Transparent
Inloggen
Sluiten

Plannen voor nieuwe opzet Eredivisie

3 oktober 2007 21:28

Het Eindhovens Dagblad bericht over de plannen van PSV voor een nieuwe opzet van de Eredivisie. De Eindhovense club, die altijd tegenstander is geweest van het huidige play-off systeem legde de plannen voor aan de KNVB en de Eredivisie CV. Onduidelijk is hoe Feyenoord erover denkt.

De plannen behelzen het kleiner maken van de eredivisie van 18 naar 16 clubs. Die spelen vervolgens dertig wedstrijden tegen elkaar, waarna de competitie in twee?n wordt gesplitst. De bovenste acht clubs spelen om ??n Champions League ticket en de UEFA Cup plaatsen. De onderste acht spelen in een verliezerspoule om degradatie te voorkomen. Alle clubs spelen zo nog 7 wedstrijden.

Volgens PSV-directeur Reker zorgt de nieuwe opzet voor meer inkomsten, omdat de topclubs meer topwedstrijden spelen. Bovendien is elke club verzekerd van 18 of 19 thuiswedstrijden per seizoen, waardoor de seizoenskaarten iets duurder kunnen worden en televisierechten meer op zullen brengen.

De plannen zijn voorts bedoeld om het probleem op te lossen dat UEFA-voorzitter Michel Platini het Champions League toernooi wil wijzigen, waardoor Nederland waarschijnlijk de Champions League voorrondeplek zal verliezen. De plannen van Platini zijn overigens nog niet definitief.

Platini wil verder de beker belangrijker maken, door die ook in de Champions League te laten instromen na enkele voorrondes. "Het nationale bekertoernooi moet daarom ook in Nederland de apotheose van het seizoen worden", aldus Reker. Daartoe wil hij de Eredivisieclubs wel later laten instromen in het bekertoernooi.

Tot slot wil PSV de eerste divisie opsplitsen in twee regio's van 16 clubs. Dat zou betekenen dat er in Nederland 10 nieuwe profclubs bij zouden moeten komen. Dat zouden de beste amateurclubs en tweede elftallen van BVO's kunnen zijn. Op die manier zou het jeugd- en amateurvoetbal een impuls moeten krijgen.

De komende tijd moet duidelijk worden hoe Feyenoord, de andere clubs en instanties over de plannen denken. De ECV reageerde inmiddels voorzichtig positief. PSV zou in 2008/2009 drie clubs uit de Eredivisie willen laten degraderen, om in 2009/2010 in de nieuwe opzet door te kunnen.

Meer op
Tags

eredivisie nederland platini reker uefa amateurvoetbal apotheose bvo degradatie ecv gesplitst knvb michel slot televisierechten verliezerspoule voorrondeplek

Wat vind jij van dit nieuws?

Om te reageren moet je eerst inloggen. Klik op de link rechtsboven.Feyenoord E-zine

Meer dan 25.000 fans zijn lid van onze nieuwsbrief. Meld je ook aan!
Laatste nieuws
Tagcloud

acardipane afrika afrondende arne berghuis boer bozenik feyenoordtm frankrijk geertruida hall hanegem hansen haps holmgren kokcu marcus marwijk mischien molde nederland oranje pedersen ramesoe senesi slot slowakije vasquez ven willykment