Transparent
Inloggen
Sluiten

Trojka presenteert keuze voor vernieuwbouw

2 april 2014 14:28

De verkenners die onderzoek doen naar een toekomstbestendige huisvesting voor Feyenoord hebben woensdag tijdens een persconferentie in De Kuip in een tussentijds voorlopig advies een voorkeur uitgesproken voor een vernieuwbouwvariant van het huidige stadion. Het resultaat dient enerzijds een state-of-the-art stadion op Europees niveau te zijn en anderzijds de kenmerkende stijl van het Rotterdams Icoon De Kuip te behouden. De vernieuwbouwvariant moet plaats bieden aan tenminste 70.000 bezoekers waarvan circa 6.300 business stoelen, 100 units en een verdrievoudiging van de commerciële ruimtes, zodat een fors hogere inkomensstroom kan worden gegarandeerd. De twee partijen die zich het meest kwalificeren voor een vernieuwbouwvariant met dak zijn het consortium Red de Kuip en het consortium FFC.

Vooruitlopend op het definitieve advies inzake de toekomstige huisvesting voor Feyenoord dat eind april 2014 wordt verwacht, heeft het verkennerstrio, Wim van Sluis, Hans Vervat en Jos van der Vegt, een voorlopig advies bekend gemaakt. Het voorlopig advies is getoetst met de opdrachtgever Stichting Feyenoord (vertegenwoordigers van BVO Feyenoord, Stadion Feijenoord N.V., Sportclub Feyenoord en supporters) en overige stakeholders en kan op een breed draagvlak rekenen.

De komende dagen zullen de verkenners de uitkomsten van dit voorlopige advies delen met de Gemeente Rotterdam, zodat het advies een rol kan spelen in het vaststellen van het college programma voor de volgende bestuursperiode van het nieuwe college van B&W.

Alle 13 plannen van de 7 gekwalificeerde partijen (VolkerWessels, FFC, Red de Kuip, KCAP, Erick van Egeraat, Hennes de Ridder, Zwarts en Jansma) zijn de afgelopen weken vergeleken en beoordeeld. Op basis van de beoordeling van de plannen op belangrijke aspecten zoals verwacht draagvlak, maatschappelijke en politieke haalbaarheid en bouw- en kwaliteitsaspecten gaat de voorkeur van de verkenners uit naar een vernieuwbouwvariant van het huidige stadion. Het resultaat dient enerzijds een state-of-the-art stadion op Europees niveau te zijn en anderzijds dient het de kenmerkende stijl van het Rotterdams Icoon De Kuip te behouden. De vernieuwbouwvariant dient plaats te hebben voor tenminste 70.000 bezoekers waarvan circa 6.300 business stoelen,100 units en een verdrievoudiging van de commerciële ruimte zodat een fors hogere inkomensstroom kan worden gegarandeerd.

Op basis van de onderstaande argumenten gaat de voorkeur van de verkenners uit naar een vernieuwbouwvariant van het huidige stadion:
• Stichtingskosten van circa € 200 miljoen waardoor grootste kans op financiële haalbaarheid.
• De hoogst haalbare exploitatie baten tegen acceptabele financiële risico’s.
• Behoud van sfeer en emotie.
• De mogelijkheid om tijdens de vernieuwbouw stapsgewijs de exploitatie van het stadion te verbeteren.
• Minder overlast voor de BVO Feyenoord dan bij volledige nieuwbouw op huidige locatie.
• Meest duurzame oplossing door hergebruik.
De twee partijen die zich het meest kwalificeren voor een vernieuwbouwvariant met dak zijn het consortium Red de Kuip en het consortium FFC.

Volgende fase:
De komende weken zullen de verkenners met de twee overgebleven partijen op de plannen een verdiepingsslag gaan maken op met name het ontwerp, de bouw (kosten en proces), financiering en exploitatie. In dezelfde periode zullen de verkenners de gesprekken met de stakeholders alsmede met de politiek gaan intensiveren teneinde een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen voor het beste plan voor een toekomstige huisvesting van Feyenoord. Daarnaast zal overleg met de Gemeente Rotterdam plaats vinden over de investering in aansluitende infrastructuur en de optimale bijdrage van het vernieuwde stadion aan de gebiedsontwikkeling.
Naar verwachting zullen de verkenners eind april 2014 het definitieve advies aangaande de toekomstige huisvesting van Feyenoord overhandigen aan de opdrachtgever Stichting Feyenoord.

Namens de stichting Feyenoord complimenteerde voorzitter Dick van Well de verkenners met de gemaakte vorderingen. ‘Het is glashelder dat er door de verkenners in hoog tempo hard is gewerkt, om te komen tot deze eerste duidelijke schifting. De stichting volgt de verkenners in hun voorlopige keuze en is zeer benieuwd naar het definitieve advies. De komende weken zal moeten blijken welk ontwerp het beste voldoet aan het programma van eisen en zal dus zeker ook nader worden gekeken naar belangrijke vragen zoals: wat levert elke variant Feyenoord onder aan de streep uiteindelijk extra op – wordt Feyenoord ook qua begroting weer een topploeg –, is het plan te financieren en hoe houden we de club en het stadion zowel operationeel als financieel goed en verantwoord draaiende gedurende de tijd van verbouwing? We wensen de verkenners daarbij andermaal alle succes.’
Tags

vernieuwbouwvariant kuip consortium huisvesting circa draagvlak ffc vernieuwbouw art business bvo college dak enerzijds gemeente haalbaarheid inkomensstroom kenmerkende ontwerp opdrachtgever rotterdams stakeholders state stijl trojka units verdrievoudiging aangaande aansluitende acceptabele andermaal bestuursperiode complimenteerde egeraat financieren financiering gebiedsontwikkeling gekwalificeerde gemaakte getoetst glashelder hans hennes hergebruik infrastructuur inzake jansma kcap kwaliteitsaspecten locatie nieuwbouw operationeel optimale overhandigen ridder schifting sluis sportclub stapsgewijs stichtingskosten teneinde toekomstbestendige topploeg vaststellen vegt verbouwing verdiepingsslag verkennerstrio vervat volkerwessels vooruitlopend well zwarts

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.Win met FeyenoordFeyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 30.815 fans gingen je al voor.
Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.Tagcloud

acardipane alireza biden danall democraten dtk geertruida gimenez hancko harris hartman jahanbakhsh kloese lopez nederland nieuwkoop oostenrijk pedersen priske read slot smal sobat socrates stengs trump ueda willykment wingbacks zerrouki