25 april 2021
De Kuip
ESPN 1

Feyenoord slechts gelijk tegen Vitesse na kortsluiting bij Steven Berghuis; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondag een gevoelige tik opgelopen in de strijd om de vierde plek. In een rechtstreeks duel tegen naaste concurrent Vitesse werd met 0-0 gelijk gespeeld. Feyenoord zag bovendien Steven Berghuis met rood van het veld gestuurd worden en moet vrezen voor een pittige schorsing.

Feyenoord had vanaf het begin het initiatief, al was het uiteindelijk Vitesse dat de eerste kansen kreeg. Dankzij uitstekend keeperswerk van Justin Bijlow werd er echter niet gescoord. Langzaam kregen de Arnhemmers ook de overhand qua veldspel, zodat een voorsprong voor Vitesse slechts een kwestie van tijd leek te zijn. Het was echter volledig aan Bijlow te danken dat het bij rust 0-0 stond. Feyenoord wist er zelf aanvallend niets tegenover te stellen.

Na rust kwam Leroy Fer direct in het veld in plaats van de zeer teleurstellende Mark Diemers. Het kantelde direct de wedstrijd, want Feyenoord had meteen de overhand. Vitesse kreeg echter ook na rust de eerste kansjes, maar ook Feyenoord begon nu kansen te krijgen. Vooral Steven Berghuis kreeg een paar keer een hele goede mogelijkheid.

Diezelfde Berghuis kwam een kwartier voor tijd ook vol in de spotlights te staan. De aanvoerder raakte de bal kwijt en kwam vervolgens hard ingevlogen op Vitesse-verdediger Wittek. Een directe rode kaart was het gevolg en Berghuis ging zonder enig protest ook direct richting de kleedkamer. Niet alleen benadeelde hij zijn ploeg in de wedstrijd zelf. Gezien de overtreding moet hij echter ook vrezen dat hij meerdere wedstrijden gestraft zal worden.

Het wegsturen van Berghuis zorgde er echter vooral voor dat het publiek nog massaler achter de ploeg ging staan. De druk op het doel van Vitesse werd opgevoerd, maar het leidde uiteindelijk niet tot kansen. De Arnhemmers leken uiteindelijk ook genoegen te nemen met een punt, zodat ze ieder moment aangrepen om tijd te rekken en dit ook ongestraft mochten blijven doen.

Scheidsrechter Higler trok weliswaar nog zes minuten blessuretijd bij, maar ook daarin waren geen kansen te noteren. Een 0-0 resultaat was uiteindelijk het gevolg en dat was in de strijd om de vierde plek een gevoelige tik.

[video] Highlights | Feyenoord - Vitesse

Leroy Fer: 'Het was niet goed en dat weten we'

Leroy Fer was in gesprek met ESPN blij dat er eindelijk weer publiek in De Kuip zat. "Het was heerlijk. Het was heel lang geleden", aldus Fer. "Je zag ook meteen hoeveel lawaai ze kunnen maken toen ze achter de ploeg gingen staan. Ze hebben ook niet opgegeven. Wij ook niet, maar het is zuur dat we niet winnen."

De middenvelder werd zelf gepasseerd en moest de eerste helft op de bank beginnen. "Het was niet goed en dat weten we. We probeerden het wel, maar we konden de kansen niet creëren. Ons spel moet beter, maar we hebben wel gestreden om te winnen", zo gaf hij aan. "Mijn hamstringblessure heeft toch wel lang geduurd en het is moeilijk om dan weer op je oude niveau te komen. Aan de ene kant begreep ik wel dat ik op de bank moest zitten, maar vandaag was het weer als vanouds."

Fer besefte dat Feyenoord veel beter zal moeten spelen als het nog de vierde plaats wil pakken dit seizoen. "We moeten deze strijd houden, maar we moeten wel beter gaan voetballen", zei hij daarover.

[video] Uitblinker Bijlow kreeg kippenvel van publiek in De Kuip | Reactie na Feyenoord - Vitesse

Dick Advocaat: 'We speelden heel rommelig in de eerste helft'

In gesprek met ESPN was Dick Advocaat niet te spreken over het spel van zijn ploeg in de eerste helft. "We speelden heel rommelig en brachten Vitesse in hun spel", aldus Advocaat. "We hadden veel verkeerde passes en ook onderscheppingen op de passes. Zij hebben dan jongens voorin met snelheid en ook jongens die die pass kunnen geven. Daar hadden we in de eerste helft moeite mee."

Advocaat zag zijn ploeg in de tweede helft veel beter voor de dag komen. "Met een hoop portie arbeid hebben ze het kunnen omkeren", zo gaf hij aan. "Met heel veel arbeid creëer je toch vier of vijf keer kansen. Daar moet je er dan toch zeker wel eentje maken. In de tweede helft hebben wij toch vooral de kansen gehad."

De trainer kreeg vervolgens de vraag of hij de rode kaart voor Steven Berghuis terecht vond. "De jongens op het veld zeiden van wel en Berghuis zelf ook", zei hij daarover. "Hij was gewoon te laat. Zelf heb ik ook wel eens van dit soort tackles gemaakt."

[video] Advocaat over rode kaart Berghuis: 'Hij zal toch moeten leren dat dit soort dingen niet kunnen'

Justin Bijlow: 'Blij dat ik het team heb kunnen helpen, alleen ik heb liever dat we winnen'

Justin Bijlow kon in gesprek met ESPN terugkijken op een persoonlijk zeer goede wedstrijd. Hij werd dan ook uitgeroepen tot Man of the Match. "Dat is mooi, maar ik had liever gehad dat een teamgenoot dat geworden was omdat hij gescoord had", aldus Bijlow. "Dit is waar ik voor sta en ik ben blij dat ik het team heb kunnen helpen. Ik heb alleen liever dat we winnen."

De doelman werd gevraagd of het feit dat hij regelmatig met blessures kampt niet komt door zijn stijl van keepen en manier van uitkomen. "Na de wedstrijd tegen Utrecht heb ik direct met de keeperstrainer gekeken wat ik verkeerd had gedaan of anders had kunnen doen", zo gaf hij aan. "Ik had misschien eerst met mijn handen naar de bal kunnen gaan in plaats van direct met mijn lichaam naar voren te gaan. Daar heb ik de afgelopen week ook op getraind."

Bijlow vond het verder geen beste wedstrijd van Feyenoord. "We hadden wel veel strijd zoals ze dat mooi zeggen, maar de kwaliteit was te laag. Het was heel slordig. De kwaliteit was gewoon niet goed genoeg", zei hij daarover. "De strijd die we geleverd hebben moeten we de komende wedstrijden vol blijven houden, maar kwalitatief moet het wel beter. Dat het voetballend niet goed genoeg was weten we allemaal."

[video] Leroy Fer bankzitter bij Feyenoord: 'Ik heb geen uitleg gehad van de trainer'

15  1 2-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.29. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.