken. Door het wegvallen van de vanmiddag uitstekend spelende Deen leed Feyenoord zwaar kwaliteitsverlies en daarmee aan ernstige bloedarmoede. Feyenoord was in de tweede helft dan ook geen schaduw meer van de eerste helft en het kon op den duur niet uitblijven dat PSV de aansluittreffer zou scoren.

Achttien minuten voor het verstrijken van de tweede helft gebeurde dat dan ook waarbij Malacia zich danig liet aftroeven door Bergwijn. En toen restten het inmiddels ietwat ploeterende Feyenoord nog 18 plus vier ellenlange minuten waar maar geen eind aan leek te komen. Er moesten zelfs twee ballen voor aan te pas komen om PSV van scoren af te houden. Ooit gebeurde dat in een bekerwedstrijd tegen Volendam (op 15 oktober 1978), waarbij Feyenoord scoorde maar een fractie voor het doelpunt viel had een leukerd een tweede bal op het veld gegooid. Het Feyenoord-doelpunt werd afgekeurd en Feyenoord verloor de wedstrijd met 2-1.
https://drimble.nl/cultuur/volendam/650141.html

Dit keer liep het beter af maar het was natuurlijk wel een onsportieve daad en dus een beschamende vertoning.

Maar uiteindelijk won Feyenoord toch nog wel verdiend, daarvoor had het in de eerste helft te veel geheerst en bracht PSV na de rust te weinig tegen het verzwakte Feyenoord. Nu donderdag ook van VVV Venlo winnen en dan komt uit wat ik eerder hoopvol neerschreef: win de drie achtereenvolgende thuiswedstrijden en daarmee geef je toch weer wat cachet aan de huidige competitiejaargang.

ForLife en ForEver
Rood-wit-zwart
Feyenoord-hart
Tags

angstgegner column jorgensen titel volendam aanraken aansluittreffer aderlating afstrafte altoos baande balvasthouder beauty bergwijn bloedarmoede cachet competitiejaargang daad danig drimble ellenlange eredivisie escape forma fractie geheerst gleed heenwedstrijden herinnering hoopvol kader klop kwaliteitsverlies leukerd lozano lurven malacia narrow neerschreef nicolaas nostalgisch nota ongenaakbare onsportieve ontfutseld ouderwets ploeterende pret rakelings rappe restten revanche schaduw struikelt terugwedstrijden triomf trionfo troefden ultimo vente verdedigingsfout verte vertoning verzwakte voetbalwet voorlangs vvv wegvallen wraak zoete

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.


5 jaar geleden (gewijzigd)
Herinner mij het voorval in Volendam nog als de dag van gisteren. Gebeurde in een tijd waarin het allemaal uiterst moeizaam ging en de beker ons moest redden. Was het niet 'Rooie Marc' (inmiddels niet meer onder ons) die de bal gooide? Had er later spijt van als haren op zijn hoofd...
+1/-0


Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meer dan 30.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane atletico babalola carranza dutch enz figuren gakpo geertruida gimenez hamberg hancko ivanusec julian kloese kraaij kuip middenveldert mil mls oranje philadelphia priske romano santi socrates stengs wehave wieffer willykment