9 mei 2021
De Kuip
ESPN 1

Onmachtig Feyenoord verliest weinig enerverende Klassieker; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagmiddag in de eigen Kuip de Klassieker tegen Ajax met 0-3 verloren. Nadat Ajax via een eigen doelpunt van Senesi op voorsprong wist te komen, kreeg Feyenoord vlak voor rust met een penalty en een rode kaart voor Alvarez dé kans om de wedstrijd te kantelen. De zwak ingeschoten penalty werd gemist door Fer. Toen Malacia tien minuten na rust zijn tweede gele kaart kreeg was het verzet van Feyenoord gebroken. Ajax kwam na rust niet meer in de problemen en liep eenvoudig uit naar 0-3.

In alweer de 197e Klassieker moet Feyenoord het zien te stellen zonder vaste krachten Jens Toornstra en Steven Berghuis, die hun ploeg door schorsingen enkel vanaf de tribune mogen steunen. Waar voor de opponent van vandaag niets meer op het spel staat, moet Feyenoord op deze zonnige Moederdag alle zeilen bijzetten wil het nog op de vierde plaats in de Eredivisie kunnen eindigen en zich op die manier kwalificeren voor de derde voorronde van de Conference League.

Zoals wel vaker dit seizoen begint Feyenoord plichtbewust aan de zware opgave die op het programma staat. In de 8e minuut creëren de Rotterdammers zo de eerste goede kans, wanneer Geertruida de bal laag over de grond voorgeeft aan een naar het centrum gelopen Teixeira, die aldaar vervolgens compleet over de bal heen schiet. De gemiste bal rolt verder naar de op links meegekomen Linssen, die het leer krachtig richting de korte hoek schiet. Ajax-doelman Stekelenburg is er echter op tijd bij om een stokje te steken voor een Rotterdamse treffer.

Zoals ook wel vaker dit seizoen, valt er vervolgens na een flinke dosis gerommel, gepruts en pech een tegentreffer. Een hoekschop van Tadić wordt onfortuinlijk door Senesi in eigen doel gewerkt, waardoor het scorebord na twintig minuten spelen 0-1 laat aflezen. Even daarvoor weet Fer de eerste gele kaart van de wedstrijd binnen te slepen na een tackle op Gravenberch, waardoor hij al vroeg in de wedstrijd op scherp komt te staan. Zo begon Feyenoord aanvankelijk redelijk aan de wedstrijd, maar maakten de Rotterdammers het vooral zichzelf erg moeilijk door ingeslopen slordigheden de overhand te laten nemen.

Gedurende het restant van de eerst helft blijft Feyenoord met weinig succes zoeken naar de aansluitingstreffer. In de 27e minuut lijkt Feyenoord via Boženík op gelijke hoogte te komen, maar een alerte vlagger ziet zijn voet buitenspel staan en voorkomt dat de treffer genoteerd wordt. Het duurt daarna tot het einde van de eerste helft voor de eerstvolgende kans zich aandient. Een vrije trap van Kökcü belandt in een bijzondere scrimmage voor het doel, maar wordt uit het doel gehouden door de hand van Ajax-verdediger Alvarez. Voor het voorkomen van de gelijkmaker krijgt de Mexicaan een rode kaart te zien en legt scheidsrechter Makkelie de bal op de stip. Één op één met de keeper weet Leroy Fer zijn zenuwen niet in bedwang te houden en laat zijn magere inzet stoppen door doelman Stekelenburg. Zo ziet Feyenoord de catacomben na 45 minuten spelen tegemoet met een doelpunt minder en een mannetje meer.

De tweede helft lijkt Feyenoord te willen en kunnen profiteren van de manmeersituatie. De ploeg van Dick Advocaat heeft meer balbezit op vijandelijke helft en weet door de ontstane ruimtes een paar kleine kansen af te dwingen. De eerste Ajax-counter na een uur spelen brengt de poppetjes op het veld echter weer in balans, als scheidsrechter Makkelie oordeelt dat Malacia de opgekomen Antony heeft gevloerd. Malacia ontvangt daarvoor zijn tweede gele kaart en zo komt aan de manmeersituatie al vlug een einde.

10 tegen 10 zal voor menig supporter al snel voelen als 11 tegen 9 wanneer in de 67e minuut een lage voorzet van Rensch door Haps in eigen goal wordt gelopen, zonder dat hij daarbij op de huid werd gezeten door enige Ajacied. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd krijgt Feyenoord de derde tegengoal te incasseren, ingeluid door balverlies van Fer op het middenveld. Na terugleggen van Tadic was het Kudus die in de verre hoek Bijlow wist te passeren en het duel definitief in het slot gooide.

Aanstaande donderdag speelt Feyenoord om 14:30 uur de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.

[video] Dick Advocaat geagiteerd na Feyenoord-Ajax (0-3): 'We hebben geen noodgrepen meer'

Leroy Fer: 'Mijn penalty had de wedstrijd kunnen kantelen'

Feyenoord heeft zondagmiddag in eigen huis de 197e Klassieker verloren met 0-3. In een verder weinig dynamische wedstrijd vielen er twee eigen doelpunten en miste aanvoerder Leroy Fer een belangrijke penalty. Tegenover de camera’s van ESPN blikt Fer terug op de verliespartij en de rol die hij daar zelf in heeft gespeeld:

“Het waren knullige goals. Twee eigen doelpunten, maar vooral ook zelf niet die penalty maken. Daar erger ik me echt het meest aan, dat kan een breekpunt zijn voor de wedstrijd. Dan is het 1-1, speel je tegen tien man en krijg je een hele andere wedstrijd.”

Ook gaat de zichtbaar aangeslagen Fer in op het definitieve verlies van de vierde plek: “Ik vind het verschrikkelijk voor iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt. De vierde plek zit er nu niet meer in. Toch moeten we ons nu focussen op de volgende wedstrijden. We moeten Europees voetbal halen, dat zijn we onszelf en onze fans verplicht. De komende periode moeten we onze rug zien te rechten.”

[video] Leroy Fer rekent gemiste penalty zichzelf 'helemaal aan' en beaamt: het is een rotseizoen voor Feyenoord

Dick Advocaat: 'We gaan gewoon door, op zijn Feyenoords'

In de strijd om de vierde plek lijkt Feyenoord deze zondag definitief te zijn afgehaakt. Feyenoord verloor de Klassieker in de eigen Kuip met 0-3. Opvallend in een verder allesbehalve opvallende wedstrijd waren twee eigen doelpunten van Senesi en Haps en een gemiste strafschop van Leroy Fer. Na afloop ging ESPN in gesprek met trainer Dick Advocaat, die het opnam voor Fer en de rest van het team:

“Leroy trekt het nu vooral naar zichzelf toe, maar we hadden het uiteindelijk als ploeg beter moeten doen. In eerste instantie hadden wij gewoon goede kansen en deden we echt niet onder voor Ajax. Maar we hadden helaas ook veel pech. Ik vind niet dat wij heel veel minder dan Ajax waren vandaag.”

Gevraagd naar de geringe amusementswaarde van de wedstrijd, reageerde Advocaat: “Vanaf de zijkant was het misschien een belabberde wedstrijd om te zien, maar ze hebben hun best echt wel gedaan. Ze hebben gewoon kei hard gewerkt en de goals voor Ajax vielen gelukkig.”

Ook ging de Haagse trainer kort nog in op wat deze verliespot betekent voor de resterende wedstrijden: “In de playoffs gaan de spelers gas geven, ze weten heel goed wat er moet gebeuren. We hadden 1-1 moeten maken, dan krijg je een andere helft. Maar we gaan gewoon door. Op zijn Feyenoords.”

[video] Analyse Feyenoord-Ajax (0-3): 'Dick Advocaat moet wonderen verrichten voor Europees voetbal'

Bryan Linssen: 'We willen voor de trainer door het vuur'

Feyenoord verloor zondagmiddag in de Kuip de 197e Klassieker met 0-3. Spits Bryan Linssen was in de eerste helft nog dichtbij de openingstreffer, maar kon uiteindelijk het verschil niet maken. In gesprek met ESPN vertelt hij over de twee eigen doelpunten en de gemiste penalty die zijn ploeg voor de kiezen kreeg:

“Dit is een hele zure wedstrijd die je verliest. Ajax speelt makkelijker, dat doen ze al het hele seizoen. Kantelpunt was denk ik dat wij die penalty missen. En natuurlijk die twee eigen goals terwijl zij verder helemaal niet echt veel zelf gecreëerde kansen hebben gehad.”

Volgens de aanvaller, die geloof houdt in de vierde plek, lag het niet aan de instelling, noch aan de trainer: “De wil en het enthousiasme om vandaag te winnen waren groot. We hebben het Ajax denk ik ook niet makkelijk gemaakt. Maar door die twee eigen goals en het missen van die penalty gaat het mis, dat gaat ook in je koppie zitten. Ik geloof nog steeds in de vierde plek, al is het maar omdat Vitesse echt geen makkelijk programma heeft. Vandaag ligt aan onszelf, niet aan de trainer. We mogen Dick allemaal, we willen voor de trainer door het vuur en daar hoeven we verder echt geen woorden aan vuil aan te maken.

Uitslag: 0-3 (0-1)

0-1 Eigen doelpunt Marcos Senesi ('22)
0-2 Eigen doelpunt Ridgeciano Haps ('68)

'76 Neres voor Antony

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  4 1-3 (0-2)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.44. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.