Transparent
Inloggen
Sluiten

Zes wedstrijden in De Kuip dit seizoen met doellijnbewaking

17 september 2013 18:30 - KNVB.nl

Bij het duel FC Utrecht - Roda JC op zaterdag 28 september aanstaande trapt de KNVB af met doellijnbewaking in de Nederlandse betaald voetbalcompetitie. Voor het eerst in de geschiedenis zal een Nederlandse competitiewedstrijd met behulp van technologische hulpmiddelen geleid worden.

Rekening houdende met de aanschaf-, installatie- en transferkosten, betekent dit dat het HawkEye-systeem jaarlijks maximaal drie keer verplaatst kan worden. In de algemene vergadering is vastgesteld dat doellijntechnologie in ieder geval bij de KNVB bekerfinale (Stadion Feijenoord) en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (Amsterdam ArenA) wordt ingezet. De keuze voor Stadion Galgenwaard als derde stadion in het eerste jaar is voor de werkgroep van de KNVB waarin ook de clubs, trainers en arbitrage vertegenwoordigd zijn, een logische.

Tijdens het voortraject is in Utrecht door HawkEye een zogeheten stadioncontrole uitgevoerd. Daarnaast adviseert HawkEye om het systeem tijdens de testperiode, naast Stadion Feijenoord en de Amsterdam ArenA, ook in een middelgroot stadion toe te passen. Tot slot wordt de opnamebus van het HawkEye-systeem tijdens de uitwedstrijden van FC Utrecht bij andere competitiewedstrijden ingezet om de mogelijkheden van een videoreferee nader te onderzoeken. Een centrale locatie als standplaats voor het systeem, is in deze context dan ook wenselijk.

In Stadion Galgenwaard zullen vanaf 28 september de eerstvolgende tien thuiswedstrijden van FC Utrecht ondersteund worden met doellijntechnologie. Tussen 2 maart 2014 en 27 april 2014 zal bij zes wedstrijden in Stadion Feijenoord (inclusief de KNVB bekerfinale) gebruik worden gemaakt van het HawkEye systeem. Daarna volgt de tweede transfer van Rotterdam naar Amsterdam, zodat de Amsterdam ArenA vanaf 3 mei 2014 het podium vormt voor deze technologische inzet. In het geval het systeem daadwerkelijk tijdens een duel uitsluitsel moet geven, is de bijbehorende animatie voor de kijkers thuis zichtbaar.

Meer op KNVB.nl




Tags

hawkeye knvb utrecht arena doellijnbewaking bekerfinale doellijntechnologie galgenwaard kuip technologische aanschaf animatie arbitrage context houdende hulpmiddelen installatie locatie middelgroot opnamebus roda slot stadioncontrole standplaats testperiode transferkosten uitgevoerd videoreferee voetbalcompetitie voortraject werkgroep

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.342 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aanvoer acardipane administratieve blind danall eredivisie gaal geloofwaardigheid gemeente gimenez gravenberch hancko herik jorien kloese knvb kompas kroes kuip madrid middenveldert milambo praag renovatie rvc slot ueda willykment woerts yoda