Feyenoord terechte winnaar na strafschoppen en gaat naar halve finale

21 maart 2002 20:03

Verslaggever: RvN

Feyenoord heeft vanavond de halve finale van de UEFA Cup bereikt. Na het strafschoppen won het in de Kuip van PSV. Opnieuw eindigde de wedstrijd na 90 minuten in 1-1. Mark van Bommel zette PSV een kwartier voor tijd op voorsprong. PSV miste vervolgens kans op kans en zag Van Hooijdonk ver in blessuretijd via een kopbal langszij komen. In de verlenging kreeg Mark van Bommel al snel rood waardoor Feyenoord met een man meer kwam te staan. Tot scoren kwam Feyenoord niet, maar het herstelde wel het enorme veldoverwicht dat het bijna twee wedstrijden lang had gehad tegen PSV. Vervolgens kwam het tot penalties waarin Feyenoord aan het langste eind trok.

Lange tijd leek de wedstrijd aan te stevenen op een 0-0 gelijkspel en daarmee kwalificatie voor de Rotterdammers. Feyenoord zette PSV vast en lieten ze nooit aan hun eigen spel toekomen. De Rotterdammers wonnen met Ono en Bosvelt de slag op het middenveld. Net als in Eindhoven was Feyenoord weer veel beter, maar kon nauwelijks kansen creeren.

Mark van Bommel brak een kwartier voor tijd de wedstrijd helemaal open. Hij kwam vrij en lobde de bal over Zoetebier in de rechterbovenhoek. Feyenoord was down en PSV liep vervolgens over de Rotterdammers heen. het creeerde plotseling open kans op kans, maar de Eindhovenaren weigerden het af te maken.

Het mirakel kwam 3 minuten in blessuretijd toen Pierre van Hooijdonk het onverwachte deed door een voorzet van rechts hoog boven de verdedigers in de verre hoek van Waterreus in te koppen. Daardoor kwam het alsnog tot een verlenging voor Feyenoord.

De omslag kwam al snel toen Mark van Bommel zijn tweede gele kaart kreeg en met rood van het veld moest. Feyenoord herstelde het overwicht en het was wachten tot de bal goed viel. Zover kwam het niet voor de Rotterdammers, waardoor het tot penalties kwam.

In die penaltieserie zou Gakhokidze de derde penaltie missen. Die voorsprong gaf Feyenoord niet meer weg. Bij de Rotterdammers werd geen penaltry gemist.

De Kuip ontplofte na de laatste penalty van niemand anders dan Pierre van Hooijdonk zelf. Eindelijk zit Feyenoord weer eens in de halve finale van de UEFA Cup. En dat dat dan tegen PSV gebeurt is alleen maar extra mooi te noemen.