Transparent
Inloggen
Sluiten

Wedstrijden


Feyenoord boekt na rust ruime overwinning tegen FC Emmen


Tijdstip
9 december 2018
Stadion
De Oude Meerdijk
Gelegenheid
Eredivisie
Televisiezender
Fox Sports 1


Feyenoord boekt na rust ruime overwinning tegen FC Emmen

Feyenoord heeft in de Eredivisie de 5e competitiezege op rij weten te boeken. Tegen FC Emmen werd met 1-4 gewonnen. Na een 0-0 ruststand kwamen in de tweede helft Jan-Arie van der Heijden, Steven Berghuis, Orkun Kökcü en Tonny Vilhena tot scoren. Berghuis miste bij 0-1 nog een strafschop.

Feyenoord heeft in de Eredivisie de 5e competitiezege op rij weten te boeken. Tegen FC Emmen werd met 1-4 gewonnen. Na een 0-0 ruststand kwamen in de tweede helft Jan-Arie van der Heijden, Steven Berghuis, Orkun Kökcü en Tonny Vilhena tot scoren. Berghuis miste bij 0-1 nog een strafschop.

Feyenoord begon niet goed aan het duel. FC Emmen bleef makkelijk overeind en kreeg zelf ook de eerste grote kans van de wedstrijd. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst kwam daarna steeds beter in de wedstrijd en kreeg vervolgens enkele opgelegde kansen om de score te openen. Keer op keer zat doelman Kjeld Scherpen echter in de weg en Jens Toornstra had pech dat hij de paal raakte.

De rust zou worden bereikt met een 0-0 stand. Ongeschonden haalde Feyenoord de rust niet. Vanwege blessures moesten Jeremiah St. Juste en Jens Toornsta in de eerste helft al gewisseld worden. Bart Nieuwkoop viel in als rechtsback, terwijl Orkun Kökcü zijn competitiedebuut voor Feyenoord mocht maken.

Na rust ging Feyenoord direct op zoek naar de openingstreffer en die zou na ruim een uur spelen eindelijk volgen. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Steven Berghuis. Het schot van de aanvaller werd via Jan-Arie van der Heijden van richting veranderd, waardoor doelman Scherpen kansloos was en de voorsprong voor Feyenoord een feit was.

Een paar minuten later kreeg Berghuis de ideale mogelijkheid om de score uit te breiden toen Tonny Vilhena in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. De penalty van de aanvaller werd echter gemist. Niet veel later was het alsnog raak voor Berghuis toen een voorzet van Kökcu voor zijn voeten kwam en hij met een knappe actie de verdediger omspeelde. Met een dito schot zorgde hij daarmee voor de 0-2.

Nog geen minuut later kwam echter de aansluitingstreffer van FC Emmen toen een vrije trap van Anco Jansen door niemand werd aangeraakt en zo in het doel belandde. Waar bij de 0-2 Kökcü de assist verzorgde op Berghuis was dit na 77 minuten spelen precies andersom. Met een mooie actie kapte Berghuis zijn directe tegenstander uit en de debutant kon de pass van Berghuis vervolgens eenvoudig binnen schieten, waardoor de marge weer op twee stond.

De marge zou in de laatste minuut zelfs op drie komen toen Vilhena opnieuw onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. De middenvelder ging nu zelf achter de bal staan en schoot de 1-4 in de linkerhoek. Feyenoord kon op die manier een uitstekende week met overwinningen op PSV en VVV Venlo in stijl afsluiten.


Jordy Clasie: 'Orkun Kökcü was in de tweede helft bij iedere aanval betrokken'

In gesprek met Fox Sports was Jordy Clasie het eens met de opmerking dat Feyenoord de topweek een passend slot had gegeven tegen FC Emmen. "Ja, dat denk ik wel. We wisten dat het een week met een doordeweekse inhaalwedstrijd was. We wilden graag negen punten halen deze week en dat hebben we gedaan", aldus Clasie. "Het had misschien wel meer kunnen zijn, maar we zijn blij met de 1-4 en met de drie punten. Die tegengoal is weer wat minder, maar uiteindelijk win je hier vrij gemakkelijk."

Voor rust had Feyenoord ook al meerdere kansen gehad om de score te openen. "Dat klopt. Maar daarentegen kwamen zij er ook een paar keer gevaarlijk uit in de counter als we slordig balverlies leden. Dat moet beter", zo gaf hij aan. "Dat ging de laatste wedstrijden ook beter met de ruimtes heel compact maken in balverlies. Nu hadden we een aantal fases in de eerste helft waarin we dat niet deden, maar over het algemeen kunnen we tevreden zijn over deze week."

De invalbeurt van Orkun Kökcü maakte Feyenoord ook sterker. "Wij trainen al langere tijd met die jongen en met meerdere talenten. Ik ben heel blij dat hij vandaag de kans heeft gekregen en het gelijk heeft laten zien. Zeker een aanwinst", zei Clasie over de middenvelder. "Orkun is een fantastische voetballer met oog voor de ruimtes. Met hele simpele aannames en met wegdraaien. Je hebt het ook gezien toen hij er in kwam, hij was bij elke aanval betrokken. Hij is een echte nummer tien, een goede techniek. Laten we hopen dat we er nog lang van kunnen genieten."


Giovanni van Bronckhorst: 'We hebben een uitstekende week doorgemaakt'

Giovanni van Bronckhorst was in gesprek met Fox Sports blij met hoe Feyenoord de week heeft afgesloten. "We hebben een uitstekende week doorgemaakt. Uiteindelijk met de winst vandaag. Ik denk verdiend, maar wel moeizaam. We hebben heel veel kansen in de eerste helft laten liggen. Dat hebben we in de tweede helft veel beter gedaan", aldus de trainer van Feyenoord.

Van Bronckhorst ging verder: "Bij 0-2 geven we eigenlijk een goal weg, waardoor je Emmen terug de wedstrijd in helpt en weer hoop geeft. Maar uiteindelijk ben ik blij met hoe we de wedstrijd hebben uitgespeeld en deze wedstrijd verdiend gewonnen hebben."

In de eerste helft vielen Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra geblesseerd uit. "St. Juste had wat last van zijn schouder. Hij viel daar afgelopen donderdag al op en vandaag had hij weer een moment daar mee. We moeten even afwachten hoe dat gaat", zo gaf hij aan. "Jens viel geblesseerd uit met last van zijn hamstring. Natuurlijk weet je in deze periode dat het qua kracht heel veel kost. Zeker in een week met drie wedstrijden. Jens voelde zich heel goed voor de wedstrijd, maar uiteindelijk moesten we hem wel wisselen. Maar de wissels hebben denk ik heel goed uitgepakt."

Van Bronckhorst koos er voor om Orkun Kökcü te laten debuteren in de competitie in plaats van Yassin Ayoub in te laten vallen. "Ayoub was nog onzeker. Hij heeft vrijdag een moment gehad op de training waarbij hij even out ging. Hij heeft gisteren wel meegetraind, maar was nog niet honderd procent", zei hij daarover. "We hebben hem in de warming-up getest of hij helemaal vrij was. Hij gaf ook aan aan de medische staf dat hij nog wat last had bij bepaalde momenten. Daarom de keuze."


[video] Interview | Tonny Vilhena na afloop van FC Emmen - Feyenoord


Orkun Kökcü: 'Dit is een jongensdroom die uitkomt'

Orkun Kökcü was blij dat hij tegen FC Emmen zijn competitiedebuut voor Feyenoord had mogen maken. "Dit is een jongensdroom die uitkomt. Daar ben ik blij mee. Een goal en een assist, mooier kan niet", aldus de middenvelder in gesprek met Fox Sports.

Zelf had hij niet verwacht te mogen spelen tegen FC Emmen. "Eigenlijk niet. Het is aan de trainer wie hij opstelt. Nu was de keuze op mij en dan moet je er staan. Ik denk wel dat ik er stond", zo gaf hij aan. "Renato, Yassin en ik werden naar de zijkant gestuurd om warm te lopen zonder te weten wie er in komt natuurlijk. Na een minuutje roept de trainer mij. Ik keek nog even om, maar hij wees naar mij. Toen was het honderd procent focussen en knallen."

Zenuwachtig was Kökcü niet. "Ik train al zo lang met het eerste mee nu. Als je het al kan bij Feyenoord in het eerste lukt het hier ook wel dacht ik", zei hij daarover. "Het was een goed debuut. Ik kan wel terug kijken op een goed debuut denk ik."


Steven Berghuis over topweek: 'Je hebt jezelf beloond na PSV met deze twee'

In gesprek met Fox Sports gaf Steven Berghuis aan dat het voor Feyenoord een topweek was. "Je hebt jezelf beloond na PSV met deze twee", aldus Berghuis. "Emmen maakte het ons moeilijk. De laatste pass in de eerste helft was steeds net niet goed, waardoor je net niet tot een kans komt. We bleven wel geduldig in balbezit. We speelden elkaar rustig in en draaiden door. Uiteindelijk moet die laatste pass goed zijn en dat begon de tweede helft."

Op het veld had de vleugelaanvaller niet in de gaten hoe vaak hij precies gescoord had. "Ik heb er een gemaakt hoor ik net. Die dikke kuiten van Jan-Arie... Maar dat is geen probleem, ik ben net zo blij", zo gaf hij aan.

Bij 0-1 miste Berghuis nog een strafschop. "Dat hoort er ook bij. Ik heb nog niet eerder een penalty gemist. Ook nog niet heel veel genomen trouwens, dat moet ik er wel bij zeggen. Maar dat hoort er ook bij. Daar moet ik ook mee leren omgaan", zei hij daarover.

Orkun Kökcu mocht tegen FC Emmen zijn debuut maken "Ik ben blij voor die jongen. Hij heeft grote kwaliteiten voor een middenvelder. Brengt de bal makkelijk van middenveld van aanval, een verbindingsspeler", aldus Berghuis. "Daardoor heb je net drie, vier seconden meer tijd om je man op te zoeken. Dat is voor mij, Sam en Dylan enorm belangrijk. Ik ben echt heel blij voor die jongen."


[video] Samenvatting | FC Emmen - Feyenoord 2018-2019


Feyenoord Netwerk Scorebord


Karakteristieken

Uitslag: 1-4 (0-0)

Doelpuntenmakers:

Goal
0-1 Jan-Arie Van der Heijden ('63)
Goal
0-2 Steven Berghuis ('70)
Goal
1-2 Jansen ('71)
Goal
1-3 Orkun Kökcü ('77)
Goal
1-4 Tonny Trindade de Vilhena ('89, penalty)
Scheidsrechter
Van Boekel
Toeschouwers
8.301 toeschouwers

Kaarten:

Kaart
FC Emmen: Siekman ('65)
Kaart
FC Emmen: Jansen ('88)
Kaart
FC Emmen: Bakker ('89)

Opstelling Feyenoord

Sam LarssonDylan VenteSteven Berghuis


Tonny Trindade de VilhenaJens ToornstraJordy Clasie


Tyrell MalaciaJan-Arie Van der HeijdenSven van BeekJeremiah St. Juste


Justin Bijlow

Wissels:

'34 Bart Nieuwkoop voor Jeremiah St. Juste
'45 Orkun Kökcü voor Jens Toornstra


Opstelling FC Emmen

NiemeijerJansen


ChaconBijlBannink


CavlanSiekmanBakkerVeendorpGronsveld


Scherpen

Wissels:

'69 Arias voor Gronsveld
'78 Marinus voor Bannink
'87 Suliman voor Niemeijer


Pool

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door geen van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

De top vijftien:

  Score Voorspelling
 5 1-4 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 5 1-4 (0-2)
 4 2-4 (1-1)
 4 1-3 (1-1)
10  4 0-1 (0-0)
11  4 0-2 (0-0)
12  4 0-1 (0-0)
13  4 1-2 (1-1)
14  4 0-2 (0-0)
15  3 0-4 (0-2)

Bekijk ook het algemeen klassement in de Pool.


Man van de Wedstrijd

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.17. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.

1. Steven Berghuis (56 -> 5,0)
2. Orkun Kökcü (54 -> 4,0)
3. Tonny Trindade de Vilhena (44 -> 3,0)
4. Sam Larsson (5 -> 2,0)
5. Jan-Arie Van der Heijden (4 -> 1,0)
6. Niemand (3 -> 0,0)
6. Jordy Clasie (3 -> 0,0)
8. Justin Bijlow (2 -> 0,0)
9. Sven van Beek (1 -> 0,0)
9. Jens Toornstra (1 -> 0,0)
9. Tyrell Malacia (1 -> 0,0)
12. Bart Nieuwkoop (0 -> 0,0)
12. Jeremiah St. Juste (0 -> 0,0)
12. Ridgeciano Haps (0 -> 0,0)
12. Nicolai Jørgensen (0 -> 0,0)
12. Renato Tapia (0 -> 0,0)
12. Ramon Ten Hove (0 -> 0,0)
12. Robin van Persie (0 -> 0,0)
12. Eric Botteghin (0 -> 0,0)
12. Dylan Vente (0 -> 0,0)
12. Jordy Wehrmann (0 -> 0,0)
12. Cheick Touré (0 -> 0,0)
12. Mo El Hankouri (0 -> 0,0)
12. Lutsharel Geertruida (0 -> 0,0)
12. Yassin Ayoub (0 -> 0,0)
12. Kenneth Vermeer (0 -> 0,0)
12. Calvin Verdonk (0 -> 0,0)
12. Luis Sinisterra (0 -> 0,0)
12. Wouter Burger (0 -> 0,0)
12. Joris Delle (0 -> 0,0)


Voorbeschouwingen


Wat vind jij van de wedstrijd?

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Gebruik de links bovenin beeld om een loginnaam aan te maken danwel in te loggen.