Feyenoord boekt nipte overwinning op PEC Zwolle

13 januari 2021
De Kuip
ESPN 2

Feyenoord boekt nipte overwinning op PEC Zwolle; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft woensdagavond een krappe maar verdiende 1-0 overwinning op PEC Zwolle behaald. Na een 0-0 ruststand werd de enige treffer na 64 minuten gemaakt door Luis Sinisterra. Dankzij de overwinning klimt Feyenoord naar de tweede positie op de ranglijst en kan het met opgeheven hoofd naar Amsterdam afreizen voor de Klassieker van aanstaande zondag.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Sparta was de opstelling van Feyenoord op één plek gewijzigd: Bryan Linssen - die in de laatste wedstrijd voor de winterstop nog een hattrick maakte maar daarna tegen Sparta op de bank zat - mocht nu toch weer aan de aftrap verschijnen. Verder hield Advocaat vast aan dezelfde namen die afgelopen zondag met 0-2 de Rotterdamse derby wisten te winnen.

Feyenoord begon aftastend aan de wedstrijd. De Rotterdammers waren overwegend in balbezit, maar wisten niet echt door de Zwolse barrière heen te breken. De eerste keer dat het lukte om door de verdediging te komen was in de 10e minuut en dat leverde gelijk het eerste gevaar van Feyenoord op: een afstandsschot van Fer vloog rakelings langs de goal van Zetterer. Na een kwartier probeerde ook PEC Zwolle het eens van een afstand: Van Polen schoot de bal echter een meter naast.

Halverwege de eerste helft kwam Feyenoord nog eens goed voorbij de Zwollenaren: een indraaiende voorzet van Berghuis richting de tweede paal leek veelbelovend, maar Pratto kwam helaas net tekort om de bal fatsoenlijk te raken. Ook een paar minuten later was de Beer (Pratto, red.) dichtbij zijn eerste doelpunt voor Feyenoord, maar zijn inzet op aangeven van Malacia belandde aan de verkeerde kant van de paal.

Zo werd het wedstrijdbeeld gekenmerkt door een standvastig PEC Zwolle en een Feyenoord dat niet bij machte leek om zich daar sterk tegen te maken. Er waren slechts een handjevol kansen te noteren, waarvan de grootste kans drie minuten voor rust voor Jens Toornstra was. Na goed doorzetten aan de linkerkant van Bryan Linssen viel de bal - na gekluns van Zetterer - pardoes voor de voeten van Toornstra. De middenvelder verstijfde haast door deze plotse verrassing en wist er niet meer dan een slap rollertje van te maken. De ruststand bleef daarom voor de zevende keer dit seizoen op 0-0 steken.

In de tweede helft greep oefenmeester Advocaat in met twee wissels: Luis Sinisterra en Ridgeciano Haps kwamen in het veld voor Bryan Linssen en Mark Diemers. Dat leek al vlug een gouden greep te zijn van de trainer, want na een aantal minuten spelen maakte Sinisterra het de Zwolse doelman met een verraderlijke voorzet grabbelend lastig en gaf zo Pratto de kans om de score te openen. Zetterer herstelde zichzelf echter op tijd en wist de inzet van Pratto tegen te houden.

Feyenoord bleef het vooral proberen via de zijkanten, met af en toe een lange bal. In de 63e minuut was zo’n lange bal van Toornstra gevaarlijk, toen hij Pratto in staat stelde om van dichtbij op doel te koppen. Een duwtje van Van Wermeskerken en een vlugge reactie van Zetterer voorkwamen echter de 1-0. Het bleek de laatste waarschuwing te zijn, want een minuut later was het wel raak. Luis Sinisterra speelde zich in de kleine ruimte knap vrij en bracht Feyenoord met een hard en zuiver schot in de korte hoek op voorsprong.

Na 75 minuten spelen zat de wedstrijd erop voor Lucas Pratto: hij werd vervangen door Nicolai Jørgensen, die afgelopen zondag nog doel wist te treffen. Deze wissel vond plaats in een fase waarin PEC Zwolle wat optimistischer ging spelen en Feyenoord wat meer terug werd gedwongen. Verder dan een kans voor Misidjan - die weliswaar in buitenspelpositie stond - kwamen de Zwollenaren echter niet. De wedstrijd eindigde daardoor in een 1-0 overwinning voor Feyenoord.

De generale repetitie voor de Klassieker van aanstaande zondag werd daarmee winnend afgesloten. Na de misstap van PSV eerder op de avond klimt Feyenoord naar de tweede plek op de ranglijst en daarmee is het affiche voor zondag ronduit prachtig te noemen. De Klassieker begint zondag om 16:45 uur.

Steven Berghuis: 'Het was onder de maat vandaag'

Na de 1-0 overwinning op PEC Zwolle was aanvoerder Steven Berghuis kritisch op zijn team. Tegenover ESPN gaf de aanvoerder aan dat het spel stukken beter moet en dat Feyenoord zeker in de eerste helft ver onder de maat speelde.

“Ja, uiteindelijk was het wel een zware bevalling. Dat hadden we aan onszelf te danken. In de eerste helft hebben we echt slecht gespeeld. We waren aan het zwemmen in de grote ruimtes en het tempo aan de bal was veel te laag. Het was echt een slechte wedstrijd."

Over het affiche van zondag wilde de Feyenoorder niet te veel kwijt. “Aanstaande zondag wordt leuk. We komen dichterbij en dat is goed, maar we moeten wel beter gaan spelen. Tegen Heerenveen en Sparta zat er verbetering in, maar vandaag was het slecht. We moeten ons niet blindstaren op de uitslag, want als we op dit niveau spelen kunnen we ook gelijk gaan spelen of verliezen. Het was onder de maat.”

Dick Advocaat: 'We hebben teveel moeite om te winnen'

Feyenoord wist woensdagavond met 1-0 te winnen van PEC Zwolle. De beslissing viel uiteindelijk na ruim een uur, toen Luis Sinisterra na een knappe actie de 1-0 op het scorebord zette. De Haagse oefenmeester was tegenover ESPN kort en bondig over de wedstrijd.

“Ik sta hier met een blij gevoel, maar ik ben niet blij met het spel dat we hebben laten zien. De eerste helft was heel pover. Ik had het idee sowieso al om Sinisterra en Haps snel te brengen, maar nu moest het wel. We hadden heel veel moeite om het middenveld van PEC te pakken. Jørgensen ging op het middenveld spelen en dat ging goed. Dat doet hij op de training soms ook.”

Op de vraag hoeveel ze mee gaan nemen naar zondag was Advocaat duidelijk: “Hopelijk heel weinig. De drie punten waren het belangrijkste, maar de manier waarop we speelden was zeer matig. Veel spelers speelden onder hun niveau, dat heb je goed kunnen zien. Ik heb er twee spelers uit gehaald die te weinig brachten, maar dat gold eigenlijk voor het hele elftal. We hebben alleen te veel moeite om wedstrijden te winnen, zowel thuis als uit. Maar gelukkig pakken we toch zes punten tegen PEC. De overwinning was fijn, alleen het spel moet zondag wel beter zijn.”

Leroy Fer: 'Je wint niet zomaar van Feyenoord'

Na de overwinning van Feyenoord op PEC Zwolle was Leroy Fer gematigd positief. Niet zozeer over het spel, maar vooral over het resultaat en de uitgangspositie van Feyenoord richting de kraker van zondag. Fer speelde zelf een degelijke wedstrijd, maar gaf ook aan dat zijn ploeg niet opperbest voor de dag kwam.

Tegenover ESPN was de routinier uitgesproken: “Het was vandaag niet onze beste wedstrijd, dat heeft iedereen kunnen zien. Dat voelen we zelf ook, maar de drie punten waren erg belangrijk. We creëerden veel te weinig. We speelden thuis en moesten winnen, maar daar hebben we eigenlijk te weinig voor gebracht. Zondag wordt weer een zware en hele andere wedstrijd, waar ik echt naar uit kijk. Misschien speelde het vandaag wel mee in ons achterhoofd. Dat kon je zien aan het spel.”

Het interview ging vervolgens logischerwijs verder over de wedstrijd van aanstaande zondag: “De vorige wedstrijden tegen Ajax stonden we verder achter op ze, dus je gaat er nu heel anders in. Ik denk dat het een open wedstrijd gaat worden. Ajax is een sterke ploeg, maar we staan niet voor niets zo dicht op ze. Je wint niet zomaar van Feyenoord.”

15  3 3-0 (2-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.13. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.