Transparent
Inloggen
Sluiten

Vanavond Andere Tijden Sport: Feyenoord & Fortuyn

26 juli 2009 13:20

Verslaggever: K

Na bijna dertig jaar stond Feyenoord weer eens in de finale van een Europacup. Op 8 mei 2002 zou de UEFA-beker gewonnen kunnen worden. En nog wel in de eigen Kuip, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund. Toen werd Pim Fortuyn vermoord. De hoop van Rotterdam. De stad was in de war. De Feyenoord-spelers hielden zich niet meer met voetbal bezig. Supporters rouwden. Zou de UEFA-cupfinale wel doorgaan?

In Andere Tijden Sport een reconstructie van drie knotsgekke, dramatische dagen. Vanaf het moment dat Pim Fortuyn op de ochtend voor zijn dood de Kuip bezoekt tot en met de nachtelijke rellen na de finale. Oud-coach Bert van Marwijk en oud-Feyenoord-spelers Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt vertellen wat het effect op de ploeg was na het nieuws van de moord. Voormalig burgemeester Ivo Opstelten gunt ons een blik achter de schermen. Ook Feyenoord-fan Koos de Bie en oud-chauffeur van Fortuyn, Hans Smolders komen aan het woord.

Opmerkelijk is de weigering van de UEFA om met rouwbanden te spelen en een minuut stilte te houden. Arjen Littooij voormalig teamhoofd openbare orde en veiligheid van de gemeente Rotterdam vertelt in Feyenoord en Fortuyn dat “men dat niet wilde voor een figuur die met Le Pen en Haider was te vergelijken.” Na veel druk van de gemeente Rotterdam en van Feyenoord, ging de UEFA toch overstag.
De minuut stilte mislukte overigens volledig. De Duitse fans hadden geen idee wat er aan de hand was en begonnen na een seconde of vijftien te joelen en te schreeuwen. De scheidsrechter hield het snel voor gezien en pas daarna gaf de stadionspeaker aan waarom de minuut stilte moest worden gehouden.

Presentatie: Tom Egbers.
Uitzending zondag 26 juli 2009 22.05 Nederland 1.
Deze uitzending wordt herhaald op zaterdag 1 augustus, 17.20 uur op Nederland 1.

Inmiddels zijn er diverse filmpjes over het programma online te vinden:







Tags

fortuyn uefa stilte gemeente kuip nederland uitzending arjen bezoekt bie bosvelt chauffeur cupfinale dood dortmund egbers europacup filmpjes haider hans herhaald hooijdonk ivo joelen knotsgekke littooij marwijk moord nachtelijke opmerkelijk opstelten overstag pen rellen rouwbanden rouwden schermen smolders stadionspeaker teamhoofd tom vermoord weigering

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.



Win met Feyenoord



Feyenoord E-zine

Meld je aan en ontvang elke week een vers Feyenoord E-zine in je mailbox met al het nieuws en achtergronden. Maar liefst 29.416 fans gingen je al voor.




Laatste nieuws


 
Stel hier in welk nieuws jij belangrijk vindt.



Tagcloud

acardipane again also arne arneslot because bosz championship hancko kloese kraaij liverpool middenveldert milambo nederland oosting poor reds schreuder slot soap there think trend what will willykment year yoda zerrouki