Feyenoord verliest aansluiting met top na nederlaag tegen AZ

24 januari 2021
De Kuip
ESPN

Feyenoord verliest aansluiting met top na nederlaag tegen AZ; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zondagavond de topper tegen AZ met 2-3 verloren. Feyenoord wist tot twee keer toe via Jørgensen en Diemers terug te komen van een achterstand, maar bij de derde tegengoal was de veerkracht van de Rotterdammers definitief gebroken. Feyenoord, dat nu op negen punten achterstand staat van de huidige koploper van de Eredivisie, lijkt daarmee voorlopig afgehaakt te zijn in de titelrace.

In de tweede van de drie toppers in januari begon trainer Advocaat met dezelfde elf spelers als in de eerste, afgelopen zondag in de betonnen tombe in Amsterdam. Voor Berghuis was het een weerzien met de ploeg voor wie hij in de jaren 2012 tot 2015 uitkwam. Ook Advocaat, die in 2009 en 2013 trainer is geweest van AZ, kent de Alkmaarders nog als oud-werkgever. Bij AZ begon oud-Feyenoorder Bruno Martins Indi in de basis.

De eerste kans van de wedstrijd diende zich aan in de tiende minuut voor de uitploeg. Een aanval van de Alkmaarders leek onderschept te worden door Senesi op de kop van de zestien, maar de Argentijn verloor de bal aan Gudmundsson die breed legde op de over links ingelopen Karlsson. Met een geplaatste bal vond de aanvaller van de Alkmaarders de verre hoek en schoot zo de 0-1 op het scorebord.

Na een kwartier spelen kreeg Feyenoord wat goede kansen om de stand gelijk te trekken. Allereerst verdween een kopbal van Nicolai Jørgensen rakelings over de goal van Bizot en nog geen minuut later moest de AZ-doelman handelend optreden bij een afstandsschot van Steven Berghuis. Zo nam Feyenoord het initiatief over van AZ en wisten de Rotterdammers halverwege de eerste helft opnieuw een goede kans te creëren. Dit keer werd Haps door Jørgensen in de gelegenheid gesteld een klap uit te delen aan de Alkmaarders, maar ook nu stond Bizot zijn mannetje.

AZ leek in deze fase vooral te loeren op counters. Één daarvan was erg gevaarlijk, want na balverlies van Spajic konden Boadu en Karlsson alleen op Senesi en Marsman af. Gelukkig kon de bewaker van het Rotterdamse doel de schuiver van Karlsson tot corner verwerken, waardoor hij zijn ploeg voor een grotere achterstand behoedde.

Waar AZ de kans op 0-2 liet liggen, wist Feyenoord kort daarna op gelijke hoogte te komen. Na een steekpass van Berghuis stelde Toornstra de meegelopen Jørgensen in staat om de 1-1 binnen te tikken. De spits treuzelde aanvankelijk te lang, maar met een gelukje kwam de bal via Bizot opnieuw voor zijn voeten. In tweede instantie wist de Deen de bal wél langs Bizot te krijgen en beloonde hij zijn team met de verdiende gelijkmaker. In het restant van de eerste helft bleef de wedstrijd open en aantrekkelijk, maar verstoken van echte kansen. Zo gingen beide teams met gelijke tussenstand naar de kleedkamers.

Al na een minuutje spelen in de tweede helft wist AZ alweer op voorsprong te komen. Diemers verloor gemakkelijk de bal aan Midtsjø, die gelijk rechtsomkeert maakte naar het doel van Marsman. Na goed doorzetten en een handige voorzet van Midtsjø richting de tweede paal die recht achter de Feyenoord-verdediging viel kon Boadu van dichtbij de 1-2 tegen de touwen knallen.

In de 54e minuut was Diemers dicht bij de 2-2, toen hij na een mooie schijnbeweging Hatzidiakos en Sugawara op het verkeerde been zette. Zijn schot was echter een vrij makkelijke prooi voor Bizot. Na deze kans voor Feyenoord kwam Sinisterra in de ploeg voor Haps. Meteen na de wissel kreeg AZ een uitgelezen kans op de 1-3, maar Gudmundsson kon de bal op de doellijn niet binnentikken. Ook Midtsjø was met een afstandsschot gevaarlijk en zo was het vooral AZ dat de klok sloeg.

Toch sloeg Feyenoord - licht tegen de verhouding in - nog voordat er een uur gespeeld was in de Kuip terug. Een voorzet van Berghuis werd niet goed weggewerkt door de AZ-defensie, waarna Diemers ditmaal wél doeltreffend wist af te ronden: 2-2. Lang kon Feyenoord echter niet van de gelijke stand genieten, want zo’n twintig minuten voor tijd kwam AZ voor de derde keer deze wedstrijd op voorsprong. Een simpele loopactie van Stengs ontwrichtte de Feyenoord-verdediging en na een makkelijk balletje breed leggen kon Boadu zijn tweede van de middag intikken.

Advocaat probeerde een kwartier voor tijd een slotoffensief op gang te brengen, door Diemers te vervangen door Pratto. Feyenoord had alleen niet meer de benodigde energie om het AZ lastig te maken, waardoor er nauwelijks kansen werden gecreëerd. AZ bleef vrij eenvoudig op de been - miste zelfs nog een strafschop in de 94e minuut - en nam daardoor drie belangrijke punten mee naar Alkmaar. Feyenoord krijgt aanstaande woensdag al de kans om zich te herpakken, als het op bezoek gaat in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

[video] Highlights | Feyenoord - AZ

Steven Berghuis: 'Het was vooral zwoegen en hard werken'

Feyenoord verloor zondag de topper tegen AZ met 2-3. Het was de eerste nederlaag onder trainer Dick Advocaat in De Kuip. Na twee keer te zijn teruggekomen van een achterstand, was het verzet na de derde tegentreffer gebroken. Aanvoerder Steven Berghuis uitte zijn teleurstelling na afloop tegenover de camera’s van ESPN.

¨We moesten elke keer hard werken om terug in de wedstrijd te komen. Dat doen we twee keer, maar net na rust kom je alweer achter. Daardoor moesten we gelijk weer in de achtervolging. Er is veel gebeurd in de wedstrijd. Uit de tegenaanval kwamen ze ook weer vrij snel op 2-3. Met Boadu hebben ze daar echt een wapen mee.¨

In de slotfase leek het nog mogelijk om voor de derde keer langszij te komen, maar Feyenoord kon helaas geen vuist meer maken: ¨De energie zat er nog wel in, maar in de slotfase konden we ze niet op hun eigen helft houden. Je moet kansen creëren en voorzetten geven, maar we stonden niet goed genoeg. Daardoor konden ze er steeds uit komen. AZ speelde daarin een stuk makkelijker dan wij en bij ons was het vooral zwoegen. Helaas. Er zijn nog genoeg wedstrijden te spelen, maar nu doen we wel even een stapje terug.¨

[video] ‘Het ging allemaal net te moeizaam’ | Interview Jens Toornstra na Feyenoord - AZ

Dick Advocaat: 'AZ was kwalitatief gewoon beter dan wij'

Feyenoord is voorlopig afgehaakt in de titelstrijd in de Eredivisie. De Rotterdammers verloren zondag op eigen veld met 2-3 van AZ, dat daardoor over Feyenoord heen ging op de ranglijst. Trainer Dick Advocaat gaf na afloop tegenover ESPN aan dat de nederlaag terecht was.

¨De beste partij heeft gewonnen. AZ was kwalitatief gewoon beter, dat moet je eerlijk kunnen erkennen. We liepen steeds achter de feiten aan tegen een ploeg die makkelijker voetbalt dan wij. We geven de doelpunten alleen wel te makkelijk weg, na simpel balverlies. Wij gaven de ballen weg en na één dieptepass kunnen ze scoren. AZ zag alles wat sneller en het oogde allemaal wat mooier.¨

De hoop op een goed einde van het seizoen heeft Advocaat nog niet opgegeven: ¨We hebben nog 17 wedstrijden te gaan in de Eredivisie en we zitten nog in de beker, dus er is nog veel mogelijk. We zijn moeilijk te verslaan en AZ staat slechts twee punten voor op ons. Met Sinisterra hebben we iemand die nog niet 100% is, maar die wel wat tegenstanders kan uitspelen. Verder vond ik dat Berghuis ouderwets goed speelde, maar alles kostte net wat meer kracht dan voor de tegenstander. Je maakt het jezelf ontzettend moeilijk omdat je ze ook in het zadel helpt met die tegengoals. We zien op het einde wel waar we staan.¨

[video] Mark Diemers over Feyenoord-AZ: 'Twee tegengoals waren ook mijn fout'

Nicolai Jørgensen: 'We hebben teveel ruimte weggegeven aan AZ'

Voor het tweede seizoen op rij verloor Feyenoord van AZ. De Alkmaarders trokken in een boeiende wedstrijd met 2-3 aan het langste eind en klommen daardoor over Feyenoord heen op de ranglijst. Jørgensen verklaarde tegenover ESPN dat hij, in tegenstelling tot trainer Advocaat, vindt dat Feyenoord een beter team heeft dan AZ, maar dat het door slecht verdedigen drie tegentreffers weggaf.

“We hadden het moeilijk. We kwamen drie keer achter en dan wordt het erg lastig. We hebben te veel ruimtes weggegeven en de kans te geven om hun eigen spel te spelen. Dat was niet goed genoeg. Het is natuurlijk leuk om te scoren, maar als je uiteindelijk verliest overheerst de teleurstelling. Het lag niet alleen aan kwaliteit, want ik denk dat we een beter team hebben dan AZ, maar je moet ze nooit zo veel ruimte geven. Daardoor hebben ze drie identieke doelpunten kunnen maken en dat is slecht. Als we zo verdedigen als vandaag roep je de problemen over jezelf af.”

De aanvaller werd in de tweede helft naar de kant gehaald in verband met een kleine blessure. Ook ging de Deen in op de geruchten rondom een transfer naar Turkije: “Persoonlijk ging het lekker, maar doordat ik een vinger in mijn oog kreeg kon ik niet goed meer zien. Dat was balen, want ik voel me goed en creëerde kansen voor teamgenoten. Over de geruchten rond een overstap naar Galatasaray kan ik niet veel zeggen. We moeten wachten en zien wat er gebeurt, maar ik zit nu lekker in mijn vel hier. Ik hou van de club en de stad en het is echt mijn tweede thuis, maar we moeten zien wat er gaat gebeuren. Als ik de club financieel kan helpen is het misschien een goede optie om te gaan, maar het is moeilijk om over te praten. Emotioneel ben ik nog duizend procent Feyenoorder.”

[video] Feyenoord-trainer Dick Advocaat: 'We hebben AZ aan de goals geholpen'

Leroy Fer: 'De derde topper moeten we zien te winnen'

Met 2-3 verloor Feyenoord zondagavond de tweede topper van dit seizoen tegen AZ. Leroy Fer speelde opnieuw een hele wedstrijd en zag dat ze met name op het middenveld geen antwoord hadden op het spel van AZ. Tegenover ESPN liet de Feyenoorder blijken dat ze nalieten om goed druk te zetten, waardoor AZ de wedstrijd naar zich toe kon trekken.

¨Ik denk dat AZ makkelijker voetbalde dan wij en de ruimtes goed benutte. We moesten twee keer van een achterstand terugkomen, maar de derde keer lukte niet meer. Vandaag kon je zien dat AZ heel goed op elkaar ingespeeld is en weet hoe ze de ruimtes moeten benutten. Ze hadden vaak een overtal op het middenveld en dat deden ze heel goed. Het was vaak vier tegen drie op het middenveld en dan moet je op het goede moment druk zetten. Dat deden we niet goed. Vandaag was AZ gewoon beter.¨

Vooruitkijkend naar het resterende programma in januari was de middenvelder duidelijk: ¨Het moet gewoon beter. We moeten wedstrijden gaan winnen. We wisten dat dit een belangrijke maand was, waarin we nu twee grote wedstrijden hebben verloren. De derde (tegen PSV, red.) moeten we wel zien te winnen. Het was een intense wedstrijd met veel strijd van beide kanten, maar helaas heeft AZ vandaag de drie punten gepakt.¨

[video] Analyse Feyenoord-AZ (2-3): 'Voor tweede week op rij de grootste verliezer van alle clubs'

15  2 3-1 (1-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 5.81. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.