1 december 2021
De Kuip
ESPN

Sinisterra schiet Feyenoord naar zege op Heracles; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo woensdagavond met 2-1 gewonnen. Nadat het op achterstand was gekomen via Bakis, werd het vlak voor rust 1-1 dankzij een doelpunt van Sinisterra. In de tweede helft scoorde de Colombiaan andermaal, waarna de voorsprong niet meer in gevaar kwam.

Feyenoord begon wat rommelig aan de wedstrijd, maar wist desondanks na tien minuten spelen al op voorsprong te komen. Door een block van Jahanbakhsh kon Feyenoord de bal veroveren op de helft van Heracles. Daar bestormde Aursnes het zestienmetergebied van doelman Blaswich, waar hij aflegde op de immer alerte Luis Sinisterra. De Colombiaan schoot de bal overtuigend tegendraads achter Blaswich en tekende zo voor de 1-0. Wie hierna een makkelijke wedstrijd verwachtte in de Kuip, kwam echter bedrogen uit. Binnen vijf minuten veranderde de score van 1-0 voor de thuisploeg naar 0-1 voor de Heraclieden. Nadat de VAR minutenlang naar de beelden voorafgaand aan het Rotterdamse doelpunt had gekeken, werd scheidsrechter Bas Nijhuis naar de kant geroepen om zelf ook even te kijken. Nijhuis - die hoofdschuddend en bedenkelijk naar het scherm keek - leek zich niet te kunnen vinden in de zienswijze van de VAR, maar besloot vervolgens om het doelpunt tóch af te keuren.

Vijf minuten later rommelde het in de Feyenoord-verdediging: Geertruida speelde de bal weg door het centrum, Senesi probeerde zijn misser weg te werken maar stuitte daarbij op Almelose schenen. Spits Sinan Bakis kon profiteren van de verdedigingshectiek en schoot de bal zonder aarzelen onder keeper Marciano door.

Het vervolg van de eerste helft liet zich kenmerken door het vele balbezit van Feyenoord. Heracles zou niet verder komen dan het ene schot van Bakis en groef zich in op de eigen helft. Pas vlak voor rust doorbrak Feyenoord de Almelose muur: een schot van dichtbij van Linssen moest zitten, maar van dichtbij schoot de spits op doelman Blaswich. In verband met de lange VAR-tijd en een op het oog erg zware blessure voor Heraclied Azzaoui, kwam er 8 minuten blessuretijd bij. In de 7e minuut hiervan kwam Feyenoord alsnog op gelijke hoogte. Na een knappe actie aan de linkerkant van Kökcü, kon Sinisterra tegendraads binnenschieten. Hierna raakte Senesi nog de lat en kwam Quagliata erg goed weg met geel bij een overtreding op Trauner.

Al vlot in de tweede helft bracht Slot Toornstra en Dessers in de ploeg voor Kökcü en de teleurstellende Linssen. Op deze manier wilde Feyenoord iets optimistischer gaan spelen om een voorsprong te kunnen forceren. Hiertoe kreeg het een aardige kans via een schot van Til, maar eigenlijk mocht Feyenoord blij zijn dat Marciano vlak daarvoor redding bracht op een inzet van Burgzorg. Halverwege de tweede helft viel de 2-1 voor Feyenoord en opnieuw was Sinisterra de doelpuntenmaker. Bij een spaarzaam moment waarbij Heracles een aantal man voor de bal had staan, kon Feyenoord scherp counteren. Sinisterra schoof de bal onder verdediger Rente door, in de verre hoek. Het is de eerste keer dat de Colombiaan twee maal scoort in een Eredivisieduel.

Tien minuten voor tijd werd Alireza vervangen door Nelson. Niet veel later moest Blaswich redding brengen op een inzet van Dessers, waarmee het een spannende slotfase zou worden. Hierin kwam Pedersen nog in het veld voor de matchwinner, zo zou later blijken. In de laatste minuten gebeurde weinig noemenswaardigs en Nijhuis floot na 95 minuten voor het eindsignaal. Drie belangrijke punten worden daardoor toegevoegd aan het totaal van Feyenoord, waardoor het naar plek twee op de ranglijst klimt.

Aanstaande zondag speelt Feyenoord om 16:45 uur opnieuw een thuiswedstrijd, ditmaal tegen Fortuna Sittard.

[video] Feyenoord - Heracles Almelo

Jens Toornstra: ‘Die 1-1 voor rust was mentaal heel lekker’

Dankzij een 2-1 overwinning op Heracles Almelo heeft Feyenoord PSV ingehaald op de ranglijst in de Eredivisie. Twee doelpunten van Luis Sinisterra gaven uiteindelijk de doorslag in een moeizame wedstrijd. Na afloop stond Jens Toornstra ESPN te woord, waarbij hij allereerst in ging op zijn plek op de bank.

Het had vooral te maken met een lichte blessure: “Het leek me verstandig om ergens een moment te pakken om wat rust te nemen. De trainer vond vandaag een goed moment. Ik heb de laatste tijd wat last van een buikspier. Ik kon wel spelen, maar het werd steeds wat pijnlijker. Ik had het idee dat het vooral overbelasting is.”

Vervolgens ging Toornstra verder over de wedstrijd: “Buiten het feit dat er geen publiek is, hebben we gezegd dat we in november en december zoveel mogelijk punten moeten halen. Dan staan we er in de winterstop goed voor. Niet is zo motiverend als 50.000 man, maar we proberen elkaar te motiveren. We begonnen niet goed, maar maken wel de 1-0. Ik vond het niet veel, maar hij keurt hem af. Na de 0-1 die volgde, waren we oppermachtig. We moesten er even inkomen. Gelukkig maak je vlak voor rust de 1-1, dat is mentaal heel lekker. De tweede helft was niet heel goed, maar we maken wel die 2-1. De laatste tien minuten was het een kwestie van de overwinning over de streep trekken.”

[video] Nabeschouwen met Tyrell Malacia

Bas Nijhuis: ‘Ik ben kwaad op mezelf en op de VAR’

Het was een zware avond, maar Feyenoord heeft de inhaalwedstrijd tegen Heracles Almelo met 2-1 weten te winnen. De matchwinner aan Rotterdamse zijde was Luis Sinisterra, die tweemaal wist te scoren. Bij ESPN deed scheidsrechter Bas Nijhuis zijn verhaal over de wedstrijd, aangezien de leidsman vooral in de eerste helft een dubieuze rol speelde, door de 1-0 van Luis Sinisterra af te keuren.

“Ja, het is een walk of shame. Ik beoordeel de situatie in het veld als een stevig duel en mijn assistent zei hetzelfde. Dan komt er een doelpunt uit en vervolgens komt de VAR op de lijn met de mededeling dat ik toch even moet gaan kijken. Zij vonden het een overtreding. Toen ik aan de zijlijn stond, dacht ik ‘kom op zeg’. Het moet een clear and obvious fout zijn en dat was het niet. Maar omdat je het zo vaak ziet, ga je steeds meer aan jezelf twijfelen. Ik baal dat ik deze keuze heb gemaakt, maar ik baal nog meer van de VAR ingreep. Als ik VAR zou zijn, zou ik hier absoluut niet ingrijpen. Met dit soort dingen breng je een scheidsrechter ook in de problemen tijdens een wedstrijd. Ik baal er echt heel erg van. Op het veld ben ik meegegaan door alle herhalingen, maar in de rust was ik écht boos. Ik mag blij zijn dat de kleedkamerdeur er nog in zit. Ik was echt kwaad. Ik had er niet in mee moeten gaan. Dat reken ik mezelf aan. Nu wint Feyenoord en wordt er niet meer over gesproken, maar als het 1-1 was gebleven heb je echt een bepalende fout gemaakt.”

[video] Feyenoord-middenvelder Kökçü blinkt uit tegen Heracles Almelo ondanks 'een beetje stijfheid'

Arne Slot: 'Ook ik kan wel eens geïrriteerd zijn'

Feyenoord heeft woensdagavond een zwaarbevochten overwinning op Heracles Almelo behaald. In de lege Kuip werd het dankzij twee doelpunten van Luis Sinisterra 2-1. Er was na afloop genoeg te zeggen over het spel en over de arbitrage, gaf ook Arne Slot na afloop aan bij ESPN.

Om te beginnen met de extra tijd: “Ik kan geïrriteerd zijn. Het is een tekortkoming van mij dat ik altijd bezig ben met de extra tijd en dat ik daar veel onrecht in zie. Daar was ik vandaag ook verbaasd over. Wanneer een tegenstander tegen ons tijd rekt bij een gelijke stand, krijgen we er vaak maar drie minuutjes bij. En wanneer we voor staan, zoals vandaag, komen er zomaar vijf minuten bij. Maar nogmaals, het is een tekortkoming van mij.”

Vervolgens ging Slot verder over de dubieus afgekeurde 1-0: “Je ziet dat er een contactmoment is, maar je weet dat Nijhuis scheidsrechter is. Dat is prettig op zoń moment. De speler in kwestie ging ook gewoon verder met voetballen. Volgens mij mag de VAR alleen ingrijpen wanneer het een 100% fout is. In dit geval dacht ik echt dat het een doelpunt zou blijven. Niets was minder waar. Ik kreeg sterk het gevoel dat zij het anders zagen in het veld. Bas ging kijken en toen hij terugkwam dacht ik nog steeds dat hij hem goed zou keuren. En dan kunnen mensen zeggen ‘je hebt gewonnen, wat zeur je nou?’, maar dit was wel de reden waarom het vandaag wederom een zware wedstrijd werd. Dat heb je natuurlijk liever een keer niet.”

Ook had de oefenmeester nog wat te zeggen over het spel in de eerste helft: “In de rust was ik geïrriteerd naar mijn spelers. Ik vond dat we domme ballen verloren en slordig speelden in het eerste kwartier. Vanaf de 0-1 zijn we beter gaan spelen. Door goed te voetballen hadden we in de eerste helft al veel kansen gekregen. Het kost heel veel kracht, doordat we zo slecht aan de wedstrijd begonnen.”

Tot Slot ging de trainer wat verder in op de matchwinner van vandaag, Luis Sinisterra: “Als Luis topfit en fris is, is het echt een verschilmaker voor ons. Daar is nog de grootste winst te behalen voor hem. Als je écht een topspeler wilt worden, moet je elke drie dagen het verschil kunnen maken. Daar ligt voor hem de grootste ontwikkeling nog. Hoe frisser hij is, hoe beter hij is. Het is aan hem om dit programma eigen te maken, met zo veel wedstrijden. Je ziet het in de power van zijn aanvallende acties. Dat is nog wel eens fluctuerend, maar hij kan altijd het verschil maken. Daarom laat ik hem vaak tot het einde staan, al zat hij er wel doorheen tegen het eind. Luis is een hele introverte jongen die zich weinig uitspreekt op de club, dus als hij heeft gezegd dat we voor de titel gaan, verbaast me dat wel een beetje.”

[video] Trainer Arne Slot rouleerde tegen Heracles in de opstelling van Feyenoord (2-1)

Luis Sinisterra: 'We blijven vechten voor de eerste plaats'

Matchwinner Luis Sinisterra hielp zijn team in de inhaalwedstrijd tegen Heracles naar de zege. Ondanks dat zijn eerste goal - op discutabele wijze - werd afgekeurd, wist de vaardige Colombiaan twee goals te maken waardoor Feyenoord met 2-1 won. Na afloop stond hij in de spotlights van ESPN en vertelde hij over zijn ultieme doel:

“Ik heb persoonlijke doelen voor de rest van het seizoen. We werken met het team naar grootse dingen toe. Persoonlijk wil ik gewoon het team blijven helpen. Dan zullen die dingen uiteindelijk vanzelf komen. We gaan voor het kampioenschap en moeten blijven dromen. We zullen blijven vechten voor die belangrijke eerste plaats.”

[video] Analyse Feyenoord-Heracles Almelo (2-1): 'Het was zeker niet de beste wedstrijd van het seizoen'

Reinold Wiedemeijer: 'De VAR had er vanaf moeten blijven'

In Dit was het Weekend werd Reinold Wiedemeijer gevraagd naar het afgekeurde doelpunt van Feyenoord tegen Heracles en de reactie van scheidsrechter Bas Nijhuis na afloop. "Het was voor ons makkelijker geweest als hij zelf had gefloten", aldus Wiedemeijer. "Hij doet het alleen niet, maar wij vinden het ook te weinig om als VAR in te grijpen. De VAR had er daarom vanaf moeten blijven. Maar omdat Bas zelf niet fluit, maakt hij het de VAR wel ontzettend moeilijk. Bas heeft al een jarenlange ervaring. De VAR iets minder en die ziet dan wel een overtreding en roept Bas daarom naar de camera. Volgende keer beter doen dus. Wij vonden dit niet duidelijk fout."

Wiedemeijer was vervolgens wel verbaasd over de reactie van Nijhuis na afloop. "Ik heb zelf nooit voor zo'n beeldscherm gestaan, maar schijnbaar werkt het zo dat als je zo'n moment maar vaak genoeg ziet je daarin blijkbaar mee gaat. Mij verbaast dat ook", zo gaf hij aan. "Als Nijhuis in het spel zelf had gefloten was dat voor ons het beste geweest, maar dat doet hij niet. We vinden het alleen te weinig, dus de VAR had hier niet op de lijn moeten komen."

'80 Fadiga voor Bakboord

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.08. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.