Falend Feyenoord verliest inspiratieloos van hekkensluiter

2 mei 2021 14:10

Falend Feyenoord verliest inspiratieloos van hekkensluiter; image source: Pro Shots

In een armzalige wedstrijd waar de dieptepunten talrijker waren dan de hoogtepunten, verloor Feyenoord zondagmiddag in het Cars Jeans Stadion de wedstrijd tegen ADO Den Haag met 3-2. Nadat Feyenoord via Boženík een vroege goal kon bijschrijven, gaven de Rotterdammers de wedstrijd totaal uit handen. In de tweede helft kon Nicolai Jørgensen de achterstand beperken tot één doelpunt, maar verder wist het team van Dick Advocaat tegen de hekkensluiter van de Eredivisie niet te komen.

Op deze vroege maar zonnige zondagmiddag verscheen Feyenoord aan de aftrap met Leroy Fer en Róbert Boženík. Zij vervingen Mark Diemers en de voor twee wedstrijden geschorste Steven Berghuis. Hoewel Feyenoord - dat nu op plek 5 staat - het behalen van de vierde plaats die toegang geeft tot deelname aan (de playoffs van de tweede voorronde van) de Conference League niet meer in eigen hand heeft, was het doel van vandaag helder: winnen en hopen dat concurrent Vitesse nog punten gaat verspelen.

De wedstrijdklok tikte amper de derde minuut aan, of Feyenoord wist al op voorsprong te komen. Na een kapbeweging van Kökcü vanaf de linkerkant gevolgd door een voortreffelijke voorzet naar het vijf meter gebied, belandde de bal op het hoofd bij Boženík. De Slowaakse spits kopte de bal ferm langs doelman Martin Fraisl en wist daarmee voor het eerst sinds 22 februari 2020 het net weer te vinden. Zo leek Feyenoord goed op weg om de wedstrijd naar eigen hand te zetten.

Toch zou dit beeld al gauw weer kantelen. Nog voor de rust wisten de Hagenezen de vroege achterstand om te draaien in een 2-1 voorsprong, daarbij enigszins geholpen door Rotterdamse slordigheden. Zo kon de scherpe spits Arweiler in de 13e minuut een slechte pass van Leroy Fer op het middenveld onderscheppen, waarna hij één op één met keeper Justin Bijlow de bal koeltjes tussen de palen schoof. Na een half uur spelen gaf Marcos Senesi de in de 16-meter dribbelende rechtsback Milan Van Ewijk een zetje in de rug, waarvoor scheidsrechter Pol van Boekel genadeloos naar de stip wees. De strafschop werd benut door routinier El Khayati, die de bal beheerst in de rechterhoek schoot.

Behalve een fraai, als voorzet vermomd schot van Kökcü, die de bal sierlijk om een Haagse muur wist te krullen maar daarna helaas de handschoenen van ADO-doelman Martin Fraisl vond, waren er in de eerste helft maar weinig hoogtepunten te noteren voor Feyenoord. Sterker nog, een blessure van Linssen en een gele kaart voor Toornstra (die daardoor De Klassieker mist), deden de kijker vrezen of er vandaag - en in de resterende speelrondes - überhaupt nog hoogtepunten zouden gaan komen.

In de rust greep trainer Dick Advocaat in, door liefst drie nieuwe krachten in het veld te brengen. Haps, Diemers en Jorgensen vervingen de teleurstellende Sinisterra, Malacia en Kökcü.

Even leek dit het tij voor Feyenoord te kunnen gaan keren. Haps liet zich in de 56e minuut goed zien, toen zijn voorzet Geertruida in staat stelde om de 2-2 binnen te koppen. De 20-jarige vleugelverdediger zag zijn inzet echter uit de hoek gedoken worden door Fraisl. Aan de andere kant van het veld benutte El Khayati kort daarna wél een kans. Hij kon de pass van Besuijen vrij aannemen aan de linkerkant van het zestienmetergebied van Bijlow en plaatste de bal zonder aarzeling in het Rotterdamse doel.

Twintig minuten voor tijd was het wederom Haps die met een goede voorzet voor dreiging kon zorgen. Ditmaal vond hij mede-invaller Nicolai Jørgensen, die vrij voor de keeper de achterstand met een geplaatste kopbal wist terug te brengen tot 3-2. In een laatste poging om goals te maken bracht Dick Advocaat de Argentijnse spits Lucas Pratto nog in het veld voor Leroy Fer, maar dat mocht niet baten. In de laatste minuut van de blessuretijd kreeg Jens Toornstra tot overmaat van ramp ook nog zijn tweede gele kaart, waardoor hij het veld moest verlaten. De wedstrijd bleef steken op 3-2, waardoor de oh zo belangrijke drie punten in Den Haag achterbleven.

Zondag 9 mei om 14:30 moet Feyenoord in eigen huis de eer hoog zien te houden tegen Ajax. Dan staat de 197e Klassieker op het programma.