Transparent
Inloggen
Sluiten

Persbericht Feyenoord over haalbaarheidsstudie Feyenoord City

30 november 2016 11:17 - Feyenoord.nl

De gezamenlijke dragers van het merk Feyenoord (de Betaald Voetbal Organisatie Feyenoord en Stadion Feijenoord) hebben hun
haalbaarheidsstudie voor Feyenoord City gepresenteerd. Binnen een jaar na de oprichting van het projectteam onder leiding van de presidenten-commissaris Cees de Bruin en Gerard Hoetmer ligt er een plan dat de instemming heeft van de besturen en toezichthouders van Feyenoord en het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam.

Persbericht Feyenoord City:

Rotterdam heeft de ambitie om zich sportief en cultureel nog sterker te ontwikkelen tot de top van Europese sportsteden. Feyenoord City is het project om deze ambitie te verwezenlijken en te versnellen. Met sport als de aanjager van alle ontwikkelingen in de haalbaarheidsstudie zal Feyenoord City synoniem staan voor (sport)performance, healthy living en sports community voor alle leeftijden, culturen en inkomens. Het verbindt bewoners, bedrijven, wetenschap, onderwijs, leisure voorzieningen en sport. Feyenoord is hiermee een broedplaats voor sport gerelateerde innovaties.

Feyenoord City bevestigt zo haar ambities als toonaangevend sport- en vrijetijdsgebied, attractieve woonlocatie, economische motor en magneet en duurzaam mobiliteitsknooppunt binnen het hele plan voor het hele gebied, de gebiedsvisie Stadionpark.

Kernpunten van het plan zijn:
• Feyenoord, neemt het initiatief tot de oprichting van een multisportclub. Samen met vooralsnog zeven andere sportverenigingen, waaronder de Sportclub Feyenoord, op Rotterdam-Zuid wordt een programma uitgewerkt om meer mensen te laten bewegen en sporten. Ook worden faciliteiten gedeeld en plannen ontwikkeld voor een
attractiever top- en breedtesportklimaat en kruisbestuiving tussen verschillende clubs en sporten en het onderwijs.
• Het verbinden van de omliggende wijken door een duurzame en grootschalige stedelijke ontwikkeling. Dit is ingezet met de ontwikkeling van de Kop van Zuid als verbinding tussen Rotterdam-Noord en Zuid. Feyenoord City kan gezien worden als het doorzetten van de ontwikkeling Kop van Zuid langs Laan op Zuid en Stadionweg,
waarbij nieuwe verbindingen ontstaan naar het waterfront aan de Nieuwe Maas.
• De ontwikkeling van Feyenoord City en het nieuwe stadion voor Feyenoord aan de rivier levert een uitgelezen kans om de oever meer en beter te gebruiken en een nieuw architectonisch icoon van Rotterdam te bouwen.
• De Kuip is met zijn intense atmosfeer een robuust bestanddeel van het DNA van Feyenoord en de historie op Rotterdam-Zuid. De Kuip krijgt een tweede leven en zal -in een zeer herkenbare vorm- ingevuld worden met een programma dat recht doet aan de rijke geschiedenis van Feyenoord en die ruimte biedt voor de supporters van de club, actieve sportbeleving en wonen.
• Het plan kan rekenen op steun van de directies, aandeelhouders en toezichthouders van zowel Stadion Feijenoord en de Betaald Voetbal Organisatie Feyenoord als ook het College van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam. Deze brede steun is gebaseerd op een gedragen en gevalideerde business case die de publieke en private
investeringen legitimeert.
• De Gemeente Rotterdam is gevraagd financieel te participeren in:
> Deelname in het eigen vermogen van het nieuwe stadion voor
maximaal € 40 mln;
> Aankoop grond onder het nieuwe stadion voor maximaal € 60 mln en
deze vervolgens uit te geven in erfpacht voor dezelfde waarde;
> Het realiseren van een infrastructuurprogramma ter grootte van
€ 35 mln.

2022/2023

Feyenoord City is een grote gebiedsontwikkeling die uit verschillende fases bestaat en een doorlooptijd van zeker vijftien jaar kent. Als eerste wordt het gebied rondom het nieuwe stadion ontwikkeld. De eerste wedstrijd van Feyenoord wordt voorzien in het seizoen 2022/2023. Ook dan zullen rond het nieuwe stadion woningen, een hotel, parkeergarages en commerciële functies af zijn. Pas daarna wordt er met de herontwikkeling van De Kuip gestart.

Het programma binnen Feyenoord City bestaat in totaal uit 325.000 m2 exclusief parkeren en bestaat uit vijf gebieden: het nieuwe stadion, de Urban Bridge, de Strip, De Kuip en het Kuip Park. Ieder gebied kent een veelvoud aan functies waarmee een veelzijdig, levendig en aantrekkelijk gebied in Rotterdam-Zuid wordt gerealiseerd.

De functies zijn te verdelen in:

Nieuwe stadion (70.000 m2):
• Capaciteit van 63.000 plaatsen met daarin diverse ondersteunende voorzieningen, zoals horeca en hospitality.

Woningbouw (180.000 m2):
• Ongeveer 1.600 woningen verdeeld over ongeveer 710 woningen in de Urban Bridge, 160 woningen in De Kuip en 730 woningen in het Kuip Park.

Commercieel programma (64.000m2):
• Broedplaats (Innovation Sport Lab) van 4.000 m2 in het verlengde van De Strip voor de herontwikkelde Kuip.
• Twee hotels waarvan één viersterrenhotel gelegen aan de Urban Bridge (200 kamers) met een oppervlakte van 11.000 m2 en een economy sporthotel in De Kuip (75 kamers) met een oppervlakte van 3.750 m2.
• Vrije tijds- & sportwinkels (leisure retail) met een gezamenlijke oppervlakte van 14.300 m2 gelegen op De Strip.
• Horeca met een oppervlakte van 6.500 m2 verdeeld over de Strip, De Kuip en in de Urban Bridge. Tevens is een additionele 1.000 m2 gereserveerd voor een bierbrouwerij in De Kuip.
• Entertainment-functies met een totaal oppervlak van 24.000 m2, verdeeld over drie programmaonderdelen een (Pathé) bioscoop van 15.000 m2 en een sportschool van 5.000 m2 op De Strip en een Spa/Welness van 4.000 m2 gelegen naast het viersterrenhotel in de Urban Bridge.

Publiek programma (12.000 m2):
• Gezondheidscentrum in de Kuip van 1.000 m2.
• De Sportexperience van 4.000 m2 onderdeel van het maatschappelijke programma dat gefaseerd uitgevoerd gaat worden met 1.000 m2 in het nieuwe stadion, 1.000 m2 verspreid over De Strip en 2.000 m2 in De Kuip. Door deze spreiding van ruimtes wordt een netwerkstructuur gecreëerd voor deze interactieve experience.
• Feyenoord-museum, inclusief museumwinkel van 2.000 m2 in De Kuip en een thuisbasis voor de supporters.
• Indoor atletiekbaan, inclusief multifunctionele ruimtes met een programmering van 5.000 m2 met een mogelijke uitbreiding naar 8.000 m2 en een atletiek buitenbaan van 15.155 m2 in de Kuip in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Het commerciële programma kent leisure, retail en horeca is altijd sport gerelateerd waardoor een onderscheidend programma mogelijk is met een groot verzorgingsgebied. Het uitgangspunt van het commerciële programma is om niet te concurreren met andere
locaties in Rotterdam maar een toevoeging te zijn voor de stad en regio. Ook zullen innovatieve retail-concepten geïntroduceerd worden die veel meer inspelen op beleving en innovatie.

De haalbaarheidsstudie Feyenoord City wordt de komende maanden besproken en behandeld in de gemeenteraad van Rotterdam. Medio voorjaar 2017 wordt besluitvorming verwacht.

Quotes
Cees de Bruin, president-commissaris Stadion Feijenoord nv:
“Wij zijn buitengewoon verheugd dat we met dit plan een sprong naar de toekomst kunnen maken met andermaal het mooiste stadion ter wereld en bovendien het erfgoed van De Kuip, nu nog het mooiste stadion ter wereld, op een verantwoorde wijze kunnen behouden. We laten bovendien zien dat we als Feyenoord-familie met één plan kunnen komen waar iedereen voor staat en gaat en dat op concrete interesse van financiers en investeerders kan rekenen.”

Gerard Hoetmer, president-commissaris bvo Feyenoord nv:
“Met dit plan doet Feyenoord wat het al ruim honderd jaar doet: het voortouw nemen en perspectief bieden aan de volgende generaties jong talent in Rotterdam. Dat doen op een manier die Feyenoord past en recht doet aan onze cultuur en historie. Bovendien realiseren we met dit plan een verdubbeling van het spelersbudget hetgeen ons blijvend
kwalificeert voor de top van de nationale voetbalcompetitie. Zo werken we met elkaar aan de verdere ontwikkeling van top- en breedtesport. We delen met elkaar de ervaring en technologie die wij als Feyenoord hebben. Met elkaar werken we aan een prachtige
omgeving voor een talentvolle jeugd die meer is dan voetbal en blijven we sterker door sport.”

Adriaan Visser, wethouder Sport gemeente Rotterdam:
“Dit plan behelst eigenlijk alles wat je als stad kunt wensen. En sociaal maatschappelijk programma voor iedereen die echt iets wil. Een nieuw stadion voor Feyenoord waar we weer decennia mee vooruit kunnen. Een nieuwe toekomst voor De Kuip die laat zien dat historie en toekomst hier hand in hand gaan. En het is een plan met draagvlak en een degelijke spreiding van financiële risico’s bij zowel publieke als ook private partijen. Het college ziet uit naar de dialoog met gemeenteraad om gezamenlijk te komen tot een definitief plan.”

Ronald Schneider, wethouder Stedelijke Ontwikkeling gemeente Rotterdam:
“Feyenoord City is een uitdagende gebiedsontwikkeling die de attractiviteit van Rotterdam een geweldige impuls geeft. We maken een sprong in de verdichting van de stad, onder andere door het toevoegen van een flink aantal woningen in het midden en hogere segment. Tegelijkertijd maakt dit plan het mogelijk barrières die Rotterdam-Zuid kenmerkt te slechten. Zo wordt de rivieroever tussen de wijk Feijenoord en de Veranda veel publieksvriendelijker. Deze gebiedsontwikkeling is goed voor Zuid, de hele stad en aantrekkingskracht voor de hele regio.”

Meer op Feyenoord.nl
Tags

kuip strip woningen haalbaarheidsstudie urban gemeente oppervlakte college gebiedsontwikkeling historie horeca leisure persbericht retail broedplaats bruin gerard hoetmer kamers oprichting park private spreiding stedelijke toezichthouders viersterrenhotel voorzieningen wethouders aanjager aantrekkingskracht additionele adriaan andermaal architectonisch atletiek atletiekbaan atmosfeer attractieve attractiever attractiviteit barrieres besluitvorming bestanddeel besturen bewoners bierbrouwerij bioscoop breedtesport breedtesportklimaat buitenbaan business bvo capaciteit community cultureel culturen dialoog directies dna doorlooptijd draagvlak dragers duurzaam economy entertainment erfgoed erfpacht experience gebieden gebiedsvisie gefaseerd geintroduceerd gerelateerd gevalideerde gezondheidscentrum healthy herontwikkelde herontwikkeling hospitality hotels indoor infrastructuurprogramma innovatie innovaties innovation instemming intense interactieve jong kenmerkt kernpunten kruisbestuiving kwalificeert laan lab legitimeert levendig living locaties maas maatschappelijk magneet mobiliteitsknooppunt motor multisportclub museum museumwinkel netwerkstructuur oever omliggende onderscheidend oppervlak parkeergarages parkeren participeren pathe performance presidenten programmaonderdelen programmering project projectteam publieksvriendelijker quotes rivier rivieroever robuust schneider segment slechten sportbeleving sportclub sportexperience sporthotel sportschool sportsteden sportverenigingen sportwinkels stadionpark stadionweg synoniem technologie thuisbasis tijds toonaangevend uitgevoerd veelvoud veelzijdig veranda verbinding verbindingen verbindt verdichting versnellen verwezenlijken verzorgingsgebied visser voetbalcompetitie voorjaar voortouw vrijetijdsgebied waterfront welness wetenschap wijk wijken woningbouw woonlocatie

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.693 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

aanslag acardipane azzouzi backje bae biden carranza containers dahl democraten dest eredivisie fight gijs hadj hancko kraaij kuip moussa nadje priske smal socrates traore trump ueda vance walemark wieffer willykment