Deelgemeente Noord laat stemmen voor nieuw 'Muurtje van Moulijn'
18 juni 2013 18:50
Deelgemeente Noord geeft Rotterdammers inspraak in de ontwikkeling van het nieuw te plaatsen 'Muurtje van Moulijn'.
Er komt een nieuw ‘Muurtje van Moulijn’ in de Bloklandstraat in het Oude Noorden waar Coen Moulijn opgroeide en leerde voetballen. Het huizenblok dat dwars op deze straat staat, wordt gesloopt om plaats te maken voor een doorgaande fiets- en wandelroute naar het Zwaanshals. Daardoor verdwijnt ook het bestaande kunstwerk ‘Muurtje van Moulijn’. De Bloklandstraat zonder eerbetoon aan Coen Moulijn is ondenkbaar. Er komt een nieuw ‘muurtje’ tegen de doorgebroken gevel omgeven door foto’s van de bekende voetballer. Rotterdammers kunnen stemmen over hoe het kunstwerk eruit komt te zien.
Coen Moulijn is geboren en getogen in de Bloklandstraat op nummer 14. Hij leerde er tegen een muurtje voetballen. In de volksmond kreeg het de bijnaam ‘Muurtje van Moulijn’. Dat muurtje verdween in 1990. Het verkeerde in zo’n slechte staat dat het werd afgebroken. In 1990 plaatste Hans Citroen een vervangend ‘muurtje’ op dezelfde plek. Een hommage aan Moulijn. Maar dat gaat nu ook verdwijnen vanwege de sloop in de Bloklandstraat.
Kunstenaar Hans Citroen heeft twee ontwerpvarianten voor het nieuwe ‘muurtje’ gemaakt. Rotterdammers beslissen welke variant hun voorkeur heeft en welke foto’s erop komen. Stemmen kan op www.muurtjevanmoulijn.nl van 19 juni tot 11 juli 2013. Het nieuwe ‘muurtje’ komt tegen de noordelijke gevel in de doorbraak tussen de Bloklandstraat en het Zwaanshals. Hans Citroen is blij met de opdracht om een nieuw ‘muurtje van Moulijn’ te maken: “Ik heb het huidige kunstwerk gemaakt, maar krijg nu de kans om het te doen zoals ik het eigenlijk wilde. Er komt nu een muurtje met oude stenen, iets wat ik bij het huidige muurtje ook wilde, maar helaas niet is gelukt.” Citroen bouwt het nieuwe kunstwerk op met stenen die vrijkomen bij de sloop van woningen in de doorbraak. Deze stenen komen overeen met de stenen in het oorspronkelijke ‘Muurtje van Moulijn’. Hij krijgt bij het veilig stellen en schoonmaken van de stenen hulp van jongeren uit de wijk en kunstenaar Chris Ripken. Het portret van Moulijn op het huidige ‘muurtje’ wordt gedoneerd aan het Feyenoordmuseum.