Feyenoord verliest na verdedigende dwalingen in Alkmaar

28 februari 2021 18:34

Feyenoord verliest na verdedigende dwalingen in Alkmaar; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft een teleurstellende week afgesloten met een 4-2 nederlaag bij AZ. Na de gelijke spelen tegen FC Twente en FC Groningen werd het in Alkmaar in de tweede helft overklast, waardoor er slechts twee punten uit drie belangrijke wedstrijden zijn behaald. Feyenoord kwam in Alkmaar twee keer op voorsprong door doelpunten van Senesi en Sinisterra, maar door verdedigende fouten werd de wedstrijd uit handen gegeven. Feyenoord blijft hierdoor op plaats vijf staan, met slechts één punt voorsprong op FC Groningen.

In een aantrekkelijke en doelpuntrijke eerste helft, waarin Feyenoord het beste van het spel had, zouden beide ploegen twee keer tot scoren komen. Het merendeel van de treffers werd mogelijk gemaakt door slecht verdedigend werk. Het bal werd in Alkmaar geopend door Feyenoord, dat in de achtste minuut een voorsprong nam via een kopbal van Marcos Senesi. De verdediger kon bij de tweede paal inkoppen na een strak genomen voorzet van Steven Berghuis. Na zo’n 20 minuten spelen was Luis Sinisterra dicht bij de 0-2, maar zijn afstandsschot werd goed gepakt door Marco Bizot. Bij de tweede kans van Sinisterra was het wél raak. Een grote communicatiefout tussen Marco Bizot en Bruno Martins Indi zorgde ervoor dat Sinisterra de terugkopbal van Martins Indi zomaar voor zijn voeten zag belanden. Heel simpel kon de Colombiaan de 1-2 binnen tikken.

In de tussentijd was AZ op gelijke hoogte gekomen via Myron Boadu, die door een prachtige dieptepass werd gelanceerd door Calvin Stengs. Senesi en Botteghin bleven allebei op ruime afstand dekken en daar maakte de AZ-aanvaller gebruik van. Een houdbaar schot kreeg een venijnig effect door de hak van Senesi, waardoor de weer herstelde doelman Bijlow kansloos was. Ook vijf minuten voor rust moest Bijlow het antwoord schuldig blijven op een inzet van Boadu. Opnieuw werd de Feyenoord verdediging door één dieptepass - ditmaal van Owen Wijndal - kinderlijk eenvoudig uiteen getrokken. De uit de rug van Senesi vertrokken Boadu schoof de gelijkmaker door de benen van Bijlow tegen de touwen en bepaalde de ruststand daarmee op 2-2.

Na rust begonnen AZ en Feyenoord wat rustiger dan in de eerste helft. Het eerste kwartier kenmerkte zich vooral door veel middenveldspel, zonder grote kansen. Er moest opnieuw een verdedigende blunder aan te pas komen voor een doelpunt. Dit keer was Justin Bijlow de schlemiel. Een bijna traditionele fout in de opbouw - waarbij ondanks volle druk van AZ toch geprobeerd werd om op te bouwen - werd genadeloos afgestraft door Boadu, die daarmee zijn hattrick completeerde en vrolijk doorging met scoren tegen Feyenoord.

Een kwartier voor tijd leek AZ op 4-2 te komen, toen Bijlow en Malacia de miscommunicatie tussen Bizot en Martins Indi dunnetjes over deden. Dit keer werd een doelpunt ternauwernood voorkomen. Het was slechts uitstel van executie, want een minuut later kwam AZ alsnog op 4-2 via Koopmeiners. Na een oliedomme overtreding van Leroy Fer op Owen Wijndal schoot de captain van de Alkmaarders de daaropvolgende penalty overtuigend binnen. De slotfase werd daardoor beroofd van spanning. Feyenoord was niet bij machte om het AZ nog lastig te maken, waardoor de ploeg van Advocaat na 93 minuten gedesillusioneerd afdroop. Hierdoor moet Feyenoord het voorlopig doen met een vijfde plaats op de ranglijst en is Europees voetbal nog verder uit zicht geraakt.

Zaterdag speelt Feyenoord om 16:30 uur de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo.