Transparent
Inloggen
Sluiten

'Situatie in vakken S, X, Z4 en W1 en de Legioenzaal bedreigend voor de stewardorganisatie en de politie'

22 juli 2012 12:19 - RTL Nieuws

RTL Nieuws kwam gisteren met de rapporten van het auditteam Voetbal en Veiligheid van de Nederlandse BVO's. De rapporten zijn overigens een jaar geleden opgesteld! Het rapport was stevig over de situatie bij Feyenoord. Zo stelt het dat de situatie in bepaalde vakken “zonder meer bedreigend is voor de stewardorganisatie” en dat “de politie en de stewards niet worden getolereerd in de Legioenzaal”.

Het auditteam stelt dat Feyenoord de keuze zal moeten maken echt te investeren in de relatie met de fans op de vakken S, X, Z4 en W1 of een andere doelgroep te gaan aantrekken.

De conclusies van het auditteam:

De samenwerking tussen de gemeente, BVO, politie en OM is goed. Er zijn meerdere structurele overlegvormen en daarnaast zijn er korte onderlinge lijnen. De betrokken partijen kennen individueel en in onderlinge samenwerking een hoge mate van professionaliteit.

Feyenoord kent een grote en trouwe aanhang. Hoewel Feyenoord een familieclub is kent de club ook een zeer explosieve harde kern. Dit maakt dat de huidige gesprekken over normalisatie ook in dat perspectief moeten worden bezien. Grosso modo kan worden gesteld dat 80 procent van de stadionpopulatie toe is aan normalisatie ofwel het terugbrengen van beperkende maatregelen.
Echter, voor de gele sector en in het bijzonder de vakken S, X, Z4 en W1 geldt dat er eerst een beheersbare situatie moet ontstaan. Het publiek in deze vakken zal een fundamentele gedragsverandering moeten tonen, voordat hun wensen worden ingewilligd.

De club zal moeten investeren in het opbouwen van een goede langetermijnrelatie met de supporters. Daarbij zal Feyenoord de afweging moeten maken of de club wil investeren in het verbeteren van de relatie met het publiek op de vakken S, X, Z4 en W1 of dat Feyenoord zich wil richten op het aantrekken van een fundamenteel ander publiek.

De situatie in de vakken S, X, Z4 en W1 en de Legioenzaal is zonder meer bedreigend voor de stewardorganisatie en de politie. Daarnaast is de situatie ook ronduit onveilig uit het oogpunt van ontvluchting bij calamiteiten.

Op basis van de audit is een aantal aandachtpunten te benoemen, te weten:
- De samenwerking op operationeel niveau (flexteams) is op een goede wijze vormgegeven. De club dient te investeren in het organiseren van personele stabiliteit.
- De club dient hoge prioriteit te geven aan het herstellen van de relatie met de aanhang.
- In een deel van het stadion moet toegewerkt worden naar een beheersbare situatie. Belonen van supporters is hier niet aan de orde. De beloning moet eerst verdient worden.
- De club, gemeente, politie en OM dienen in gezamenlijkheid na te denken over een strategie voor het terugdringen van de personele inzet rond wedstrijden. Maatregelen om dit te bewerkstelligen kunnen in beginsel juist een hogere personele inzet vergen.

Bekijk het gehele rapport over Feyenoord: rapport (pdf)
Onderzoek RTL Nieuws en rapporten van andere clubs, die er een stuk minder goed vanaf kwamen.

Meer op RTL Nieuws




Tags

vakken legioenzaal stewardorganisatie auditteam rapport rapporten aanhang beheersbare bvo gemeente normalisatie aandachtpunten audit beginsel calamiteiten doelgroep familieclub flexteams fundamenteel fundamentele gedragsverandering getolereerd gezamenlijkheid grosso ingewilligd kern langetermijnrelatie modo ofwel ontvluchting onveilig oogpunt opbouwen operationeel overlegvormen professionaliteit stadionpopulatie terugbrengen toegewerkt trouwe vergen vormgegeven

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.350 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

aanvoer acardipane administratieve blind danall gaal geloofwaardigheid gemeente gravenberch hancko herik jorien kloese knvb kompas kroes kuip madrid middenveldert milambo praag renovatie rvc slot sobat ueda willykment woerts woningbouw yoda