16 maart 2019
De Kuip
Fox Sports 1

Feyenoord in eigen huis onderuit na wanvertoning tegen Willem II; image source: Pro Shots

Feyenoord is zaterdagavond tegen een nieuwe blamage angelopen. In eigen huis werd namelijk met 2-3 verloren van Willem II. Via Orkun Kökcü en Eric Botteghin kwam de ploeg tot twee maal op voorsprong, maar door defensieve blunders werd dat verspeeld en hield Feyenoord zelfs geen punt over aan het duel.

Vanaf het begin was het vrij chaotisch. Beide ploegen drongen aan, waardoor er voor beide ploegen ook voldoende ruimte lag om aan te vallen. Via Orkun Kökcü was Feyenoord al snel dicht bij de voorsprong, maar het schot van de jonge middenvelder ging net naast. Willem II kon even later alleen op Kenneth Vermeer na een fout van Jan-Arie van der Heijden, maar de doelman redde uitstekend.

Nadat Robin van Persie ook dicht bij een treffer was nadat hij spectaculair uit de draai net over het doel schoot, was het een paar minuten later alsnog raak. Een hoekschop van Willem II werd weggewerkt waarna Steven Berghuis de counter opzette. De aanvaller kreeg de bal terug van Sam Larsson en zorgde vervolgens met een schitterende stift voor de voorsprong van Feyenoord.

Lang kon Feyenoord echter niet genieten van die voorsprong. Een paar minuten na de treffer kregen de Tilburgers opnieuw een corner. Dit keer kreeg Eric Botteghin de bal niet weggewerkt, waardoor Heerkens hard kon binnen schieten. Weer een paar minuten later leek Feyenoord opnieuw op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Tonny Vilhena werd vanwege buitenspel afgekeurd. Vlak voor rust werd Feyenoord nog gevaarlijk via kopballen van Van Persie en Botteghin, maar met een 1-1 tussenstand gingen beide ploegen richting de kleedkamers.

Ook na rust golfde het spel op en neer. Tien minuten in de tweede helft kreeg Feyenoord opnieuw een hoekschop en dit keer ging een kopbal van Botteghin wel in het doel, waardoor de nieuwe voorsprong een feit was. Ook nu was het snel weer gelijk. Lewis kon na een uur spelen het strafschopgebied inlopen zonder aangepakt te worden en kon vervolgens de bal eenvoudig in de verre hoek schieten, die door Vermeer helemaal open gelaten werd.

Nog geen tien minuten later maakte de defensie van Feyenoord opnieuw een belabberde indruk. Isak kreeg aan de zijlijn de bal en kon eenvoudig langs vier Feyenoorders lopen. De Zweed schoot vervolgens de bal langs Vermeer, waardoor de Tilburgers op voorsprong kwamen. De onvrede vanuit het publiek nam steeds verder toe. Fluitconcerten en spreekkoren aan het adres van technisch directeur Martin van Geel werden steeds massaler.

Voor Giovanni van Bronckhorst was de maat vol. Hij greep in door een kwartier voor tijd Nicolai Jørgensen en Jens Toornstra in de ploeg te brengen. Feyenoord probeerde ten aanval te trekken, maar het was Willem II dat al snel de wedstrijd leek te beslissen door de vierde treffer binnen te schieten. Tot opluchting van iedereen in De Kuip werd de treffer vanwege buitenspel echter afgekeurd.

Vier minuten voor tijd leek Feyenoord dan toch op gelijke hoogte te komen toen Jørgensen de bal in het doel kopte na een vrije trap. Terwijl iedereen klaar tond voor de aftrap, kwam de VAR in actie. Heel licht en minimaal vasthouden van de Deense spits werd bestraft, waardoor de treffer werd afgekeurd. In de allerlaatste seconde kreeg Feyenoord nog een grote kans, maar een schot van Van Persie ging net naast het doel. Scheidsrechter Pol van Boekel floot direct na dat schot af, waardoor de nederlaag een feit was. Een groot deel van het publiek maakte dat echter niet mee, omdat de weg naar de uitgang al lang en breed was opgezocht.

[video] Nicolai Jørgensen: 'Ik zal me moeten terugvechten'

Robin van Persie: 'Het is gewoon heel slecht van onze kant'

In gesprek met Fox Sports was Robin van Persie niet te spreken over hoe Feyenoor de wedstrijd tegen Willem II weg gaf. "We komen twee keer goed voor en er is niets aan de hand. Het waren goede goals, maar we houden dat niet vast en dat is onszelf aan te rekenen. Je moet dat vast houden en uitbouwen, maar dat laten we na", aldus Van Persie. "Bij de 2-3 liep hij er wel heel makkelijk langs, maar door viel de 2-2 en dat mag eigenlijk ook al niet. Je moet die wedstrijd uitspelen. Zware domper."

Gevraagd werd aan de aanvoerder van Feyenoord of hij al nerveus wordt voor de strijd om de derde plek. "Nerveus niet, maar punten zoals vandaag moet je gewoon pakken. We laten dat na", zo gaf hij aan. "Het is onszelf aan te rekenen. Het is al heel vaak uit gebeurd dit seizoen, maar nu ook thuis. Het is gewoon heel slecht van onze kant."

Van Persie was zwaar teleurgesteld over de wedstrijd. "Zulke wedstrijden moet je thuis gewoon winnen en uit ook vind ik. Dat laten we na. Ik ook", zei hij daarover. "Ik mis in de eerste helft een volley en in de tweede helft ook nog eentje. Die kunnen er ook in. Ik reken het mezelf zeker ook aan."

[video] Steven Berghuis: 'Ik geloof dat wij de derde plek halen'

Giovanni van Bronckhorst: 'Het was een heel teleurstellende wedstrijd geweest'

Giovanni van Bronckhorst gaf in gesprek met Fox Sports aan niet blij te zijn met de prestatie van zijn ploeg. "Als je op zo'n manier verliest van Willem II passen daar niet heel positieve woorden bij", aldus Van Bronckhorst. "Het was een heel teleurstellende wedstrijd geweest. Met name de manier waarop. Dat was vandaag beneden peil."

De trainer van Feyenoord kreeg de opmerking dat Feyenoord al het hele seizoen ontzettend onevenwichtig is. "Het is iets wat je ziet en wat je mee maakt. Alleen is het moeilijk om dat te keren of dat tegen te houden. Dat blijkt ook, anders ben je wel constanter", zo gaf hij aan. "We hebben hele hoge pieken gehad en hele diepe dalen. Te veel en dat is tekenend voor dit seizoen. Uiteindelijk ben ik daar verantwoordelijk voor. Zo werkt voetbal."

Van Bronckhorst was niet te spreken op de manier hoe de tegendoelpunten vielen. "Met name de twee laatste goals geven we gewoon cadeau. De eerste bij de corner dat Eric hem half raakt, daar heb ik niet zoveel problemen mee. Wel dat ie valt, maar op die manier. Maar zoals bij die tweede en derde, dat kan echt niet op dit niveau. Als je op deze manier je goals weggeeft, wordt het heel moeilijk om een wedstrijd te winnen."

[video] Van Bronckhorst: 'De manier waarop we goals tegen krijgen, is ondenkbaar op dit niveau'

Nicolai Jørgensen: 'Ik pakte hem wel een beetje vast. Hij kon fluiten'

Nicolai Jørgensen moest in gesprek met Fox Sports toegeven dat het terecht was dat zijn doelpunt werd afgekeurd. "Soms zit het niet mee met die camera. Vandaag had ik pech. Er gebeurt een hoop tegen mij waar ze niets mee doen, maar dat is voetbal", aldus Jørgensen. "Ik pakte hem wel een beetje vast. Maar dat is wat ik bedoel. Het gebeurt constant tegen mij. Bij iedere corner gebeurt het. Maar hij kon fluiten."

Gevraagd werd aan Jørgensen of hij baalt dat hij de laatste weken nauwelijks in actie komt. "Het is voor mij frustrerend. Na de wedstrijd tegen PSV hoopte ik veel te spelen, omdat ik toen de vorm had die ik moet hebben. Maar de trainer denkt in een andere richting", zo gaf hij aan. "Het enige wat ik kan doen is als je speelt om hard te werken. Dat is wat ik doe en als ik weer speel, doe ik mijn best."

Ook kreeg de Deen de vraag of hij boos is op Van Bronckhorst. "Ik spreek er met hem over. Daar wil ik het niet in de media over hebben", zei hij daarover. "Ik doe iedere keer mijn best en ik hoop dat ik meer speeltijd ga krijgen."

15  1 2-1 (1-0)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 3.39. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.