Transparent
Inloggen
Sluiten

Sportfilmfestival Rotterdam: Première 'De geboorte van Het Legioen'

6 april 2016 19:02

Op 7 april gaat tijdens het Sportfilmfestival Rotterdam in Cinerama de Andere Tijden Sport-documentaire 'De geboorte van Het Legioen in première.

Waar Feyenoord gaat, gaan de supporters. Dat is van alle tijden, maar wat er in het seizoen 62/63 gebeurde, tart elk voorstellingsvermogen. De Champions League heette nog Europa Cup en Feijenoord (met 'ij') trok in zegetocht over het continent. Tienduizenden supporters volgden hun club naar Antwerpen voor de beslissingswedstrijd tegen Vasas Boedapest. Duizenden bevolkten de tribune in Parijs tijdens de kwartfinale tegen Stade Reims. Dan rolt het grote Benfica uit de koker.

Wim Hollander - garagechef van Het Vrije Volk - lanceert het idee om met de boot naar Lissabon te gaan. De jaren 50 zijn voorbij. Welvaart gloort. Men hunkert naar de finale en naar avontuur. Ruim een maand later vertrekken twee schepen - De Groote Beer en de Waterman- met 1500 supporters vanaf de Lloydkade. Alles wat kan varen in Rotterdam, is op de Maas. Duizenden mensen langs de Nieuwe Waterweg wuiven de uitverkorenen uit. Niet alleen Rotterdam en omstreken, maar heel herrijzend Nederland juicht voor Feijenoord. Hand in Hand is het nieuwe volkslied. Cor Steyn speelt het op de heenweg bijna 1000 keer op zijn hammondorgel.

Andere Tijden Sport maakte met een aantal Lissabon-gangers een onvervalste 'boatmovie' over een ontluikende liefde, hoeren in de sloepen, jeneversmokkel, spijbelen om mee te kunnen en foto's die met duiven naar de krant werden gestuurd. Voor het eerst worden er kleurenbeelden getoond van het vertrek en het leven aan boord. Oud-spelers 'Beertje' Kreijermaat en Eddy Pieters Graafland keren terug naar de oevers van de Taag waar zij destijds tot tranen toe geroerd de supporters opwachtten. Gevangen in het tegenlicht vechten de herinneringen om voorrang. Voor even is het weer 1963.

De geboorte van Het Legioen is op 7 april de openingsfilm van het Sportfilmfestival Rotterdam, dat van 7-9 april wordt gehouden in Cinerama. De documentaire zal ook de dagen daarna meerdere keren worden vertoond.

www.sportfilmfestivalrotterdam.nl




Tags

geboorte legioen sportfilmfestival premiere cinerama documentaire duizenden lissabon antwerpen beertje benfica beslissingswedstrijd bevolkten boatmovie boedapest boord continent duiven foto gangers garagechef geroerd gloort graafland groote hammondorgel heenweg heette herrijzend hoeren hollander hunkert jeneversmokkel kleurenbeelden koker kreijermaat liefde lloydkade maas nederland oevers omstreken ontluikende onvervalste openingsfilm opwachtten parijs pieters reims rolt schepen sloepen spijbelen sportfilmfestivalrotterdam stade steyn taag tart tegenlicht tienduizenden uitverkorenen vasas volkslied voorrang voorstellingsvermogen waterman waterweg welvaart wuiven zegetocht

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.037 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane benfica buitenom danilo dessers eigengereide geertruida hassel ivanusec kaliber klapper klinken kokcu kraaij kuijt malacia middenveldert nadien ofzo plafond schmidt senesi sinisterra slot tevroeg timber wehave wieffer willykment yoda