Bellamy schiet Newcastle United in De Kuip naar overwinning

13 november 2002 22:35

Verslaggever: K

Feyenoord verloor woensdagavond in De Kuip na een spectaculaire wedstrijd met 2-3 van Newcastle United. Feyenoord ging pas voetballen na een 0-2 achterstand, opgelopen door doelpunten vlak voor en na rust. Feyenoord leek er daarna even overheen te gaan lopen. Via de counter kreeg Feyenoord in blessuretijd alsnog de 2-3 om de horen. Newcastle United spits Bellamy maakte een uitstekende rentree met twee goals.

Feyenoord coach Bert van Marwijk kon toch gewoon beschikken over Bosvelt, Song en Kalou. Hij koos zoals verwacht voor de behoudende opstelling met Gyan achterin en Emerton en Song op het middenveld. Daarmee probeerde hij het gemis van de geschorste Ono op te vangen. Een basisplaats voor Pardo leek logischer vanwege zijn kwaliteit om met zijn pass te Engelse verdediging van Robson open te breken. Van Marwijk vond echter dat de Chileen nog niet volledig wedstrijdfit was voor deze topwedstrijd. Met Emerton op het middenveld moet Feyenoord uitkijken niet mee te gaan in het Britse spelletje.

Van Marwijk begon dus met de volgende elf aan de wedstrijd: Lodewijks, Gyan, Van Wonderen, Paauwe, Rzasa, Song, Emerton, Bosvelt, Lurling, Buffel en Kalou

De eerste helft was van matig niveau in De Kuip. Feyenoord creeerde zich slechts een aantal kleine kansjes voor Bosvelt, Lurling en Buffel in de wedstrijd die het toch moest winnen voor het verlengen van het Europese voetbalseizoen. Newcastle United dat voldoende heeft aan een gelijkspel voor de derde plaats, nam totaal geen risico en hield Feyenoord uitstekend van de goal af. Het goede combinatievoetbal van het begin van het seizoen is helemaal weg. het elftal leek als los zand aan elkaar te hangen.

Op een heel slecht moment, in blessuretijd, brachten de geduldige Britten Feyenoord een enorme slag toe. Shearer won een kopduel van Van Wonderen. De talentvolle spits Bellamy was vervolgens iets sneller dan Paauwe en benutte het buitenkansje uitstekend.

Feyenoord ging daardoor de rust in met de wetenschap dat het minimaal twee keer zal moeten scoren om in ieder geval UEFA Cup voetbal veilig te stellen. In Kiev ondertussen stond de wedstrijd tussen Dynamo Kiev en Juve ook nog steeds op 0-0.

Direct na rust gaf Viana Feyenoord de genadeklap. Hij besliste de wedstrijd door de 0-2 in te schieten tegen een hulpeloos Feyenoord dat meer tegen zichzelf vocht als tegen de tegenstander.

Van Marwijk greep in door Bombarda in te brengen voor middenvelder Song. Feyenoord gooide vervolgens alle schroom van zich af en ging vol op de aanval spelen. Nadat Bombarda al een kans had gemist schoot hij 25 minuten voor tijd de 1-2 binnen. Tegelijkertijd kwam nog een extra steuntje vanuit Kiev, aangezien Juventus daar op een 1-2 voorsprong kwam. Een en ander zou echter waardeloos zijn als Feyenoord zelf niet weet te winnen. Feyenoord moest dus doorgaan voor de 2-2 en 3-2.

Doordat Feyenoord volledig op de aanval moest gokken, moest het ruimte wegeven voor de Britten. De kansen kwamen er dan ook via de counter, o.a. voor Bellamy. Feyenoord had echter geen andere keus. Die strategie leek nog succes te gaan krijgen ook. Lurling zette in de71ste minuut zijn voet achter de bal en haalde ongenadig hard uit en schoot de 2-2 gelijkmaker binnen. op dat moment nog ??n goal nodig hebben voor het bereiken van de tweede ronde van de Champions League. Als die goal er niet komt, wordt het niets en eindigt het als vierde.

Tot twee keer toe appelleerde Feyenoord tevergeefs voor een strafschop. Feyenoord drukte wel en kreeg mogelijkheden. Feyenoord gaf alles, maar zag in blessuretijd Newcastle United via een counter de wedstrijd beslissen. Het was opnieuw Bellamy die het vonnis over Feyenoord voltrok. Het was alles of niets, Champions League of einde Europees seizoen en het werd dus het einde.

De ploeg was te laat voor de overwinning gegaan. De eerste helft durfde Feyenoord geen risico's te nemen. Toen het vlak voor en vlak na rust op 0-2 achter kwam, liet het al die angsten los en toen kon het wel tegen de op een simpele Britse manier voetballende Engelsen. dat bleek echter te laat.