Transparent
Inloggen
Sluiten

Test bij bekerduel met videoscheidsrechter langs de zijlijn

24 januari 2017 12:44 - Feyenoord.nl

In de kwartfinale van de KNVB Beker tussen Vitesse en Feyenoord wordt er aanstaande donderdag live getest met de Video Assistant Referee. Scheidsrechter Danny Makkelie wordt tijdens de wedstrijd geassisteerd door videoscheidsrechter Björn Kuipers, die op een beeldscherm naast het veld meekijkt, het zogenoemde ‘on-field review’. Het duel tussen Vitesse en Feyenoord begint om 20:45 uur.

De wereldvoetbalbond FIFA en de spelregelcommissie IFAB hebben de KNVB gevraagd om vanaf de kwartfinales van het bekertoernooi met een on-field review te gaan werken. Dit houdt in dat de scheidsrechter een situatie nog eens kan bekijken op een beeldscherm naast het veld. Het voordeel van de on-field review is dat de scheidsrechter, als hoofdverantwoordelijke op het veld, in geval van twijfel bevestiging kan krijgen door de beelden terug te kijken. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

Wedstrijdbepalende situaties
De scheidsrechter zal in de praktijk alleen gebruik maken van een on-field review als hij het ‘incident’ niet (of niet duidelijk) heeft waargenomen, zo meldt de KNVB. De scheidsrechter kan advies vragen of krijgen in geval van wedstrijdbepalende situaties, waaronder penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.

Het is de derde keer dit bekertoernooi dat de KNVB bij een wedstrijd van Feyenoord een live test uitvoert met een videoscheidsrechter. Tijdens de duels met FC Oss en Excelsior zat de videoscheidsrechter nog in een aparte wagen buiten het stadion. Destijds was er dus geen sprake van ‘on-field review’. In beide duels greep de videoscheidsrechter overigens niet in.

Testen in het KNVB Bekertoernooi
De KNVB kiest voor live testen in het KNVB Bekertoernooi, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels los staan van de wedstrijden van andere clubs. Om een wedstrijd met een live Video Assistant Referee te kunnen uitvoeren moeten er voldoende televisiecamera’s aanwezig zijn en zijn er minimale infrastructurele voorzieningen nodig. In dit geval kan er bij alle vier kwartfinales getest worden.

Meer op Feyenoord.nl




Tags

knvb videoscheidsrechter field review assistant beeldscherm bekerduel kwartfinales referee vitesse wedstrijdbepalende zijlijn danny excelsior fifa geassisteerd hoofdverantwoordelijke ifab infrastructurele kaartmomenten kuipers makkelie meekijkt minimale oss spelregelcommissie televisiecamera uitvoert voorzieningen waargenomen wereldvoetbalbond zogenoemde

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.


Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meer dan 29.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aanvoer acardipane administratieve bayern blind danall gaal geloofwaardigheid gemeente gimenez gravenberch hancko herik jorien kloese knvb kroes kuip madrid middenveldert milambo praag renovatie rvc slot sobat volkslied willykment woningbouw yoda