Transparent
Inloggen
Sluiten

Feyenoord Forum » Algemeen Feyenoord Forum » Marino Pusic

Deze normale topic is open en bestaat uit 2 pagina's: 1 2

Mooi hoe hij bezig is met die gasten echt een verlengstuk vd trainer.

 

+1/-0

open/sluit de onderstaande quote:

Voetbaltrainer Marino Pusic is een positivo: ‘Voor mij is het glas altíjd halfvol’
HET GESPREK Wat morgen brengt, weet Marino Pusic (50) niet. Het voetbal leidde de Arnhemmer naar Rotterdam, waar hij nu assistent-trainer van Feyenoord is. En hij weet waar hij vandaan komt: Mostar, de stad in Bosnië die hij achter zich liet vanwege de oorlog.
Henny Haggeman 10-10-21, 11:48
Marino Pusic leeft in het hier en nu. Op het terras van grand café Dudok in zijn woonplaats Arnhem bestelt de assistent-trainer van Feyenoord, een dag na het verlies tegen Vitesse, een taartje. De wedstrijd heeft hij al gerelativeerd. ,,Het gaat om dít moment”, zegt Pusic. ,,Dat we hier op dit terras zitten. Dat ik geniet van dit taartje. En dat we dit gesprek hebben.”

Pusic groeide op in Mostar in voormalig Joegoslavië, tegenwoordig Bosnië en Herzegovina. Vanwege de oorlog vluchtte hij begin jaren 90 naar de Achterhoek waar hij toevallig in 1989, na gescout te zijn door PSV, kort bij De Graafschap was beland. Daarna werd hij snel in eigen land opgepikt door grootmacht Rode Ster Belgrado dat hem bij Velez Mostar stalde. Maar net op het moment dat zijn voetbalcarrière als basisspeler bij de club in zijn geboortestad op stoom kwam, brak de oorlog uit.

U hebt gespeeld bij grote clubs als Rode Ster, Velez Mostar en FC Köln, maar uw grootste succes - landelijke bekerwinst bij de amateurs in 1997 - haalde u bij de amateurs van Babberich. Heeft de oorlog invloed gehad op uw voetbalcarrière?
,,Ik heb lang gedacht van niet. Maar nu ik ouder word, denk ik van wel. Ik had een basisplaats bij Velez Mostar en was jeugdinternational, toen de oorlog uitbrak. Met mijn vrouw Dijana en mijn broertje vluchtte ik het land uit. Ik dacht snel terug te keren naar Mostar. Maar dat gebeurde niet. Toen moest ik opnieuw beginnen en aan alles wennen. De taal, de cultuur, de mensen, het leven. Ik word nu herinnerd als een goede voetballer van Babberich. En ja, ik was een voetballer die de bal wel eens naar iemand van de goede kleur schoot.”

Tot ziens, zei ik, maar ik heb haar nooit terugge­zien. Het was het eind van mijn jeugd, het begin van de volwassen­heid

Marino Pusic
Hoe dichtbij kwam de oorlog voor u?
,,De achteraf laatste vooroorlogse wedstrijd zouden we met Velez Mostar spelen in een stad bij de Hongaarse grens. Sarajevo werd al beschoten, mensen werden vermoord. Er brak iets in mij. Ik kon niet meer voetballen, wilde niet meer. Het was onverantwoord nog te reizen. Sommige ploeggenoten maakten dezelfde keuze. Anderen zijn nog wel afgereisd. Maar ik heb de laatste wedstrijd niet meer gespeeld.”

Wat deed u besluiten weg te gaan?
,,Ik reed op een avond met een vriend (een ploeggenoot) door de stad en kwam tot twee keer toe langs vuurgevechten. De volgende ochtend was het doodstil in Mostar. We zouden trainen in het stadion, maar het was niet veilig meer. Ik heb de materiaalvrouw gevraagd mijn spullen te verzamelen. Tot ziens, zei ik, maar ik heb haar nooit teruggezien. Het was het eind van mijn jeugd, het begin van de volwassenheid.”

In plaats van topvoetballer werd u in de Achterhoek groepsleider in Harreveld, de zwaarste jeugdinrichting van het land.
,,Eerst als groepsleider, later als leidinggevende. Zeventien jaar lang. Ik ben daar trots op. Heb er veel geleerd. Harreveld is een deel van mijn leven dat ik koester. Niet ieder jong mens groeit op in een goede thuissituatie. Ik zag er ernstige gedragsproblematiek. Als voetbaltrainer heb ik er voordeel mee. Ik zie snel hoe mensen in elkaar steken. Op Harreveld is er groepsdynamiek en probeer je jongeren te helpen. In een voetbalteam wil je spelers laten excelleren, maar kijk ik ook naar andere gaven. Ik heb Robin Gosens (Duits international, HH) onder me gehad bij Vitesse en die haalde de wereldtop. Maar pas kwam ik een jongen tegen die geen voetballer maar tandarts is geworden. Die had ik voorgehouden zich niet alleen op voetbal te richten. Dat is net zo waardevol.”


Is de voetballer Pusic tevreden over zichzelf?
,,Ik had twee dromen. Als jochie groeide ik op straat op en wilde voetballen voor het eerste team van de plaatselijke trots: Velez Mostar. Dat is gelukt. Mijn tweede droom was voetballen voor het nationale elftal. Ook dat is gelukt. Als jeugdinternational voor Joegoslavië en als international voor Bosnië-Herzegovina. Wanneer ben je een succesvol voetballer? Als je veel geld verdient? Jaren international bent? Dan ben ik niet succesvol geweest. Maar ik heb het op mijn manier gedaan, heb van elke seconde genoten en elke keus heeft mij verrijkt.”

En de trainer? Bij FC Twente werd u als hoofdtrainer kampioen van de eerste divisie en werd u door uw collega’s als trainer van het jaar verkozen. Toch moest u weg. Waarom?
,,Op sommige dingen heb je geen invloed. Ik heb ervan geleerd dat succes én kwaliteit niet altijd bepalend zijn. Dat andere dingen een rol spelen. Hoe groot het succes ook zou zijn geweest, ik wist dat ik weg moest. Ik ben dankbaar dat ik het heb meegemaakt. Ik kijk terug op een ervaringsrijke en succesvolle tijd.”

Arne Slot moest weg bij AZ toen hij voor Feyenoord koos en ook u werd ontslagen nadat u besloot hem te volgen. Hoe voelde dat?
,,Ik ben graag vrij om mijn eigen keus te maken. Laat me niet door angst leiden, door het verliezen van een baan. Dat maakt me geestelijk onafhankelijk. Ik volg altijd mijn eerste gedachte, mijn intuïtie. Dat is geen nattevingerwerk. Intuïtie is gestoeld op diepgewortelde ervaringen waarop ik mijn keuzes maak. Nu zit ik met Arne Slot bij Feyenoord. Ik werk al drie jaar prettig én succesvol met hem. Dat zegt genoeg: ik heb het erg naar mijn zin bij Feyenoord.”

Marino Pusic (links) bij Feyenoord als assistent van hoofdtrainer Arne Slot (rechts).

Ook om andere redenen waren het zware jaren. Uw vrouw was ziek. Hoe is het met haar?
,,Gelukkig weer goed. Ze is twee jaar ziek geweest. Gezondheid is het belangrijkste. Dat vond ik altijd zo’n cliché. Maar het is zo. Haar ziekte was een onprettige ervaring, maar wel met een goede afloop. Het relativeert alles. Geeft mij ook rust. Ik raak al niet snel in de stress, maar deze periode heeft me nog sterker gemaakt. Ik ben positief. Voor Marino Pusic is het glas altíjd halfvol.”

Keert u terug als hoofdtrainer?
,,Wat morgen brengt, weet ik niet. Ik heb genoeg aanbiedingen gehad om hoofdtrainer te worden, maar een club moet bij me passen. Ik ben buitengewoon ambitieus. Maar nu ben ik assistent-trainer van Feyenoord en daarvoor geef ik alles.”
http://www.google.com%2Flink' target='_blank'>https://www.gelderlander.nl/arnhem/voetbaltrainer-marino-pusic-is-een-positivo-voor-mij-is-het-glas-altijd-halfvol~a893de74/?referrer=https%3A%2F%2Fhttp://www.google.com%2Flink

 

+1/-0

Deze normale topic is open en bestaat uit 2 pagina's: 1 2

Feyenoord Forum » Algemeen Feyenoord Forum » Marino Pusic