Feyenoord geeft halve finaleplek uit handen in hectische slotfase

17 februari 2021 20:37

Feyenoord geeft halve finaleplek uit handen in hectische slotfase; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft zich woensdagavond niet weten te plaatsen voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Na een 1-3 voorsprong ging het na een rode kaart voor Steven Berghuis volledig fout voor de Rotterdammers. Heerenveen knokte zich via drie doelpunten in de slotfase voorbij Feyenoord, dat hierna een blamage niet meer kon voorkomen.

Exact drie weken na de afgetekende 3-0 nederlaag in Heerenveen, kreeg Feyenoord een mooie kans op revanche. De KNVB beker is nog altijd de kortste weg naar Europa en in financieel opzicht erg belangrijk voor Feyenoord, dat daarom logischerwijs op volle sterkte begon aan de kwartfinale. Ten opzichte van de wedstrijd van drie weken terug was het elftal op slechts twee plaatsen gewijzigd: Botteghin en Linssen speelden op de toenmalige posities van Spajic en Jørgensen.

Erg fel startte Feyenoord niet. Op het bedroevend slechte veld in het Abe Lenstra stadion was het de thuisploeg die na een kwartier spelen de leiding nam. Kinderlijk eenvoudig werd de Feyenoord verdediging uit elkaar getrokken, waardoor de mee opgekomen linksback Rami Kaib een lage voorzet van Mitchell van Bergen hard binnenkant paal achter Marsman kon knallen. Het statische verdedigen van Feyenoord stelde Halilovic enkele minuten later in staat om het Feyenoord-doel onder vuur te nemen, maar zijn poging verdween ruim over. Feyenoord liet zich halverwege de eerste helft ook voor het eerst zien: uit een aangesneden voorzet van Berghuis kopte Fer rakelings naast. In het restant van de eerste helft kwam de ploeg van Dick Advocaat niet verder dan een kopballetje van Botteghin en een half schot van Diemers. Het matige spel leek Feyenoord vlak voor rust te moeten bekopen met de 2-0. Een volledig vrijstaande Henk Veerman schoot - na een grote fout in de opbouw van Geertruida - de 2-0 binnen, maar de spits stond nipt buitenspel. De ruststand bleef daardoor steken op 1-0, waar Feyenoord niet over mocht klagen.

Net als afgelopen zondag tegen Willem II kwam Feyenoord sterk uit de kleedkamer. Al na twee minuten voetballen stond de gelijkmaker op het bord. Een harde voorzet van Toornstra werd met het bovenbeen verlengd door Linssen, die de bal perfect in het zijnet zag verdwijnen. In de 51e minuut kwam de Feyenoord-spits na goed doorzetten van Geertruida opnieuw in scoringspositie, maar dit keer schoot hij ruim over.

Net op het moment dat Feyenoord lekker in de wedstrijd leek te komen, kreeg het een strafschop tegen na een lompe overtreding van Marsman op Dresevic. De penalty van Joey Veerman werd echter gestopt door Marsman, die hiermee zijn fout goed maakte. Overigens gaf de grensrechter aan dat de strafschop overgenomen moest worden, maar dit werd gelukkig rechtgezet door de VAR. De doelman stond nog nét op de doellijn op het moment van schieten. Na deze opsteker volgde er meer goed nieuws voor Feyenoord, want uit de eerstvolgende aanval kwam het op een 1-2 voorsprong. Aanvoerder Steven Berghuis was het eindstation van een door hem zelf opgezette aanval over de rechterkant. Na een een-tweetje met Bryan Linssen rondde de rechtsbuiten koeltjes af met een geplaatst schot in de verre hoek.

Net als afgelopen zondag denderde het in de rust hernieuwde Feyenoord door en was de koek na twee snelle treffers nog niet op. In de 62e minuut zette Lutsharel Geertruida zijn ploeg met een rake kopbal op 1-3, na een afgemeten voorzet van notabene Marcos Senesi. Wederom een perfect voorbeeld van hoe een wedstrijd binnen een paar minuten kan kantelen. Toch gaf Feyenoord de Friezen weer een beetje hoop, toen Steven Berghuis zijn tweede gele kaart pakte na een domme en onbesuisde overtreding. Een actie die later doorslaggevend bleek te zijn.

Een klein kwartier voor tijd bracht Advocaat met Jørgensen en Haps de eerste verse krachten in het veld, ter vervanging van Linssen en Sinisterra. De wissels brachten niet het gewenste effect, want binnen twee minuten bracht Heerenveen de spanning terug in de wedstrijd door de 2-3 te maken. Een voorzet van Rodney Kongolo werd op de paal gekopt door Henk Veerman, waarna de rebound gemakkelijk binnen getikt kon worden door de invaller Nygren. Het maakte de slotfase er een stuk spannender op. Zeker toen Lasse Schöne van een meter of 25 mocht aanleggen voor een vrije trap hielden de Feyenoorders hun hart vast, maar Nick Marsman pakte de inzet van de Deen knap.

Toch zou het nog helemaal fout gaan voor Feyenoord. Na een blunder van Marsman en een doelpunt van Siem de Jong kwam Heerenveen op 4-3, een voorsprong die ze niet meer zouden weggeven. Zo droop Feyenoord na 95 minuten spelen af met een krankzinnige nederlaag. Tot aan de 65e minuut was er geen vuiltje aan de lucht, maar niets bleek minder waar te zijn. Wat rest is de competitie, waarin Feyenoord alles op alles zal moeten zetten om de tweede plaats te kunnen behalen.