Feyenoord verslaat Sturm Graz met 3-1; Reactie Van Hooijdonk

14 januari 2003 19:30

Verslaggever: K

Feyenoord wist de eerste oefenwedstrijd van 2003 winnend af te sluiten. Net als vorig jaar wist het daarmee de finale van het Maspalomas toernooi te bereiken. De Rotterdammers waren met 3-1 toch wel duidelijk te sterk voor Sturm Graz zonder zich al teveel in te spannen. Feyenoord maakt daardoor nog kans op de winstpremie van 15.000 dollar. In de finale is aanstaande donderdag het Duitse Nurnberg de tegenstander.

Hieronder volgt het live-wedstrijdverslag dat wij vanavond brachten:

Ondanks dat Lodewijks nog niet geheel de oude is heeft Van Marwijk toch besloten hem de voorkeur te geven boven Graafland. De Chileen Acuna maakte op het middenveld zijn debuut in de basis van Feyenoord. In een bijna leeg stadion waren het een aantal Feyenoord fans die toch nog voor enige sfeer probeerden te zorgen.

Na 10 minuten misten de Oostenrijkers de kans op een vroege voorsprong. Bij een vrije trap aan de rechterkant stond de verdediging niet op te letten en werd de bal tussen verdediging en doel geplaatst. De Oostenrijkers kregen er echter geen voet tegenaan. Sturm Graz zette vervolgens extra aan en creeerde zich meer kansen. Zo miste een aanvaller van Sturm Graz oog in oog met Lodewijks de kans op de openingstreffer.

Feyenoord deed na een kwartier iets terug. Een slappe kopbal van de Chileen Pardo kon de Oostenrijkse doelman echter niet verontrusten. Feyenoord krijgt vervolgens wat meer grip op de wedstrijd. Na een aardige aanval schoot Bonaventura Kalou voorlangs.

Doordat Feyenoord de aanval wat meer zoekt komen de kansen vanzelf. Tot twee keer toe redde de Oostenrijker Weber op een inzet van Buffel.

Bij een tegenaanval wilde Amoah vanaf rechts schieten. Hij raakte de bal niet goed. Deze kwam vervolgens voor de voeten van de Turk Dag die de bal simpel binnen kon werken, 0-1.

Feyenoord ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Bij de eerste de beste aanval schoot Kees van Wonderen de bal op de paal. Feyenoord zette aan en werd sterker. Dat uitte zich in o.a. een volley van Ono en een schot van Kalou dat naast de goal verdween.

Vlak voor rust kwam Feyenoord dan alsnog op een verdiende gelijkmaker. Daar was echter een hoop geluk voor nodig. Na een goede actie van Kalou belandde de bal voor Buffel. Hij kopte de bal op het dijbeen van een Oostenrijkse verdediger, waardoor Weber op het verkeerde been kwam te staan en kansloos was, 1-1. De eerste helft eindigde met een afstandschot van debutant Acuna.

Door de tweede fase van de eerste helft eindigde het balbezit toch nog ruim in het voordeel van Feyenoord.

In de tweede helft startte Van Marwijk zonder wijzigingen in zijn basiselftal. Bij Sturm Graz kwam Korsos erin voor Rojas. De tweede helft begon weinig boeiend. De Oostenrijkers hadden war meer balbezit, maar van een leuke wedstrijd is inmiddels geen sprake meer. Feyenoord is vooral slordig.

Na ruim een kwartier spelen kwam Feyenoord bijna op voorsprong. Na slecht uitverdedigen van Sturm Graz kon Van Hooijdonk bij de bal komen. Zijn inzet raakte half de keeper en kon uiteindelijk doordat hij niet hard genoeg was door Korsas van de lijn worden gehaald. Aan de andere kant kwamen de Oostenrijkers na een slippertje van De Nooijer gevaarlijk voor de dag. Snel uitkomen van Lodewijks voorkwam erger.

De wedstrijd brak daardoor wat los. Prompt leverde dat de voorsprong op voor Feyenoord. Pardo werd via een dieptepass weg gestuurd. Tussen twee man in schoot hij de bal in de kore hoek onder Weber, 2-1.

Opvallend genoeg komt Van Marwijk pas in het laatste kwartier met zijn wissels. Lurling kwam in het veld voor de Chileen Pardo, Van Persie voor Buffel. Na de 2-1 en de diverse wissels aan beide kanten werd de wedstrijd er zeker niet leuker op. Ook de regen inspireerde niet om er nog eens extra tegenaan te gaan. Alleen een aardige actie van kalou welke eindigde met een schot op de keeper kreeg nog wat handen op elkaar.

Ver in blessuretijd kwam Feyenoord zelfs nog op een 3-1 voorsprong door invaller Van Persie. Uit een voorzet van rechts van de mee opgekomen Emerton mocht hij vrij inkoppen.

In grote problemen kwam Feyenoord in de tweede helft eigenlijk geen moment. Ook het balbezit was met 56% ruim in het voordeel van de Rotterdammers. De overwinning was dan ook zeker verdiend te noemen.

Feyenoord aanvaller Pierre van Hooijdonk liet direct na afloop weten blij te zijn met de overwinning. Hij had een goede prestatie gezien van zijn ploeg, in de eerste wedstrijd na de winterstop. Volgens hem had de ploeg weinig moeite nodig om in haar ritme te komen. Feyenoord kreeg een aantal kansen, voordat Sturm Graz op voorsprong kwam. Uiteindelijk wist Feyenoord die achterstand nog goed en verdiend om te zetten naar een 3-1 overwinning, aldus de Feyenoord aanvaller.

Op de vraag wat Van Hooijdonk weet van de tegenstander in de finale, Nurnberg, antwoordde Pierre met een stalen gezicht: het zijn Duitsers.

De stagiar Acuna kan nog het best vergeleken worden met Van Halst, zowel gezien zijn kale hoofd als zijn spel op het middenveld.