14 maart 2021
Philipsstadion
ESPN

Enerverende topper in Eindhoven eindigt onbeslist; image source: Pro Shots

In een prachtige, open wedstrijd hebben PSV en Feyenoord de punten gedeeld. Vooral voor rust was het een echt spektakelstuk, met kansen over en weer. Nadat Feyenoord via Berghuis na een kwartier op voorsprong was gekomen, bracht Malen de 1-1 eindstand op het bord. Het bleek uiteindelijk een terechte uitslag, aangezien Feyenoord voor rust de meeste kansen had en PSV erna.

Feyenoord begon in Eindhoven in een ongebruikelijke 5-2-3 formatie, wat zorgde voor een onwennige openingsfase. PSV had het beste van het spel en kreeg via Max en Malen twee grote kansen om op voorsprong te komen. Max schoot rakelings voorlangs en de inzet van Malen werd knap gekeerd door Marsman, die de voorkeur kreeg boven Bijlow.

Uit het niets viel de openingsgoal aan de andere kant. Na een kwartier spelen krulde Steven Berghuis een breed gelegde bal van Sinisterra op de voor hem zo bekende manier in de verre hoek. Na de verrassende voorsprong nam Feyenoord de regie over en speelde het een drietal enorme kansen bij elkaar. Allereerst wist Bryan Linssen een perfect afgemeten voorzet van Malacia van dichtbij niet op doel te koppen. Een paar minuten later schoot Sinisterra de bal wild over toen hij in een doelpuntrijke positie stond en ook Geertruida faalde van dichtbij.

In de 38e minuut kreeg Feyenoord het deksel op de neus, toen PSV uit een fraaie aanval op gelijke hoogte kwam. Een prachtige assist van Mario Götze werd over Marsman heen gestift door Donyell Malen. Vlak voor rust kreeg Feyenoord opnieuw een gigantische kans om tot scoren te komen, maar dit keer bracht Mvogo redding op de inzet van Linssen. De ruststand was daardoor 1-1 en dat was eigenlijk een klein wonder te noemen.

Na rust duurde het niet lang voor de eerste grote kans viel te noteren. Opnieuw was Malen het eindstation van een PSV-aanval, maar net als eerder vandaag bracht Marsman knap redding. Ook drie minuten later was het weer aan Marsman te danken dat de stand op 1-1 bleef staan. De ingevallen Madueke kroop gemakkelijk tussen Senesi en Botteghin door en leek in de korte hoek de 2-1 binnen te schieten, maar via de voet van Marsman belandde de bal op de paal. Feyenoord bleef stuntelen en zag Marsman ook nog eens ingrijpen op een schot van Zahavi. Na een uur spelen stond het nog altijd 1-1 en ook dat was weer een klein wonder.

Twintig minuten voor tijd bracht Advocaat de eerste verse kracht binnen de lijnen: Haps verving de moegestreden Sinisterra. Het gewenste effect bracht het helaas niet teweeg. PSV bleef wat overtuigender aan de bal, al kreeg het geen uitgespeelde kansen meer. Feyenoord was ook niet bij machte om de Eindhovense defensie te breken, waardoor de boeiende topper eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Volgende week zaterdag speelt Feyenoord om 20:00 uur de thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

Steven Berghuis: 'Gematigd tevreden met het punt'

In een kansrijke topper heeft Feyenoord een gelijkspel behaald bij PSV. Ondanks meerdere opgelegde kansen voor rust, scoorde het slechts één keer via Steven Berghuis. Na rust was PSV de bovenliggende partij en mocht Feyenoord blij zijn dat Nick Marsman in vorm was. Tegenover ESPN gaf Berghuis aan dat hij gematigd tevreden was met het gelijke spel:

“Het was een zware wedstrijd, vooral in de tweede helft. Daarin kwamen we er niet meer aan te pas en waren we vooral aan het verdedigen. We hebben gevochten voor het punt, dus ik ben gematigd tevreden. Het plan was om met mij en Luis tussen de linies te spelen, zodat de backs hoger konden staan. Daar hadden we goed op getraind. Helaas beloonde we onszelf niet, met vier opgelegde kansen. Na rust verloren we de bal te snel en kwamen we niet meer in ons ritme. Toen was PSV de bovenliggende partij.”

Dick Advocaat: 'Boeiende wedstrijd met een terechte uitslag'

Feyenoord en PSV hebben elkaar zondagmiddag in een interessante topper in evenwicht gehouden. Nadat Steven Berghuis de Rotterdammers op voorsprong had gezet, bracht Donyell Malen de Eindhovenaren langszij. Na veel kansen aan beide kanten, bleef het uiteindelijk steken op 1-1. Na afloop gaf Dick Advocaat zijn mening over de wedstrijd aan ESPN.

“Ik vond het een hele boeiende wedstrijd met een terechte uitslag. In de eerste helft hadden we echt 5 à 6 100% kansen. Ook bij de 0-1 stand gaven we weinig weg, maar dat hou je nooit de hele wedstrijd vol. In de tweede helft hadden we geen grip meer op de wedstrijd. PSV heeft individueel fantastische spelers, dus je weet dat ze snel iets kunnen creëren. We stonden tactisch goed, maar dat hou je niet 90 minuten vol. We hadden eigenlijk iets eerder afstand moeten nemen.”

Daarnaast ging de oefenmeester in op het beperkte aantal wissels die hij in deze slopende wedstrijd heeft toegepast: “Ik heb niet te veel gewisseld omdat ik dan bang ben dat de organisatie weg valt. Met Haps had ik daar wel vertrouwen in. Daarnaast heeft Marsman goed gekeept. Die jongen doet het geweldig. We hebben een paar hele goede keepers bij Feyenoord. Ik ga niet verder in op zijn positie wanneer Bijlow weer fit is. Ik denk niet dat we al naar het Nederlands Elftal moeten kijken hoor, laten we ons vooral bezighouden met Feyenoord.”

Dick van Egmond: 'De actie van Orkun Kökcü was rood waard'

Orkun Kökcü had zondag een rode kaart kunnen krijgen tijdens PSV - Feyenoord. Dat gaf scheidsrechtersbaas Dick van Egmond aan in Dit was het Weekend op ESPN. "De scheidsrechter had dit gemist. Het gebeurde in zijn rug, dus hij kon het niet zien", aldus Van Egmond. "Het is aan de VAR en hij mag ingrijpen als hij het een rode kaart vindt. Dit is een heel dubieus gevalletje. Volgens de regel kun je hier wegkomen met een gele kaart, maar ik vind het een rode kaart waard. Het is een heel bewuste stoot met zijn elleboog of arm. Hij doet het met zoveel opzet dat er best een rode kaart gegeven mag worden. Maar het is lastig, omdat in de regel staat dat het met de nodige kracht moet."

15  3 1-2 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 7.38. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.