Transparent
Inloggen
Sluiten

Feyenoord Forum » Algemeen Feyenoord Forum » Marino Pusic

Deze normale topic is open en bestaat uit 4 pagina's: 1 2 3 4

Mooi hoe hij bezig is met die gasten echt een verlengstuk vd trainer.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Voetbaltrainer Marino Pusic is een positivo: ‘Voor mij is het glas altíjd halfvol’
HET GESPREK Wat morgen brengt, weet Marino Pusic (50) niet. Het voetbal leidde de Arnhemmer naar Rotterdam, waar hij nu assistent-trainer van Feyenoord is. En hij weet waar hij vandaan komt: Mostar, de stad in Bosnië die hij achter zich liet vanwege de oorlog.
Henny Haggeman 10-10-21, 11:48
Marino Pusic leeft in het hier en nu. Op het terras van grand café Dudok in zijn woonplaats Arnhem bestelt de assistent-trainer van Feyenoord, een dag na het verlies tegen Vitesse, een taartje. De wedstrijd heeft hij al gerelativeerd. ,,Het gaat om dít moment”, zegt Pusic. ,,Dat we hier op dit terras zitten. Dat ik geniet van dit taartje. En dat we dit gesprek hebben.”

Pusic groeide op in Mostar in voormalig Joegoslavië, tegenwoordig Bosnië en Herzegovina. Vanwege de oorlog vluchtte hij begin jaren 90 naar de Achterhoek waar hij toevallig in 1989, na gescout te zijn door PSV, kort bij De Graafschap was beland. Daarna werd hij snel in eigen land opgepikt door grootmacht Rode Ster Belgrado dat hem bij Velez Mostar stalde. Maar net op het moment dat zijn voetbalcarrière als basisspeler bij de club in zijn geboortestad op stoom kwam, brak de oorlog uit.

U hebt gespeeld bij grote clubs als Rode Ster, Velez Mostar en FC Köln, maar uw grootste succes - landelijke bekerwinst bij de amateurs in 1997 - haalde u bij de amateurs van Babberich. Heeft de oorlog invloed gehad op uw voetbalcarrière?
,,Ik heb lang gedacht van niet. Maar nu ik ouder word, denk ik van wel. Ik had een basisplaats bij Velez Mostar en was jeugdinternational, toen de oorlog uitbrak. Met mijn vrouw Dijana en mijn broertje vluchtte ik het land uit. Ik dacht snel terug te keren naar Mostar. Maar dat gebeurde niet. Toen moest ik opnieuw beginnen en aan alles wennen. De taal, de cultuur, de mensen, het leven. Ik word nu herinnerd als een goede voetballer van Babberich. En ja, ik was een voetballer die de bal wel eens naar iemand van de goede kleur schoot.”

Tot ziens, zei ik, maar ik heb haar nooit terugge­zien. Het was het eind van mijn jeugd, het begin van de volwassen­heid

Marino Pusic
Hoe dichtbij kwam de oorlog voor u?
,,De achteraf laatste vooroorlogse wedstrijd zouden we met Velez Mostar spelen in een stad bij de Hongaarse grens. Sarajevo werd al beschoten, mensen werden vermoord. Er brak iets in mij. Ik kon niet meer voetballen, wilde niet meer. Het was onverantwoord nog te reizen. Sommige ploeggenoten maakten dezelfde keuze. Anderen zijn nog wel afgereisd. Maar ik heb de laatste wedstrijd niet meer gespeeld.”

Wat deed u besluiten weg te gaan?
,,Ik reed op een avond met een vriend (een ploeggenoot) door de stad en kwam tot twee keer toe langs vuurgevechten. De volgende ochtend was het doodstil in Mostar. We zouden trainen in het stadion, maar het was niet veilig meer. Ik heb de materiaalvrouw gevraagd mijn spullen te verzamelen. Tot ziens, zei ik, maar ik heb haar nooit teruggezien. Het was het eind van mijn jeugd, het begin van de volwassenheid.”

In plaats van topvoetballer werd u in de Achterhoek groepsleider in Harreveld, de zwaarste jeugdinrichting van het land.
,,Eerst als groepsleider, later als leidinggevende. Zeventien jaar lang. Ik ben daar trots op. Heb er veel geleerd. Harreveld is een deel van mijn leven dat ik koester. Niet ieder jong mens groeit op in een goede thuissituatie. Ik zag er ernstige gedragsproblematiek. Als voetbaltrainer heb ik er voordeel mee. Ik zie snel hoe mensen in elkaar steken. Op Harreveld is er groepsdynamiek en probeer je jongeren te helpen. In een voetbalteam wil je spelers laten excelleren, maar kijk ik ook naar andere gaven. Ik heb Robin Gosens (Duits international, HH) onder me gehad bij Vitesse en die haalde de wereldtop. Maar pas kwam ik een jongen tegen die geen voetballer maar tandarts is geworden. Die had ik voorgehouden zich niet alleen op voetbal te richten. Dat is net zo waardevol.”


Is de voetballer Pusic tevreden over zichzelf?
,,Ik had twee dromen. Als jochie groeide ik op straat op en wilde voetballen voor het eerste team van de plaatselijke trots: Velez Mostar. Dat is gelukt. Mijn tweede droom was voetballen voor het nationale elftal. Ook dat is gelukt. Als jeugdinternational voor Joegoslavië en als international voor Bosnië-Herzegovina. Wanneer ben je een succesvol voetballer? Als je veel geld verdient? Jaren international bent? Dan ben ik niet succesvol geweest. Maar ik heb het op mijn manier gedaan, heb van elke seconde genoten en elke keus heeft mij verrijkt.”

En de trainer? Bij FC Twente werd u als hoofdtrainer kampioen van de eerste divisie en werd u door uw collega’s als trainer van het jaar verkozen. Toch moest u weg. Waarom?
,,Op sommige dingen heb je geen invloed. Ik heb ervan geleerd dat succes én kwaliteit niet altijd bepalend zijn. Dat andere dingen een rol spelen. Hoe groot het succes ook zou zijn geweest, ik wist dat ik weg moest. Ik ben dankbaar dat ik het heb meegemaakt. Ik kijk terug op een ervaringsrijke en succesvolle tijd.”

Arne Slot moest weg bij AZ toen hij voor Feyenoord koos en ook u werd ontslagen nadat u besloot hem te volgen. Hoe voelde dat?
,,Ik ben graag vrij om mijn eigen keus te maken. Laat me niet door angst leiden, door het verliezen van een baan. Dat maakt me geestelijk onafhankelijk. Ik volg altijd mijn eerste gedachte, mijn intuïtie. Dat is geen nattevingerwerk. Intuïtie is gestoeld op diepgewortelde ervaringen waarop ik mijn keuzes maak. Nu zit ik met Arne Slot bij Feyenoord. Ik werk al drie jaar prettig én succesvol met hem. Dat zegt genoeg: ik heb het erg naar mijn zin bij Feyenoord.”

Marino Pusic (links) bij Feyenoord als assistent van hoofdtrainer Arne Slot (rechts).

Ook om andere redenen waren het zware jaren. Uw vrouw was ziek. Hoe is het met haar?
,,Gelukkig weer goed. Ze is twee jaar ziek geweest. Gezondheid is het belangrijkste. Dat vond ik altijd zo’n cliché. Maar het is zo. Haar ziekte was een onprettige ervaring, maar wel met een goede afloop. Het relativeert alles. Geeft mij ook rust. Ik raak al niet snel in de stress, maar deze periode heeft me nog sterker gemaakt. Ik ben positief. Voor Marino Pusic is het glas altíjd halfvol.”

Keert u terug als hoofdtrainer?
,,Wat morgen brengt, weet ik niet. Ik heb genoeg aanbiedingen gehad om hoofdtrainer te worden, maar een club moet bij me passen. Ik ben buitengewoon ambitieus. Maar nu ben ik assistent-trainer van Feyenoord en daarvoor geef ik alles.”
http://www.google.com%2Flink' target='_blank'>https://www.gelderlander.nl/arnhem/voetbaltrainer-marino-pusic-is-een-positivo-voor-mij-is-het-glas-altijd-halfvol~a893de74/?referrer=https%3A%2F%2Fhttp://www.google.com%2Flink

 

+1/-0

Als Slot wordt weggekocht over een paar jaar, heb je met Pusic wel een opvolger in huis heeft het goed gedaan als hoofdtrainer bij Twente.

 

+1/-0

voorlopig Slot nog een jaartje verlengen

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

willem van Hanegem schreef op 28 december 2021 om 16:10:

voorlopig Slot nog een jaartje verlengen


Een jaartje verlengen?

 

+1/-0

Ja Arnesen en Slot zsm verlengen, met Frank zou op dit moment gepraat worden dacht ik.

 

+1/-0

Ik snap niet waarom er al niet met Slot gesproken is en met Arnesen daar zijn ze dan mee bezig las is hier boven maar dat is toch ook hoog tijd.
Je heb nu een stel goede mensen die wil je toch behouden.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

willem van Hanegem schreef op 28 december 2021 om 16:10:

voorlopig Slot nog een jaartje verlengen


Ik wil zeggen, waarom een jaartje. Leg hem vast voor een 5 tot 10 jaar, want hij heeft bewezen dat hij voetbalgogme heeft, spelers wilt hebben die in zijn stijl of setting passen. Hij wil ook niet weg uit Rotterdam, dus waarom dan niet langer contracteren.

 

+2/-0

Het scheelt dat Slot nog jong is pas 43, het is niet zo dat hij nu al staat tespringen om al naar het buitenland tegaan wil hij echt iets neerzetten, moet hij minstens drie/vier jaar bij Feyenoord blijven. Veel mensen zijn ook gekomen op zijn voorspraak dus die gaat voorlopig echt niet weg.

Dit bericht is gewijzigd op 30 december 2021, 14:35:21.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

danall schreef op 30 december 2021 om 02:42:

open/sluit de onderstaande quote:

willem van Hanegem schreef op 28 december 2021 om 16:10:

voorlopig Slot nog een jaartje verlengen


Ik wil zeggen, waarom een jaartje. Leg hem vast voor een 5 tot 10 jaar, want hij heeft bewezen dat hij voetbalgogme heeft, spelers wilt hebben die in zijn stijl of setting passen. Hij wil ook niet weg uit Rotterdam, dus waarom dan niet langer contracteren.Voor een deel mee eens, ik denk niet dat Slot zijn eigen zolang vast laat leggen maar een contract t/m 2025 zou niet verkeerd zijn.
Feyenoord zal wel meer moeten betalen voor zo'n nieuw contract.

 

+1/-0

Ik hoop echt dat Slot + staf 'n periode van minimaal 5 jaar gaan volmaken omdat je dan echt iets hebt op kunnen bouwen EN daar de vruchten van kan hebben geplukt. Echter kan ik mij nog 'n interview met Slot herinneren, van voor dat hij bij Feyenoord kwam, waarin hij stelde niet langer dan 3 jaar bij 'n club te willen zitten omdat dan meestal na zo'n periode de wisselwerking tussen coach en spelersgroep is uitgewerkt. Wie weet volgt hij het voorbeeld van Ten Hag wel, die ook 5 jaar heeft gebouwd aan zijn ploeg. En dat dan zijn contract tussentijds ook wordt opgewaardeerd lijkt me dan meer dan logisch. Stel dat we onder zijn leiding de halve finale halen van de Conference League dan heeft hij er toch mede voor gezorgd dat spelers aanzienlijk meer waard zijn geworden. Verlenging zou in ieder geval kunnen wijzen op het feit dat er nu eindelijk eens beleid wordt gevoerd bij Feyenoord.

 

+1/-0

Wat Arne dus stelt dat na 3 jr de chemie tussen coach en spelers geminimaliseerd is, klopt. Wat Arne nog niet aan voorbij gaat is dat zijn elftal jaarlijks van samenstelling gaat veranderen vanwege de buitenlandse interesse in de spelers, waardoor hij in feite om de 2 jaar met een nieuwe spelersgroep te maken heeft. Als hij het bij Feyenoord naar de zin heeft, financieel gezien gewaardeerd wordt en zijn staf ook dit ervaart dan zal een 10 jarig verblijf een gigantische triomftijd worden. Dat kan, met spelers die hij er graag bij wilt hebben, omdat er onder de supporters miljoenairs bereid zijn dit financieel te klaren.

 

+1/-0

Van Hooijdonk spreekt schande van Pusic: 'Dit is echt een blamage'

Pff moraalridders zoveel was er niet aan de hand Marino is nu eenmaal iemand met temperament.

 

+2/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 08 april 2022 om 11:23:

Van Hooijdonk spreekt schande van Pusic: 'Dit is echt een blamage'

Pff moraalridders zoveel was er niet aan de hand Marino is nu eenmaal iemand met temperament.Temperament is prima, hij had niet in de situatie moeten komen waarin een tegenstander en hij fysiek worden. Wat er ook gebeurd is; een assistent trainer moet in de rust de catacomben in. Bij de arbitrage hadden hij, de Feyenoord spelers en vooral alles van Slavia Praag niets te zoeken vind ik.

Ik begrijp nooit zo goed wat je denk te bereiken door na het rustsignaal nog verhaal te halen.

 

+1/-0

Hij is geen domme man mischien was het impulsief voelde hij zich benadeeld zoals bijna iedereen maar waarschijnlijk wou hij ook het vuurtje opsteken wat aardig gelukt is werd al met al een gedenkwaardige wedstrijd.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

MIddenveldert schreef op 08 april 2022 om 11:29:

open/sluit de onderstaande quote:

Marc Acardipane schreef op 08 april 2022 om 11:23:

Van Hooijdonk spreekt schande van Pusic: 'Dit is echt een blamage'

Pff moraalridders zoveel was er niet aan de hand Marino is nu eenmaal iemand met temperament.Temperament is prima, hij had niet in de situatie moeten komen waarin een tegenstander en hij fysiek worden. Wat er ook gebeurd is; een assistent trainer moet in de rust de catacomben in. Bij de arbitrage hadden hij, de Feyenoord spelers en vooral alles van Slavia Praag niets te zoeken vind ik.

Ik begrijp nooit zo goed wat je denk te bereiken door na het rustsignaal nog verhaal te halen.


Het zal ook te maken hebben met de feiten dat er onterechte beslissingen ten opzichte van een aantal spelsituaties ten nadele van ons werd genomen. Logisch dat je wat wilt vragen, en als je dan door tegenstanders gehinderd wordt, dan kan het uit de hand lopen, ja. Het gaat toch tegen alles in dat Feyenoord telkens weer benadeeld wordt. Ligt het ook aan de stapels boetes die ondertussen de 0,5 miljoen gepasseerd is, dat ze onze supporters liever niet meer in een internationaal toernooi willen zien, of leidt deze scheidsrechter zo zijn wedstrijden?

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

danall schreef op 08 april 2022 om 11:44:

(....)Ik ben er geen voorstander van om te denken in een groter complot wat Feyenoord tegenwerkt, maar het zit dit seizoen echt bizar vaak tegen in beslissende wedstrijden.

Ik denk echter dat je deze waardeloze scheidsrechter teveel kwaliteiten toedicht door te suggereren dat hij expres tegen Feyenoord fluit. Daar kan hij helemaal niet, het is gewoon onkunde.

Eerder is er gewoon sprake van onderschatting bij de UEFA van de Conference League, die leidt tot het aanstellen van de minkukels die we in dit toernooi al voorbij hebben zien komen en bijvoorbeeld ook het ontbreken van een VAR.

In de competitie zit het ook niet mee (understatement), maar dat komt volgens mij ook niet omdat men in Zeist Feyenoord bewust tegenwerkt. De arbitrage in Nederland is gewoon van een bedroevend niveau, en als we daar dan het tweede garnituur achter een beeldscherm zetten met idiote instructies/regels krijg je de gekste dingen. Daar heeft Feyenoord niet alleen last van.


Wat betreft Pusic en de situatie in de rust: ik ben een rugbyfan en in die sport praat er slechts 1 persoon met de scheidsrechter: de aanvoerder. Beslissingen worden geaccepteerd en indien er nav een situatie overleg is tussen de 'ref' en de 'TMO' (VAR) wordt uitgelegd aan de aanvoerder wat de uitkomst is. Scheidsrechter worden gerespecteerd/dwingen dat af, en behandelen spelers met respect.

Al die taferelen rond de scheidsrechter iedere keer hebben niets met voetbal te maken. Als Feyenoord zich enkel op het voetbal had gericht gisteren, hadden ze zichzelf niet gek gemaakt en was er gewonnen.

 

+1/-0

Heel vroeger was dat zo, Middenveldert, dat alleen de aanvoerder met de scheidsrechter in discussie ging. Tegenwoordig zijn door het voorbeeld van de rijkere spelers deze regel afgeschaft. Je ziet dus waar een voorbeeld toe kan leiden. Toch zie ik dit de laatste seizoenen steeds gebeuren, dat er spelmomenten zijn waarin Feyenoord in benadeeld wordt en ik geef toe, dat er ook andere clubs dit ondervinden, maar als je er statistieken op afstuurt, dan valt heel sterk op, dat er een paar clubs zijn die hieraan ontsnappen. Als je weet waar het geld zit, weet je ook welke clubs dat zijn. Ik ben hier fel op tegen, want je verarmt de kwaliteit van je competitie en de top wordt smaller. Het geeft ook aan, dat je spelers voor het nationale elftal steeds minder in kwaliteit worden, waardoor het meedoen aan internationale toernooien een verloren zaak wordt.

 

+1/-0

Overigens was het niet alleen Pusic ook die trainer van Slavia en zelfs de altijd nuchtere Slot liep behoorlijk te schelden en tetieren.
Zegt veel over het belang vd wedstrijd.

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 4 pagina's: 1 2 3 4

Feyenoord Forum » Algemeen Feyenoord Forum » Marino Pusic