Transparent
Inloggen
Sluiten

Nieuwe stadion moet meest duurzame van Europa worden, kosten 313 miljoen euro

3 april 2013 11:35 - RTV Rijnmond

Eric Gudde en Jan van Merwijk hebben woensdagochtend de plannen over een nieuwe Kuip gepresenteerd aan de gemeenteraad van Rotterdam. Het nieuwe stadion voor Feyenoord gaat 313 miljoen euro kosten. Ook moet het het meest duurzame stadion van Europa worden.

Feyenoord-directeur Eric Gudde benadrukte aan het begin van zijn presentatie dat er nog geen ontwerp is voor het nieuwe stadion. Dit zal pas gebeuren nadat er een besluit is genomen over de exacte locatie. Het stadion krijgt een schuifdak en er is plek voor 63.000 toeschouwers. Ook komen er 90 business-units en ruim 6000 business-seats.

Interlands
Om het stadion financiëel haalbaar te maken, wordt het stadion ook uitgebreid voor commerciële en maatschappelijke activiteiten. Per jaar worden er 28 wedstrijden ingepland, van Feyenoord, Oranje en een bekerfinale. Volgens stadiondirecteur Jan van Merwijk heeft de KNVB de belofte gedaan dat de helft van de interlands in de toekomst in het eventuele nieuwe stadion van Feyenoord wordt afgewerkt. Van Merwijk voelt zich gesteund door de KNVB, ook omdat zij het contract voor de bekerfinale steeds met vijf jaar wil verlengen.

Duurzaamheid
Gudde hamerde in zijn presentatie vooral op het begrip 'duurzaamheid'. Energie zal verkregen worden via zonnepanelen, toiletten worden doorgespoeld met regenwater en het publiek zal minder met de auto naar het nieuwe stadion moeten komen. Onder het stadion zal een parkeergarage komen voor 1500 auto, maar het streven is dat uiteindelijk 30 procent van de bezoekers met het openbaar vervoer of de fiets naar Feyenoord zal komen.

Eerder op de ochtend gaf wethouder Antoinette Laan aan de commissie Fysieke Infrastructuur en Buitenruimte de toezegging dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar alle varianten van de stadionplannen. Feyenoord vraagt de gemeente om 165 miljoen euro opzij te leggen. Dat zou gaan om een lening van 110 miljoen euro en een garantstelling van 55 miljoen euro.

Gisteren bleek uit een enquete van RTV Rijnmond en EenVandaag dat een ruime meerderheid van de bewoners van onze regio voorstander is van renovatie van het huidige stadion.

Vanmiddag om 14 uur geven Gudde en Van Marwijk een persconferentie in de Kuip om hun plannen toe te lichten aan de media.

Meer op RTV Rijnmond
Tags

gudde merwijk bekerfinale business duurzaamheid knvb kuip antoinette belofte benadrukte bewoners buitenruimte doorgespoeld eenvandaag enquete fiets garantstelling gemeente infrastructuur ingepland laan lening locatie marwijk ontwerp openbaar oranje parkeergarage regenwater renovatie rijnmond schuifdak seats stadiondirecteur stadionplannen toeschouwers toezegging toiletten units varianten verkregen vervoer voorstander zonnepanelen

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.
Feyenoord E-zine

Meer dan 25.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane advocaat aeb afschieten arnesen bozenik conteh diemers dynamiek eredivisie erkennen fer geertruida haps heerenveen irak joey joh kuijt linssen malacia ramesoe rijnmond slot til toornstra trauner vakkiek veerman willykment