13 mei 2021
Polman Stadion
ESPN 3

Feyenoord verspeelt laatste kans op ontlopen van play-offs; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft het niet bepaald voor het eerst dit seizoen weer zelf weggegeven. Op bezoek bij Heracles Almelo werd na een zeer zwakke wedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld. Daardoor zal Feyenoord definitief de play-offs moeten spelen voor Europees voetbal.

Feyenoord wist vooraf dat het nog een kleine kans had om de play-offs te kunnen ontlopen. Zelf moest het de twee resterende wedstrijden winnen, terwijl Vitesse maximaal één punt mocht halen. Dat was gezien het programma niet eens heel onmogelijk.

Het was echter geen moment te zien dat Feyenoord voor de laatste kans streed, want Heracles had het beste spel. De ploeg van Dick Advocaat kreeg aanvallend niets voor elkaar, al kwam het na ruim een uur spelen wel vanuit het niets op voorsprong. De doelman van Heracles verkeek zich op een schot van Orkun Kökcü en de 0-1 was een feit.

Feyenoord kon niet heel lang genieten van de voorsprong. Al snel ging de bal plotseling op de stip na een vermeende overtreding van Eric Botteghin. Er was helemaal niets aan de hand, maar ook de VAR greep niet in en dankbaar werd het cadeau uitgepakt.

Nog altijd niet leek er het besef te zijn dat Feyenoord voor de laatste kans aan het strijden was. Pas in de absolute slotfase kregen Robert Bozenik en Steven Berghuis kleine kansjes. Doelpunten vielen er niet meer, waardoor Feyenoord definitief de play-offs in moet. Extra pijnlijk is dat Vitesse ook gelijkspeelde tegen Fortuna Sittard. Een zege in Almelo had gezorgd dat Feyenoord nog vol in de race zou zijn.

[video] Highlights | Heracles Almelo - Feyenoord

Steven Berghuis: 'Ik twijfel of die penalty terecht is'

In gesprek met ESPN werd Steven Berghuis gevraagd wat hij van de wedstrijd vond. "In de eerste helft speelden we echt goed. We waren goed in balbezit en hadden goede drukmomenten", aldus Berghuis. "We kwamen ook goed op voorsprong met een mooie goal van Orie in de tweede helft. We waren toen wel minder dan in de eerste helft. De energie ebde weg."

Of de penalty terecht was wist hij niet. "Ik twijfel heel erg", zo gaf hij aan.

[video] 'Komende wedstrijden alles-of-niets' | Orkun Kökcü na Heracles - Feyenoord

Jens Toornstra: 'We garanderen dat we er alles aan gaan doen om de play-offs te winnen'

Jens Toornstra gaf in gesprek met ESPN aan dat hij niet voluit ging in de duels omdat hij op scherp stond. "Je speelt er een beetje naar. Iets voorzichtiger in de duels, al kwam je alsnog een paar keer in die duels", aldus Toornstra. "Er was een situatie in het penaltygebied en toen hield ik me toch een beetje in."

De middenvelder keek met een dubbel gevoel terug op de wedstrijd. "In de eerste helft speelden we fris en zat er energie in de ploeg. We creeerden wat kansjes, maar in de tweede helft was het iets minder", zo gaf hij aan. "Heracles ging iets eerder druk zetten en wij waren minder comfortabel aan de bal. Je moest daardoor meer omschakelen en dat maakte het in de tweede helft zwaarder."

Door het puntverlies tegen Heracles Almelo zal Feyenoord de play-offs in moeten. "Voor mij is het zeven of acht jaar geleden dat ik play-offs speelde. Toen was de tank aardig leeg en vlogen we er in de eerste ronde al uit", zei hij daarover. "Laten we hopen dat dit niet het geval is. We kunnen garanderen dat we er alles aan gaan doen om de play-offs te winnen."

[video] Feyenoord-trainer Advocaat haalt uit naar scheidsrechter: 'We zijn bestolen'

Dick Advocaat: 'Ze weten echt niet wat ze aanrichten als ze hier een penalty voor geven'

In gesprek met ESPN keek Dick Advocaat terug op een goede eerste helft. "Toen speelden we een goede wedstrijd. Veel beweging en veel passing. Niet zoveel kansen, maar we waren wel de betere partij", aldus Advocaat. "In de tweede helft probeerden we dat door te zetten, maar toen werd het conditioneel wat zwaar. Ik had alleen niet verwacht dat we een goal weg zouden geven."

De trainer was duidelijk toen hij de beelden van de strafschop kreeg te zien. "Als je hier een penalty voor geeft is de VAR blind en maakt de scheidsrechter ook een fout", zo gaf hij aan. "Ze weten echt niet wat ze aanrichten als ze hier een penalty voor geven. Of hij heeft nooit gevoetbald, ook de VAR niet. Ze beschermen nu de scheidsrechter. Die jongen verliest de bal en struikelt over zijn eigen voeten. De scheidsrechter floot prima, maar dit was een fout."

[video] Feyenoorder Orkun Kökcü vol vertrouwen play-offs in: 'We kunnen niet verzaken'

Frank Wormuth: 'Het was absoluut geen penalty'

Heracles-trainer Frank Wormuth wilde in zijn interview met ESPN zelf terugblikken op de strafschop die zijn ploeg had gekregen tegen Feyenoord. "Waarom vraag je er niet naar?", aldus Wormuth. "Normaal vragen jullie altijd wat de VAR gedaan heeft. Dit was absoluut geen penalty."

[video] Analyse Heracles Almelo-Feyenoord (1-1): 'Echt vol ging Feyenoord niet voor de zege'

'90 Kiomourtzoglou voor de la Torre

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door één van de deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  2 2-1 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.20. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.