Feyenoord boekt zakelijke overwinning op FC Groningen

8 november 2020
De Kuip
Fox Sports 2

Feyenoord boekt zakelijke overwinning op FC Groningen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen zondagmiddag met 2-0 gewonnen. Na een 0-0 ruststand opende Lutsharel Geertruida in de tweede helft de score met een kopbal. Vijf minuten voor tijd bracht Berghuis Feyenoord op 2-0 uit een strafschop. Het was een weinig opwindende wedstrijd waarin het spel van Feyenoord bij vlagen erg slordig was. Desondanks werd de overwinning in de tweede helft vrij eenvoudig over de streep getrokken.

Bij Feyenoord moest Justin Bijlow in de warming-up afhaken met een lichte blessure, waardoor Nick Marsman onder de lat stond. Verder bleef de basisopstelling ongewijzigd ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen CSKA Moskou; ongetwijfeld met als doel dat de Rotterdammers de goede lijn van donderdagavond zouden doortrekken naar deze zondagmiddag. Het eerste kwartier was echter vrij slaapverwekkend, gezien het weinige aantal kansen. Feyenoord werd in de 17e minuut even wakker geschud, toen FC Groningen een drietal achtereenvolgende kansen onbenut liet. Zo kon Marsman een verdwaalde voorzet van Gudmundsson ternauwernood uit zijn doel kon houden, redde de doelman op een inzet van Balk van dichtbij en schoot Gudmundsson uit een counter hard over.

Deze drie waarschuwingsschoten van de mannen uit het noorden waren niet genoeg om de ploeg van Advocaat echt bij de les te krijgen. Feyenoord bleef stuntelen, verloor veel duels en was slordig in de passing. FC Groningen was simpelweg een stuk feller in de duels en kreeg daardoor ook halverwege de eerste helft een goede kans. Feyenoord kwam goed weg toen FC Groningen-spits Remco Balk snoeihard op de lat volleerde. Pas in de 41e minuut kon Feyenoord het eerste schot op doel lossen en meteen was het raak. Diemers schoot goed binnen na een mooie aanval over links via Toornstra en Malacia. De VAR stak hier - zoals vaker de afgelopen weken - echter een stokje voor en keurde het doelpunt af vanwege hinderlijk buitenspel van Linssen. De Feyenoord-spits zou FC Groningen-doelman Padt in de weg hebben gelopen. De rust werd hierdoor met een 0-0 tussenstand bereikt.

In de tweede helft dwong FC Groningen de Rotterdammers vrijwel gelijk tot opperste staat van paraatheid, want al na 20 seconden was Messaoudi dicht bij de 0-1. Zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied verdween centimeters langs de goede kant van de paal. Bij de eerste kans voor Feyenoord in de tweede helft was het wél raak: uit een goed genomen hoekschop van Berghuis kon Geertruida van een meter of vijf in de korte hoek binnenkoppen. Zo wist de verdediger net als afgelopen donderdag te scoren.

Net voor er een uur was gespeeld moest Sergio Padt zich strekken om een mooi boogbal van Haps onschadelijk te maken. Een kleine tien minuten later werd Padt wel verslagen, maar dit keer bracht de buitenkant van de paal redding op een harde pegel van Malacia. Zo kreeg Feyenoord gaandeweg de tweede helft meer de overhand in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd leek de ingevallen Teixeira de 2-0 binnen te koppen, maar na Padt en de paal bracht dit keer oud-Feyenoorder Mo el Hankouri redding op de doellijn.

Uiteindelijk viel de verdiende 2-0 in de 84e minuut, toen Steven Berghuis een penalty genadeloos hard en overtuigend in de rechterbovenhoek knalde. De penalty werd gegeven omdat Haps de bal bij de tweede paal voor het intikken had, maar op het moment suprême werd gehaakt door Dankerlui. De verdediger moest met een rode kaart van het veld. Vlak voor tijd kreeg Kökcü nog een uitgelezen kans om de score te vergroten, maar opnieuw lag Padt in de weg. De eindstand bleef hierdoor steken op 2-0. Over twee weken hervat Feyenoord de competitie - na de interlandbreak - met een uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.

[video] Derde driepunter deze week! | Highlights Feyenoord - FC Groningen

Steven Berghuis: 'Het was niet flitsend, maar het rendement was goed'

Steven Berghuis speelde zondagmiddag een vrij onopvallende wedstrijd tegen FC Groningen. De captain scoorde weliswaar de 2-0 vanaf de stip, maar was verder onzichtbaar. Tegenover Fox Sports gaf de aanvoerder aan dat het eindresultaat goed was, maar dat hij verder niet flitsend speelde.

“Qua rendement ging het goed. Maar ik vond mezelf niet heel flitsend vandaag. Dat was bij de hele ploeg wel een beetje het geval. We hadden niet de snelheid en het vermogen om FC Groningen kapot te spelen. Gelukkig hebben we met standaardsituaties de wedstrijd naar ons toe kunnen trekken.“

In vergelijking met de wedstrijd van donderdag tegen CSKA leken de Rotterdammers het vandaag wat lastiger te hebben. Dat zag ook Berghuis, die dat verschil wel kon verklaren: “FC Groningen hielden de bal vrij lang achterin, in tegenstelling tot CSKA Moskou. Daardoor zat het grote verschil tussen donderdag en vandaag. Wij hadden moeite met het geduld van Groningen. Doordat ze minder de lange bal spelen heb je minder de indruk dat het druk zetten helpt. Gelukkig zijn de punten binnen.“

[video] 'Ik heb tijdens mijn blessureperiode veel in mezelf geïnvesteerd

Dick Advocaat: 'Als team hebben we het uiteindelijk goed gedaan'

Feyenoord won zondagmiddag de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met 2-0. Na een hele matige eerste helft wist Feyenoord in de tweede helft het verschil te maken. De doelpunten kwamen op naam van Lutsharel Geertruida en Steven Berghuis. Trainer Dick Advocaat gaf bij Fox Sports aan dat hij gematigd tevreden was over zijn ploeg.

In het interview met Hans Kraaij junior had Advocaat het met name over het lastige systeem van FC Groningen: “De eerste helft is het niet leuk om trainer te zijn, maar gelukkig herstelde dat in de tweede helft. Het oogde niet fris bij ons. FC Groningen speelde een heel vervelend systeem en dan moet je keuzes maken. Als je als koppeltjes tegenover elkaar staat is het makkelijk, maar bij 4-2-2-2 is dat niet zo. Daar hadden we moeite mee in de eerste helft.“

De Haagse oefenmeester gaf aan dat er in de rust wel het nodige was veranderd: “In de rust heb ik gezegd dat we niet nog een helft zo moesten spelen. Ik veranderde iets in het systeem door Teixeira in te brengen. Die ging meer rond de spits spelen. Ook Geertruida speelde goed. Het maakt niet uit waar hij staat, of het nou rechtsback of verdedigende middenvelder is. We hadden in de tweede helft nog wel iets meer goals kunnen maken. Als team zijnde hebben we het goed gedaan in de tweede helft.“

[video] Advocaat na Feyenoord-FC Groningen (2-0): 'Eerste helft hadden we problemen, tweede niet'

Tyrell Malacia: 'Ik ben een stuk volwassener geworden, maar het kan nog beter'

Dankzij de 2-0 overwinning op FC Groningen blijft Feyenoord meedoen in de kop van de Eredivisie. De wedstrijd werd vlak na rust opengebroken door een rake kopbal van Lutsharel Geertruida en vijf minuten voor tijd beslist door Steven Berghuis. Aan de linkerkant speelde Malacia als linksback en Haps als linksbuiten.

De linksback gaf tegenover Fox Sports aan dat hij tevreden is met de samenwerking tussen hem en Haps. Ook over zijn kans - een schot op de paal - was hij duidelijk: “Normaal schiet ik hem in het dak. Dit keer nam ik hem en ging het op de paal, maar de volgende gaat erin. Ridgeciano en ik voelen elkaar goed aan, aan de linkerkant. De communicatie is goed en dat is het belangrijkste. Het is een fijne combinatie.“

Verder gaf de verdediger aan dat Feyenoord in de tweede helft een goed gevoel bleef houden en dat hij veel ambities heeft: “Ook na de slechte eerste helft houden we moed. Je ziet het vandaag ook weer. Het kwam gewoon goed. Ik ben ook gewoon blij dat ik nu weer drie volledige wedstrijden heb gespeeld. Het gaat lekker en ik ben weer opgeroepen voor Jong Oranje. Ik vind dat ik me daar eerst moet bewijzen en dat het grote Oranje dan wel vanzelf komt. Ik ben nu 21 en op een gegeven moment moet je volwassen worden. Ik denk dat ik dat de afgelopen periode wel ben geworden, maar er kunnen nog veel dingen beter. Ik ben kritisch naar mezelf. Zo kan ik positioneel beter gaan staan in aanvallend opzicht en kunnen mijn eerste aannames nog beter. Ik heb veel van mezelf teruggekeken en dat betaalt zich uit.”

[video] Nick Marsman na Feyenoord-FC Groningen: 'In tweede helft zijn we simpeler gaan spelen'

'65 Suslov voor Joosten

De ruststand en uitslag van deze wedstrijd is door 3 deelnemers aan de Pool goed voorspeld.

15  3 3-0 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.54. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.