Transparent
Inloggen
Sluiten

Jan de Jong: 'Europees spelen is gezien de status van Feyenoord eigenlijk onmisbaar'

6 oktober 2018 08:26

In gesprek met het Algemeen Dagblad gaat algemeen directeur Jan de Jong dieper in op de jaarcijfers die Feyenoord vrijdag presenteerde. De club wist over het boekjaar 2017-2018 een nettowinst te boeken van 11,6 miljoen euro en had een omzet van maarliefst 99,4 miljoen euro. "De omzet was vorig seizoen nog 68,7 miljoen euro. Maar deelname aan de Champions League en de daarmee gepaard gaande wedstrijdbaten leiden tot een enorme stijging", aldus De Jong. "Dan heb je gegarandeerd financieel de hoofdprijs. Een winnend staatslot. Ook de winst van de KNVB-beker leverde miljoenen op."

De financiële kloof met Ajax en PSV is ook kleiner geworden. "We komen namelijk uit een situatie waarin we bijna technisch failliet waren. Alleen zullen we moeten blijven presteren om bij te kunnen blijven", zo geeft hij aan. "De Champions League leverde ons 28 miljoen euro op. De tv-rechten zijn inmiddels gestegen van 2,2 miljard per jaar naar 3,3 miljard per jaar. Dat betekent dat Ajax en PSV inmiddels nog veel meer geld ophalen in Europa."

Het spelen van Europees voetbal is daarom ook van groot belang voor Feyenoord, iets wat dit seizoen al snel voorbij was na de uitschakeling door AS Trenčín. "Augustus is zó'n belangrijke maand voor een club als Feyenoord. Daar valt plaatsing af te dwingen. Europees spelen is gezien de status van Feyenoord eigenlijk onmisbaar en zeer belangrijk om door te blijven groeien", zegt hij daarover. "Feyenoord kiest er echter wel zeer bewust voor elk jaar te begroten zonder Europees voetbal, met als resultaat dat als je je onverhoopt een keer niet plaatst, je niet direct in de financiële problemen komt."

De club koos er ook bewust voor om zich afgelopen zomer niet flink te roeren op de transfermarkt. "Wij kochten nog nooit een speler die duurder was dan acht miljoen euro. Dat doen onze concurrenten wel. We willen dat eigen jeugdspelers doorstromen, spelers bij wie elke euro winst is als we ze ooit verkopen", aldus De Jong. "En we gebruiken een deel van onze inkomsten om te investeren in de nieuwe trainingsaccommodatie voor het eerste elftal, het jeugdcomplex en het terugkopen van een deel van de aandelen van de Vrienden van Feyenoord."


Bij dit bericht is de reactiemogelijkheid uitgeschakeld.

Laatste nieuws