Transparent
Inloggen
Sluiten

Zaak tuchtcommissie over rood Elia: tegenstrijdige verklaringen en discussie over vormfouten

17 september 2015 20:12

De Feyenoord watchers van RTV Rijnmond, het Algemeen Dagblad en Voetbal International gaven via Twitter donderdagavond een fascinerend verslag van een merkwaardige behandeling van de zaak van de rode kaart van Elia bij de tuchtcommissie.

Feyenoord lijkt een goede kans te maken op vrijspraak voor de aanvaller vanwege gebrek aan bewijs en mogelijke vormfouten. Van het incident zijn geen beelden beschikbaar. Elia werd opmerkelijk genoeg 'een kopstoot of slaande beweging' ten laste gelegd. De twee noodzakelijke belastende getuigenissen voor een veroordeling spraken elkaar tegen. De speler van Jong Cambuur verklaarde een kopstoot gekregen te hebben, de assistent die op 40 meter stond zag een slaande beweging. Volgens de aanklager zou dat niet uitmaken omdat beiden niet op het voetbalveld thuishoren. Elia beweert zich te hebben omgedraaid en opeens 'face to face' te hebben gestaan. "Ik heb nog nooit geslagen. Hij greep ineens naar zijn gezicht."

De rode kaart ontbrak merkwaardig genoeg op het wedstrijdformulier. Deze was pas later door de scheidsrechter naar de KNVB gemeld. Feyenoord jurist Van Benthem stelde dat de zitting daarom überhaupt niet plaats had moeten vinden omdat het wedstrijdformulier bindend is volgens de FIFA regels omdat anders achteraf nog andere dingen bepaald kunnen worden bijvoorbeeld na het zien van beelden. De aanklager bestrijdt dat en zegt dat het later melden van de kaart is toegestaan, omdat de rode kaart op het veld is gegeven en daarmee geen verrassing is.
Van Benthem droeg verder nog een andere vormfout aan. Volgens de regels dient een gewelddadige handeling exact omschreven te staan. Dat was hier niet het geval. Volgens de aanklager spreken de verklaringen elkaar niet tegen, maar vullen ze elkaar aan.

De tuchtcommissie zal vrijdagmorgen uitspraak doen. Feyenoord krijgt die om 9.15 uur te horen. Indien de tuchtcommissie Elia een straf oplegt, kan Feyenoord nog in beroep gaan.

Lees verslagen over de tuchtcommissie van:
Voetbal International: Vormfout kan Elia redden
KNVB praat over schorsing Eljero EliaTags

elia tuchtcommissie aanklager verklaringen vormfouten benthem face knvb kopstoot slaande tegenstrijdige vormfout wedstrijdformulier belastende beroep bestrijdt bewijs bindend cambuur createelement eljero fascinerend fifa function getelementbyid getelementsbytagname getuigenissen gewelddadige insertbefore jong jurist location oplegt opmerkelijk rijnmond src thuishoren tweets var veroordeling verslag vrijspraak watchers widgets zitting

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.
Feyenoord E-zine

Meer dan 25.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane ado arnesen bane bannis bijlow bozenik danall diemers fer geertruida gernot hanegem haps jahanbakhsh kokcu kuip lask linssen oostenrijk oostenrijker ramesoe schinkels slot sporar stefan trauner vente willykment zirkzee